Pentru zona

    Case tipizate, proiect tipizat de case – da sau nu?

    Articolul a fost citit chiar de 1300+ utilizatori
    De îndată ce începeți să vă gândiți să construiți propria casă, vă veți întâlni cu documentația obligatorie a proiectului. S-ar spune că există mai multe variante de case tipizate decât orice altceva. Pe de altă parte, designerii asigură că există unul pentru toată lumea care i se va potrivi ca o mănușă. Proiectele tipizate de case sunt mai ieftine decât desenele arhitecturale originale și, ca să spunem așa, o scurtătură către propria casă; cu toate acestea, credem că nu totul este dat de preț. De asemenea, vom explica de ce.
    Articol de specialitate 1300
    tipizata.JPG

    După cum am menționat deja, pentru a construi o casă, veți avea nevoie mai întâi de un proiect de arhitect pentru a obține o autorizație de construire. Proiectul constă nu numai din planuri și desene, cum ar fi un plan arhitectural, ci și o hartă a locației, proiectul de rezistență, proiectul de instalații și un studiu geodezic. Există, de asemenea, studii privind protecția împotriva zgomotului și protecția împotriva incendiilor. Anexele pentru completarea documentației sunt un extras de carte funciară și planul cadastral al terenului dvs. Toate aceste documente împreună alcătuiesc DTAC.

    1. Un plan tipizat de casă și unde să-l căutați

    Dacă decideți să cumpărați o casă, căutați de obicei primele idei în cataloagele online. Producătorii de case modulare au cele mai bune prezentări de case tipizate. Pe site-urile lor web veți găsi exemple de soluții arhitecturale de calitate, cu descrieri detaliate și videoclipuri. La dezvoltarea unor astfel de proiecte au participat experți locali de top, în care puteți avea încredere.

    De asemenea, puteți căuta idei în cataloagele de case tipizate, pe care companiile noastre le realizează în străinătate. Evaluările investițiilor și pachetele de instalare și alte elemente oferite sunt, de asemenea, disponibile pe aceste site-uri. Vizualizările pentru astfel de proiecte sunt de obicei profesionale, de calitate superioară, dar calitatea realizării este discutabilă, în primul rând pentru că multe dintre ele nu sunt deloc la noi.

    Așa-numitele planuri tipizate pot fi găsite și sub formă de proiecte rapide. Vizualizările amatoricești și planurile ilizibile pot fi găsite pe site-urile multor companii, precum și oferta de case tipizate. Unele dintre ele plasează proiectele caselor deja finalizate ca fiind tipizate, pe care apoi le remodelează pentru dvs.

    2. O adevărată „casă tipizată” chiar nu există

    În conversația cu designerii și arhitecții din companii care oferă cataloage de idei pe internet, veți ajunge rapid la concluzia că această „casa tipizată” a lor poate arăta de fapt într-un fel și într-altul, poate fi modificată în funcție de dorințele și cerințele dumneavoastră. Și, mai important, pot fi personalizate în funcție de informațiile de locație date, planul spațial, accesul și configurația terenului. Deci, dacă toate aceste schimbări sunt posibile, atunci nu este deloc o „casă tipizată”; ceea ce este „tipizat”, prin definiție, se poate schimba foarte puțin și cel mai adesea nu poate deloc. În consecință, doar apartamentele din clădiri sunt cu adevărat „tipizate”.

    Una peste alta, ce ar fi atunci o casă tipică? În primul rând sunt dorințele și nevoile tale. Nu în ultimul rând este locația. Conform acestui fapt, nu există nicio casă care să se potrivească fiecăruia în fiecare locație. Există doar variante de proiecte realizate după anumite criterii pe care producătorul nu ar dori să le schimbe pentru că nu-i  convine. Dacă alegeți unul dintre ei, atunci sunteți cel care este obligat să facă compromisuri în raport cu ceea ce și-a imaginat și a cerut. În general, este clar că, atunci când spunem „casă tipică de familie”, înseamnă că are o bucătărie, o baie, o sufragerie, un living și un dormitor - sau mai multe dintre ele; toate camerele sunt acolo, dar, cu toate acestea, oamenii și nici familiile, nu trăiesc la fel. De asemenea, este adevărat că putem amplasa orice casă oriunde, dar oare se potrivește spațiului, este soluția optimă și mai presus de toate – oare vă place?!

    Într-un cuvânt, dacă vă decideți asupra unui proiect tipizat al unei case, veți obține o soluție arhitecturală de tip general care conține toate elementele necesare, dar va trebui să fiți de acord cu o calitate compromisă a spațiului obținut.

    Sfaturi de specialitate de la KAPAL PROIECT SRL-D

    Care este motivul pentru care clienții optează pentru un proiect de casă tipizat? Proiectul tipizat poate fi modificat?

    Proiectele tip au început să fie la modă în ultima perioadă, deoarce clienții noștri văd randări și prezentări video de la aceste proiecte tip, poze din diferite etape de construire sau se pot duce unde sunt în execuție să vadă compartimentarea lor. Proiectele tip se pot modifica, ele sunt doar orientative. Când proiectam este foarte important sa ne încadrăm în indicatorii urbanistici de pe zona, specificul zonei, retrageri, locuri de parcare, spatii verzi, orientare și nu în ultimul rând studiul geotehnic.

    Proiecte tipizate sau nu? Ce recomandați dvs?

    Proiectele tip sunt doar orientative, la noi puteți alege o anumită compartimentare de la un proiect și fațada de la altă lucrare. Proiectele diferă oricum, recomandarea mea este când ne decidem să construim să ținem cont de bugetul de care dispunem. Nici pentru noi dar nici pentru client nu este o placere ca să vină să facă recepția peste 5 ani. Clientul trebuie să se bucure de realizarea făcuta mai ales că aceasta se va transforma într-un "cămin". 

    Arh. Enghin Ismail, KAPAL PROIECT SRL-D

    3. Planuri tipizate de casă: preț în comparație cu modelele personalizate

    Motivul pentru care oamenii optează în mare parte pentru proiecte tipizate este prețul lor mai mic. Criza economică i-a obligat pe toți să facă diverse sacrificii pentru a face economisire, chiar și în astfel de cazuri. Prețul unui proiect tipizat de casă de până la 100 m2 este de aproximativ 4.000 lei în sus și mai mare de 100 m2 variază de la 6.000 lei în sus. Prețul nu include modificări și ajustări, precum și vizualizarea 3D a proiectului modificat.

     Aspectul unei case tipizate
    Aspectul unei case tipizate

    Dacă comandați o ofertă unui arhitect pentru un plan de arhitectură pentru a obține o autorizație de construire, aceasta va costa de la 4.000 lei și mai mult. Planul personalizat conform dorințelor și cerințelor dvs. va fi cu aproximativ 4000 lei mai scump. Acei 4.000 lei reprezintă suma pentru aproximativ 150 m2 de tencuială mecanizată a fațadei sau a jumătății acoperișului - în comparație cu valoarea totală a investiției sau cu faptul că ați putea petrece restul vieții acolo - atunci de ce să nu alegeți o casă pe măsură?

    Cu diferența de 4.000 lei, casa poate fi absolut unică în fiecare detaliu și a dvs.
    Cu diferența de 4.000 lei, casa poate fi absolut unică în fiecare detaliu și a dvs.

    4. Construirea unei case

    Dacă vă uitați mai bine, veți vedea că cele mai multe proiecte tipizate sunt compuse într-o grabă, ca soluții instantanee; acest lucru este indicat de camerele de zi pline de colțuri sau semicercuri, holuri fără elemente pentru haine și încălțăminte, bucătării pline de colțuri întunecate, coridoare, de regulă fără iluminare naturală. Pereții sunt în aceeași linie doar în unele locuri. Proporțiile camerelor sunt la fel de proaste. Băile și dormitoarele au dimensiuni incredibile, în timp ce camerele copiilor sunt la fel de mici ca și sufrageriile.

    Să ne întoarcem încă o dată la cei 4.000 lei pe care ați dori să îi economisiți. Banii înseamnă cu adevărat timp. Timpul pe care un arhitect îl investește în modelarea ideii unei case și a unei grădini care va fi absolut pe placul dumneavoastră. Și poate împreună ajungeți la o valoare nouă, care nu este măsurată prin metri pătrați sau bani.

    Cu așa-numitul proiect tipizat, veți avea soluția la îndemână într-o săptămână sau două. De asemenea, este de înțeles că vă grăbiți. Cu toate acestea, o casă este construită o dată în viață. De aceea, credem că angajarea unui expert se va răsplăti pentru dvs. și chiar a celui ce știe să modeleze un spațiu, și nu doar un birocrat sau un constructor.

    5. Comparație: proiecte tipizate de case și case clasice spre deosebire de proiecte personalizate

    proiect-tipizat-și-personalizat.JPG

    Dacă decideți să angajați un arhitect, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dvs. cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 1300
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Arhitect, arhitectură?