Pentru zona

    Marmură sau granit?

    Articolul a fost citit chiar de 3447+ utilizatori
    În articolele anterioare, am scris despre utilizarea, montarea și prețul pietrei. De data aceasta, ne ocupăm de marmură și granit - două roci naturale, care au o gamă largă de utilizare atât în spațiile exterioare, cât și în cele interioare. Pe care dintre aceste două roci să o alegem? Care este mai durabilă? Care este mai potrivită pentru a fi utilizată în exterior: marmură sau granitul? Citiți despre toate acestea și multe altele în continuarea articolului.
    Articol de specialitate 3447
    pardoseala hotel granit

    1. Să aleg plăci din marmură sau plăci din granit?

    Principala diferență dintre marmură și granit constă în originile diferite ale acestor două roci. În esență, marmura este o rocă calcaroasă cristalină, în timp ce granitul este o rocă de origine pur vulcanică. Acolo unde calcarul este alb și marmura are aceeași culoare. Marmura este colorată și frumoasă dacă, pe lângă calcar, din compoziția sa mai fac parte și alte sedimente. Granitul se caracterizează prin culori mai închise. Structura granitului este granulară. Plăcile de marmură și plăcile de granit sunt utilizate pentru execuția de pardoseli în clădiri prestigioase, precum și pentru placarea pereților în băi și în clădiri istorice.

    Sfaturi de specialitate de la PIATRAONLINE ROMANIA

    Care sunt operațiunile și recomandările dvs. cu privire la montajul pietrei naturale?

    Este un subiect destul de amplu despre care putem vorbi foarte mult, însă vom încerca să simplificăm cât de mult posibil. Vom vorbi despre placarea unei pardoseli de interior. Primul pas este să îndepărtăm plăcile vechi, dacă acestea există și se îndepărtează resturile de mortar vechi care au rămas lipite de podea. Dacă există sistem de încălzire prin pardoseală, acesta se scoate din funcțiune. Se curăță suprafața și se verifică dacă aceasta are pete. În cazul în care acestea există, atunci trebuie să le îndepărtăm. La final, se clătește cu apă curată și se lasă să se usuce.

    Următoarea etapă presupune măsurarea suprafeței cu o ruletă sau un metru de tâmplărie pentru a determina câte plăci întregi intră pe suprafață și câte vor fi decupate. Se face o probă așezând plăcile pe suprafață pentru a vedea cum trebuie tăiate cele care nu încap. Se pot numerota pe spate. Este recomandat să se verifice pachetele înainte de montaj, pentru a observa diferențele de culoare.

    Aici facem o paranteză și menționăm că este necesar să se verifice respectarea condițiilor de montaj, adică plăci uscate, temperatura de montaj trebuie să fie cuprinsă între cinci și 25 de grade Celsius.

    În continuare, preparăm adezivul urmând indicațiile producătorului și se începe montajul în funcție de gradul de absorbție al pietrei. De ce acest lucru? Pentru piatra cu grad de absorbție a apei mai mare (limestone, travertin) se recomandă ca înainte de montajul unei plăci, aceasta să fie umezită pe spate cu apă curată, cu ajutorul unui burete. Acest lucru nu permite plăcii să absoarbă prea repede umezeala și mărește timpul de fixare al acesteia.

    Adezivul se împrăștie pe suprafață folosind o gletieră cu dinți (adezivul se poate aplica și pe placă în cazul celor de mari dimensiuni). Pentru plăcile de mari dimensiuni, pot apărea denivelări și deformări care se compensează cu ajutorul adezivului. Metoda de aplicare este cea prin pieptănare, pentru a asigura o aderență bună. Montajul se face dintr-un colț pentru a asigura alinierea plăcilor. Placa se așează pe suprafață și se apasă ușor. Dacă este necesar, se poate folosi un ciocan de cauciuc.

    Dacă vorbim despre un montaj fără rosturi, acesta permite aranjarea unor modele continue pe suprafata placate. Se montează plăcile întregi, iar spațiile de la marginea suprafeței de placat rămân goale. Se îndepărtează excesul de adeziv cu un burete umed. În cazul pardoselilor încălzite, montajul se face cu rosturi. Pentru a fixa rostul, se folosesc distanțieri (acele cruciulițe albe de plastic). În cazul placărilor de interior, se lasă rosturi de 1-2 mm.

    În final, se lasă suprafața să se usuce timp de 12 ore sau atât timp cât se arată în instrucțiunile de folosire a adezivului fără a călca pe ea. Vor rămâne zone neplacate de-a lungul marginilor, iar aici plăcile vor trebui tăiate la dimensiunile necesare folosind o mașină de debitat plăci. Aceasta are un sistem de răcire cu apă, iar tăierea se realizează cu un disc diamantat. Rezervorul trebuie să se umple cu apă, se pornește mașina și se lasă să meargă în gol câteva minute până când discul diamantat este udat de apă. Piatra naturală are grade de duritate diferite, motiv pentru care discul diamantat trebuie ales în funcție de piatra care se debitează.

    De aici mai sunt câțiva pași simpli. Se debitează plăcile trasate, se lasă să se usuce și apoi se montează în același mod. Suprafața se lasă să se usuce timp de 24 de ore și se scot cruciulițele. Dacă avem montaj cu rosturi între plăci, acestea se chituiesc cu un chit special. După chituite se îndepărtează excesul și se lasă să se usuce suprafața timp de 24 de ore. La final, suprafața se spală cu apă curată.

    Este un procedeu destul de dificil care se recomandă a fi realizat de către specialiști. Iar acesta este doar montajul pardoselii. Pentru montajul vertical, de ardezie SKIN sau piatră cubică, deja vorbim despre modalități diferite. Toate sunt documentate pe canalul nostru de YouTube, așa că vă invităm să-l vizitați.

    Marmura, granitul, travertinul sau ardezia sunt investiții mai eficiente în comparație cu gresia și faianța? De ce?

    Atunci când vorbim despre alegerea unui finisaj, este important să avem în vedere mai multe criterii, precum bugetul, rezistența, duritatea, designul și calitatea. Dacă vorbim despre rezistență în timp și duritate, piatra naturala este recunoscută pentru densitatea neobișnuit de mare și pentru duritatea de care dă dovadă. Gresia este mult mai subțire și mai poroasă, dar și mai puțin rezistentă la forța de greutate care poate provoca fisurarea sau chiar spargerea cu ușurință.

    Concret pardoselile din piatră naturală, marmură, granit, travertin, arată impecabil sute de ani dacă sunt întreținute cum este recomandat. În ceea ce privește durata de viață și aspectul îngrijit al gresiei, aceasta variază între cinci și maxim 10 ani. Este o diferență destul de mare care demonstrează faptul că piatra natural este unul dintre cele mai longevive materiale de construcții.

    Când vorbim despre întreținerea acestor două tipuri de materiale diametral opuse, remarcăm că piatra natural se recomandă a fi impermeabilizată și întreținută cu soluții profesionale care să conserve proprietățile și aspectul placării. Odată ce-și pierd glazura care se obține prin coacere, gresia și faianța nu pot fi recondiționate.

    Dacă vorbim despre aspect, ambele materiale prezintă o mare varietate de nuanțe și finisaje. În același timp, piatra naturală prezintă venaturi interesante, nuanțe schimbătoare, toate create de natură, în timpul procesului de formare. Acestea sunt mult mai spectaculoase decât aspectul standardizat al unui material ce reproduce tonalitățile naturale. Cromatica pietrei naturale oscilează de la nuanțe reci de gri și alb, la culori pământii calde precum bej, maro, arămiu, dar și nuanțe de verde, galben sau chiar roșu.

    Investiția financiară este un detaliu destul de important care în multe situații decide alegerea materialului. Există variante de piatră naturală pentru orice buget. Dacă luăm în calcul faptul că nu vei mai fi nevoit să mai faci un șantier în casă peste câțiva ani (cum se aplică în cazul gresiei), investiția merită. Singura grijă în cazul pietrei naturale este impermeabilizarea și curățarea cu detergenți lipsiți de aciditate. Este un efort financiar care se amortizează în timp.

    Andreea Milea-Stănescu, PIATRAONLINE ROMANIA

    Plăcile de marmură arată superior în orice interior
    Plăcile de marmură arată superior în orice interior

    2. Nu toate tipurile de granit și de marmură sunt la fel de rezistente

    Spre deosebire de granit, marmura este o rocă puțin mai moale, ceea ce o face mai ușor de modelat. Pe de altă parte, din cauza durității sale ridicate, granitul trebuie să fie tăiat cu lame și discuri diamantate. Granitul este mult mai durabil din punct de vedere fizic și chimic și, prin urmare, este mai potrivit pentru a fi utilizat ca material de construcție. În comparație cu granitul, marmura nu tolerează bine influențele externe din mediul înconjurător, în special diferiți acizi și, de aceea, se deteriorează mult mai repede. Asta face ca granitul să aibă un mare avantaj față de marmură. De asemenea, granitul este mai ușor de curățat și de întreținut și nu necesită folosirea de detergenți speciali.

    Granitul are o structură granulară accentuată
    Granitul are o structură granulară accentuată

    3. Să folosim marmura și granitul în interiorul sau în exteriorul imobilelor?

    Granitul este mai potrivit pentru a fi utilizat în exteriorul imobilelor, datorită solidității și rezistenței sale deosebite. De exemplu, granitul este folosit la pavarea suprafețelor foarte solicitate din afara clădirilor publice. Decizia de a utiliza granitul în spații interioare depinde absolut de dumneavoastră. Pentru interiorul imobilului personal puteți alege fie plăci din marmură, fie plăci din granit. Și totuși, granitul este recomandat pentru bucătării, deoarece blaturile de bucătărie sunt suprafețe de lucru foarte solicitate. Desigur, că decizia finală o veți lua și în funcție de prețuri.

    3.1. Blaturile din granit

    Blaturile personalizate din piatră sunt foarte adecvate acolo unde se va lucra mult pe ele. Blaturile din granit sunt rezistente la șocuri, căldură, zgârieturi și murdărie, și sunt extrem de ușor de curățat. Textura bogată a acestei pietre naturale conferă bucătăriilor un aspect prestigios. Puteți comanda un blat de granit personalizat de la un pietrar.

    3.2. Monumente funerare moderne

    Pentru a onora amintirea celor trecuți în neființă, ne place să avem morminte frumos amenajate. Piatra este un material durabil și, de aceea, a fost folosită aproape dintotdeauna la realizarea monumentelor funerare. Cele mai frecvente alegeri sunt marmura și granitul, care pe lângă faptul că sunt rezistente mai au și un aspect vizual deosebit de frumos. Există mai multe feluri de monumente funerare: unice, duble sau monumente de incinerare. Mulți pietrari au cataloage cu monumente funerare, dar pot realiza și monumente funerare personalizate.

    3.3. Scări din marmură

    Marmura și granitul sunt rezistente la uzură, fiind deci adecvate și pentru suprafețe pe care se circulă mult pietonal, cum ar fi scările din piatră. Scările din piatră se realizează la comandă și, deci, sunt personalizate. Acestea sunt realizate de pietrari, care calculează mai întâi dimensiunile scărilor și apoi sculptează treptele adecvate. Scările din marmură pot fi de interior sau de exterior. Scările din marmură de interior pot fi lustruite, în timp ce scările de marmură de exterior trebuie să aibă o suprafață mai aspră. Pentru a se crea suprafața aspră, piatra este arsă. De asemenea, pe scările din marmură de exterior se montează benzi antiderapante speciale.

    Scările din marmură au reprezentat întotdeauna lux și prestigiu
    Scările din marmură au reprezentat întotdeauna lux și prestigiu

    3.4. Pervazuri din granit

    Granitul și marmura sunt folosite și la fabricarea pervazurilor. Deoarece sunt rezistente la lovituri, apă și soare, aceste două materiale naturale sunt ideale pentru fabricarea pervazurilor extrem de expuse la elementele naturii. În plus, pervazurile din piatră sunt foarte estetice și se potrivesc atât cu fațadele moderne, cât și cu cele tradiționale. La fabricarea acestor pervazuri se folosesc plăci din piatră cu grosimea de 2-3 cm. Vă recomandăm piatra lustruită, care este mai rezistentă la murdărie. Marginile pervazurilor trebuie să aibă un profil destinat scurgerii mai ușoare a apei.

    Sfaturi de specialitate RETROSTONE SRL

    Marmura sau granitul?

    Încep prin a spune că ambele sunt materiale deosebite având structuri aproape identice. GRANITUL este recunoscut ca fiind cea mai dură rocă naturală, de aceea este cel mai des recomandat la blaturile de bucătărie, zonele cu trafic intens. Se regăsește în diferite texturi și dimensiuni și poate fi folosit atât în interior cât și la exterior, fiind rezistent la zgârieturi având un grad redus de uzură. MARMURA este un material destul de poros fapt care îi permite să absoarbă mai multă apă spre deosebire de granit care este mult mai dens și mai rezistent. Poate fi montată atât în interior cât și în exterior având un aspect lucios. Deși granitul este mai rezistent și mai dur, în majoritatea cazurilor clienții aleg marmura în defavoarea granitului, marmura având o diversitate mult mai mare de culori și texturi.

    Cât de des și în ce fel trebuie curățate?

    Ambele sunt materiale lucioase, se curăță ușor. Marmura necesită atenție sporită, deoarece se zgârie ușor spre deosebire de granit. După montaj, orice tip de piatră naturală necesită tratament corespunzător (spălare, curățare și impermeabilizare). Din experiența noastră recomandăm ca după impermeabilizare, întreținerea pietrei să fie efectuată doar cu apă caldă sau detergenți speciali pentru piatră. Tratamentul cu  impermeabilizanți specifici necesită repetare anuală la exterior și din doi în doi ani la interior. În acest sens, Retrostone oferă clienților săi un contract de mentenanță.

    Cât de sensibilă este piatra naturală? Se zgârie ușor?

    Toate tipurile de piatră naturală se pot zgâria. Marmura se poate ciobi sau zgâria mai ușor datorită luciului și se poate păta în contact cu substanțe acide. Niciun alt material nu oferă luxul, eleganța și rafinamentul pe care îl oferă piatra naturală. Marmura și granitul sunt cele mai adaptabile și rezistente materiale la sistemul de încălzire prin pardoseală. Nimic nu se compară cu o podea din piatră naturală încălzită.

    Cum se recondiționează marmura și granitul?

    Atât marmura cât și granitul pot fi recondiționate. Recondiționarea trebuie făcută atunci când piatra și-a pierdut luciul, au apărut zgârieturi adânci sau a fost montată neprofesionist. Procesul de recondiționare nu este simplu și poate fi comparat cu procesul de montare (timp, costuri). Nu poate fi realizat decât cu  mașini speciale. Noi, Retrostone, nu recomandăm șlefuirea (recondiționarea) imediat după montaj.   S.C. Retrostone S.R.L. oferă servicii de montaj, servicii post-montaj, întreținere și recondiționare piatră naturală. Montatori de piatră sunt mulți, profesioniști puțini. Nu puține au fost cazurile în care am fost chemați să recondiționăm greșeli majore. Dispunem de personal calificat având toată gama de servicii și scule profesionale, de la montaj la recondiționat. Și cel mai important, oferim seriozitate și profesionalism.

    Cătană Sorin, RETROSTONE SRL

    4. Prețul granitului pe metrul pătrat

    Care este prețul granitului? Granitul cu granulație mică - cel mai omogen - este și cel mai scump. Pietrele de granit au prețuri care încep de la 97 - 146 RON/m2, și pot ajunge și până la 243 RON/m2 sau pot fi chiar mai mult.

    5. Prețul marmurei pe metrul pătrat

    Care este prețul marmurei? Valoarea marmurei este evaluată în funcție de rezistența și culoarea sa, care deseori poate fi unică. Marmura cea mai ieftină este, de obicei, marmura fără culoare, care însă nu are un aspect deosebit de atractiv. Pentru marmură veți plăti în medie între 58 – 146 RON/m2. Dar, marmura mai rară poate costa chiar și peste 243 RON/m2.

    Dacă decideți să montați piatră, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde solicitării dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

     

    Articol de specialitate 3447
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Montaj piatra naturala?