Pentru zona

    Izolarea termică a balconului, hidroizolarea terasei

    Articolul a fost citit chiar de 8776+ utilizatori
    Cum se reabilitează corect un balcon sau o terasă? Modul clasic de execuție a balconului se realizează prin integrarea directă a plăcii din beton a balconului în placa dintre etaje a casei. Pentru acest tip de execuție este important a izola construcția balconului pe toate laturile, adică în părțile: superioară, frontală și inferioară, pentru a nu se crea punți termice, care duc la pierderea căldurii și mărirea costurilor de încălzire a locuinței. Stratul superior al izolației termice (XPS) trebuie să fie înclinat, facilitându-se astfel scurgerea nestingherită a apei pluviale de pe suprafețele balconului (de pe plăcile ceramice, placa din beton, lemn).
    Articol de specialitate 8776
    hidroizolacija in toplotna izolacija balkona
    Avem 1810 executanți pentru domeniul Reparații balcon, terase:

    1. Execuția balconului sau a terasei

    Elementul de bază al balconului este placa din beton armat (AB) a acestuia, înconjurată din toate părțile de plăci care izolează termic (de cele mai multe ori XPS). Acest lucru este valabil atunci când placa balconului AB este o prelungire a plăcii AB dintre etaje a obiectului. Prin montarea izolației termice sub placa din beton AB, nu apar punți termice. 

    2. Ce grosime minimă trebuie să aibă izolația termică a balconului sau a terasei?

    Dacă este posibil, grosimea izolației termice a balconului trebuie să fie egală cu grosimea izolației termice a fațadei obiectului sau, dacă nu dispunem de suficient spațiu, să se apropie cât de mult de valoarea acesteia. Principala problemă a reabilitării balconului apare chiar la montarea izolației termice pe partea superioară a plăcii din beton AB a balconului, și aceasta din cauza lipsei de spațiu în zona ușii balconului.

    Lipsa spațiului pentru montarea tuturor straturilor izolației termice pe partea superioară a balconului reprezintă de obicei cea mai mare problemă legată de reabilitarea balconului, pentru că suntem limitați de înălțimea pardoselii din spațiul interior. Înălțimea finală a pardoselii de pe balcon nu poate depăși înălțimea pardoselii din camerele din interior. În cazul în care nu este posibilă montarea unei izolații termice cu aceeași grosime ca cea a izolației de pe fațadă, se recomandă ca izolația termică să aibă o grosime de cel puțin 5 cm.

    Sfaturi de specialitate de la HIDROPROTECT

    Ce sisteme de hidroizolații recomandați clienților când vine vorba de hidroizolarea teraselor circulabile, respectiv necirculabile? De ce?

    Pentru început trebuie să facem o definire a termenilor de mai sus:

    Terasa circulabilă - este terasa pe care se circulă în mod frecvent
    Terasa necirculabilă - este terasa pe care se circulă ocazional - un muncitor cu lada de scule face o intervenție la echipamentele amplasate pe terasă, etc.

    Ambele tipuri de terase pot fi realizate în două feluri - terasă normală sau terasă inversată

    Terasa normală - este terasa la care hidroizolația este montata peste termoizolație
    Terasa inversată - este terasa la care hidroizolația este montată sub termoizolație

    Să detaliem cele patru tipuri de terase din punct de vedere al montării straturilor peste placa de beton, de jos în sus:

    Terasa circulabilă - varianta normală

    Montarea stratului de difuzie și al barierei contra vaporilor
    Montarea termoizolației
    Turnarea șapei de pantă
    Montarea celor două straturi de membrane bituminoase
    Montarea finisajului și aici pot fi două variante:

    Motarea de plăci ceramice sau piatră, caz în care peste membranele bituminoase trebuie turnată o șapă de protecție a membranelor bituminoase
    Montare deck pe “piciorușe” sau piatră pe “piciorușe” caz în care nu mai este nevoie de șapă de protecție. 

    Terasa circulabilă - varianta inversată

    Turnarea șapei de pantă
    Montarea stratului de difuzie
    Montarea celor două straturi de membrane bituminoase
    Montarea termoizolației - în acest caz termoizolația trebuie să fie polistiren extrudat
    Montarea finisajului și aici pot fi două variante:

    Motarea de plăci ceramice sau piatră, caz în care peste termoizolație trebuie turnată o șapă
    Montare deck pe “piciorușe” sau piatră pe “piciorușe” caz în care nu mai este nevoie de șapă. 

    Terasa necirculabilă - varianta normală

    Montarea stratului de difuzie și al barierei contra vaporilor
    Montarea termoizolației
    Turnarea șapei de pantă
    Montarea celor două straturi de membrane bituminoase, ultimul strat de membrană bituminoasă fiind finisat cu ardezie care-i conferă protecție la radiațiile UV.

    Terasa necirculabilă - varianta inversată

    Turnarea șapei de pantă
    Montarea stratului de difuzie
    Montarea celor două straturi de membrane bituminoase
    Montarea termoizolației - în acest caz termoizolația trebuie să fie polistiren extrudat
    Montare geotextil și dispunerea unui strat de pietriș. Geotextilul are rol de separare și filtrare (lasă să treacă apa pluvială și nu lasă ca pietrișul să intre în coloana de scurgere) iar pietrișul realizează lestarea termoizolației.

    În toate variantele de mai sus se amorsează suprafețele înainte de aplicarea membranelor bituminoase și se face preluare de ape la nivelul cel mai de jos al hidroizolației. Pentru varianta normală recomand să se realizeze preluare de ape și de la nivelul barierei contra vaporilor - scurgere cu dublă preluare.

    Și acum vine întrebarea “care variantă este cea mai bună?”

    Cea mai mare problemă apare atunci când apa se înfiltrează în clădire și de aceea trebuie să analizăm în funcție de hidroizolație. În cazul teraselor inversate hidroizolația este protejată mecanic, termic și împotriva radiațiilor UV de către termoizolație. Aceste protecții realizează o bună funcționare a hidroizolației și cresc considerabil durata de viață al întregului sistem.

    Din aceste considerente recomand varianta inversată.

    Analiza de mai sus este facută pentru membrane bituminoase. Mai exista și alte tipuri de hidroizolații - membrane PVC, izolații pensulabile pe bază de ciment, etc. - dar pentru imobilele rezidențiale și cladirile cu structură de beton armat recomand folosirea membranelor bituminoase la izolarea teraselor.

    ing. Radu Cojocaru, HIDROPROTECT

    3. Execuția hidroizolației balconului sau a terasei

    Hidroizolația balconului se execută conform aceluiași principiu, care se folosește pentru hidroizolarea acoperișului plat. Hidroizolația balconului este extrem de importantă și, de aceea, este important a o monta și în cazul în care balconul se află sub acoperiș. Fiți siguri, că acoperișul nu va constitui o barieră eficientă împotriva condițiilor meteorologice de ploaie, zăpadă sau furtuni puternice.
    Hidroizolația se montează pe stratul termoizolant înclinat. Izolația termică trebuie să fie înclinată pentru a facilita scurgerea apei. Hidroizolația balconului este de regulă alcătuită din două straturi de membrană bituminoasă polimerică. Primul strat al hidroizolației (membrană autocolantă) se montează direct pe izolația termică înclinată, fără flacără. Al doilea strat se execută cu ajutorul unei membrane sudate (la flacără).

    Hidroizolația se montează direct pe izolația termică și trece de pe orizontală și verticală la peretele exterior sau la pragul ușii balconului. Este important, ca în locul trecerii de pe orizontală pe verticală hidroizolația să fie executată sub un anumit unghi (mai mic de 90°) pentru ca membranele să nu se rupă. Înălțimea minimă a hidroizolației verticale, măsurată de la punctul superior al pardoselii balconului, trebuie să fie în mod obligatoriu de 15 cm.

    Articol de specialitate 8776
    Autorul: Daibau.ro

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Reparații balcon, terase?

    Avem 1810 executanți pentru domeniul Reparații balcon, terase:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 1810 executanți pentru domeniul Reparații balcon, terase
    8.9
    0

    NED EGR CONSTRUCT INSTAL SRL


    8.9
    0

    AGRICONSTRUCT SRL


    10
    2

    ACHIM CONSTRUCT S.R.L.


    8.9
    0

    PKF CONSTRUCT SRL