În continuare:
1. Ce este parchetul laminat?
Parchetul laminat este o pardoseală, care a devenit foarte populară încă în anii 1980, de când se utilizează pentru apartamente, birouri și alte spații interioare. Parchetul laminat este fabricat din plăci de fibră de înaltă densitate (HDF), ceea ce îi conferă rezistență. Stratul superior este un strat subțire de vinil, care poate imita lemnul, piatra sau avea orice culoare, model și textură. Tocmai aceste proprietăți, ca și prețul avantajos, reprezintă factorii esențiali care determină popularitatea pardoselilor laminate.
2. Montarea parchetului laminat
Montarea parchetului laminat este foarte ușoară, deoarece plăcile laminate au elemente de prindere speciale. Astfel, plăcile sunt conectate între ele, datorită așa-numitului sistem de montare cu click. Un lucru importat, de care trebuie să se țină seama în cazul alegerii unei pardoseli laminate este acela legat de condițiile climatice în care este depozitat parchetul laminat înainte de montare, care trebuie să fie aceleași ca și condițiile climatice din timpul montării acestuia. De asemenea, înainte de a monta parchetul laminat, este bine ca acesta să fie sortat în funcție de poziția dorită a fibrelor din lemn și în funcție de nuanțele de culoare. Un alt lucru important este ca parchetul laminat să nu fie lipit de suprafața, pe care se montează, și nici bătut în cuie sau fixat în vreun alt mod. Podeaua laminată este una plutitoare.
Suprafața, pe care se montează parchetul laminat, trebuie să fie complet plană, curată și uscată. Dacă această suprafață prezintă diferențe de grosime de peste câțiva milimetri pe 1 metru pătrat, atunci aceasta este foarte problematică pentru montarea parchetului laminat. Atunci când parchetul laminat se montează pe o bază minerală, trebuie să se ia în calcul umiditatea, deoarece umiditatea prea mare distruge parchetul laminat. Parchetul laminat poate fi montat pe o suprafață din beton, pe o șapă de ciment, pe o șapă de anhidrit, pe plăci de piatră etc. De asemenea, parchetul laminat mai poate fi montat și peste o pardoseală deja existentă. Parchetul laminat nu se montează direct pe o suprafață minerală. Mai întâi, peste baza minerală trebuie să se monteze o barieră de vapori. Este interzis a monta o barieră de vapori peste o bază din lemn.
2.1. Spuma pentru parchetul laminat
Spuma pentru parchetul laminat se folosește atunci când se dorește atenuarea sunetelor produse de contactul cu parchetul laminat. Este vorba de un film special de spumă sau de un strat de plută sau de alt material de căptușire. Parchetul laminat poate fi montat și în cazul folosirii unui sistem de încălzire prin pardoseală. În acest caz, sub parchetul laminat se montează plăci speciale de spumă.
Sfaturi de specialitate de la IRIMIA RADU CONSTRUCT S.R.L. La ce trebuie să fim atenți când alegem parchetul laminat? Atunci când achiziționați parchet laminat pentru casă, doriți un produs de marcă de calitate, care va susține bine traficul. Cu cât laminatul este mai gros, cu atât va fi mai realist și va rămâne frumos mai mult timp. Culorile și modelul de instalare alese pot face dintr-o cameră mică să pară mai mare și mai deschisă, ex. scândurile mai late și culorile deschise. Dacă încăperea în care este instalat noul laminat se deschide către alte încăperi, se acordă atenție tipului și culorii pardoselilor din celelalte spații. Aveți grijă ca nuanțele parchetului să fie în armonie cu cele din camerele învecinate. Mai bine se instalează laminat nou peste tot. O idee bună este să întrebați despre garanția oferită la achiziționare. Cât rezistă parchetul laminat? În funcție de calitatea pardoselii, parchetul laminat poate dura în medie între 15 și 25 de ani sau mai mult. De ce scârțâie parchetul laminat? Dacă pardoselile laminate scârție, cel mai evident motiv este șapa denivelată sau podeaua de dedesubt. Doru Lăcătuș, IRIMIA RADU CONSTRUCT S.R.L. |
3. Mentenanța parchetului laminat
Parchetul laminat este extrem de sensibil la apă. De aceea, acesta trebuie să fie curățat întotdeauna numai cu o cârpă umedă și cu produse de curățare speciale pentru parchet laminat și vinil. Amplasați sub picioarele tuturor pieselor de mobilier elemente de protecție pentru parchet. Mai ales scaunele cu rotile distrug foarte mult parchetul laminat. Pentru a evita această situație, sub rotile trebuie să se amplaseze plăcuțe protectoare din policarbonat.
4. Uzarea parchetului laminat
Parchetul laminatul are și unele proprietăți negative. În timp, îmbinările dintre plăci pot slăbi, iar plăcile încep să își modifice poziția respectiv să se deformeze. După o perioadă mai mare de timp, plăcile capătă un aspect uzat. Cea mai mare problemă pe care ne-o cauzează parchetul laminat este aceea că, atunci când este montat incorect, produce la contactul cu el un sunet gol, care este nedorit și supărător pentru majoritatea utilizatorilor.
5. Prețul parchetului laminat
Cât costă parchetul laminat? Prețul parchetului laminat începe de la 18 – 70 RON/m2. Cel mai scump costă în jur de 97,50 RON/m2.
6. Prețul montării parchetului laminat
Cât costă montarea parchetului laminat? Prețul montării parchetului laminat variază între 15 și 20 RON/m2.
Dacă decideți să montați laminat, ne puteți contacta și la Daibau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.
Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.