Pentru zona

    Cât durează recuperarea investiției în panouri solare și fotovoltaice?

    Vă gândiți să investiți în panouri solare? În ultimii ani, un număr tot mai mare de persoane din țara noastră au decis să instaleze o centrală solară pe acoperișul casei familiale. Întrebarea la care trebuie să vă gândiți este: când mi se va răsplăti această investiție? După câți ani încep să vină câștigurile de la centrala solară? Mai jos, cercetăm dacă se merită sau nu centrala solară.
    Articol de specialitate
    amortizare centrale solare
    Avem 1518 executanți pentru domeniul Panouri solare, fotovoltaice:

    Utilizarea surselor de energie regenerabilă este din ce în ce mai populară în lume, dar și în țara noastră. Utilizarea razelor solare este în prim plan, iar panourile fotovoltaice sunt instalate pe acoperișurile caselor familiale, iar carporturile solare devin o alegere din ce în ce mai comună.

    Motivele popularității tot mai mari a panourilor fotovoltaice în țara noastră sunt prețul mai mic al echipamentelor față de anii precedenți, precum și concesiunile și subvențiile care se publică.

    Soarele este o sursă inepuizabilă de energie, iar în condițiile climatice de la noi reprezintă un mod excelent  de a genera energie electrică. Eficiența panourilor fotovoltaice este influențată de numărul de ore însorite și de intensitatea radiației solare. România are peste 2.000 de ore de soare pe an, în funcție de zonă. Intensitatea radiației solare iarna variază între 1,1 kWh/m2 în nord și 1,7 kWh/mp în sud, iar vara între 5,4 kWh/mp în nord și 6,9 kWh/mp în sud.

    panouri fotovoltaice pe acoperis

    Sistemele solare sunt prezentate ca o soluție excelentă pentru reducerea facturilor lunare și ca o opțiune durabilă pentru producția de energie electrică. Proprietățile echipate cu sisteme solare au adesea o valoare de piață mai mare.

    Cel mai mare avantaj al instalării unui sistem fotovoltaic este reducerea facturilor lunare de energie electrică. Există, de asemenea, un factor de mediu - reducerea emisiilor de gaze nocive.

    Și care este situația pe teren - cât durează rentabilitatea investiției într-un sistem fotovoltaic?

    Această întrebare este destul de justificată deoarece prețul sistemului solar nu este de neglijat.Panourile fotovoltaice standard pentru o casă de familie variază între 2.000 și 3.000 EURO. Mai jos cercetăm câți ani veți plăti acești bani și veți realiza economii la facturile lunare.

    economii

    Dar mai întâi să răspundem la următoarea întrebare:

    De ce depinde rentabilitatea investiției în panourile fotovoltaice?

    Există mai mulți factori care afectează direct rata de rentabilitate a investiției într-o centrală solară. Le enumerăm mai jos:

    Poziția panourilor fotovoltaice – aici ne referim în primul rând la înclinarea și orientarea panourilor. În zona noastră de climat, cel mai bine este când sunt orientate spre sud, cu un unghi de instalare de 30-40 de grade. Atunci cea mai mare lumină solară va ajunge la panouri. De asemenea, este mai bine atunci când în apropiere nu există clădiri mai înalte sau copaci înalți care să facă umbră. Este de la sine înțeles că panourile fotovoltaice pot fi amplasate doar pe un acoperiș stabil, care este în stare bună. Și anume, construcția acoperișului în acest caz trebuie să suporte sarcina suplimentară.

    Condițiile climatice din zona dată – în zonele cu mai multe ore de soare și cu intensitate mai puternică a radiațiilor se va genera o cantitate mai mare de energie electrică, accelerând astfel rentabilitatea investiției. Totuși, acesta nu este un factor decisiv, care confirmă popularitatea sistemelor solare în țările scandinave. Este important de subliniat că și panourile fotovoltaice vor produce energie electrică iarna, deși zilele sunt mai scurte, iar intensitatea radiației solare este mai slabă. În medie, un sistem solar de 5 kW va produce între 150 și 300 kWh pe lună în timpul iernii și în jur de 700-850 kWh pe lună în timpul verii.

    panouri fotovoltaice zapada

    Consumul anual de energie electrică – este considerat un factor decisiv. Dacă consumul anual de energie electrică este mai mic, veți achita centrala solară mai repede  decât gospodăriile cu un număr mare de consumatori de electricitate, cum ar fi uscătoarele de rufe sau încălzitoarele electrice. Puterea sistemului fotovoltaic va depinde de consumul anual de energie electrică. Prin urmare, înainte de a cumpăra un sistem solar, este necesar să se calculeze consumul anual de energie electrică. Este foarte simplu - adună ultimele 12 facturi lunare de energie electrică. Aveți în vedere  posibilele creșteri ale consumului în viitor - noi membri ai gospodăriei sau achiziționarea unui dispozitiv electric mai puternic. Mulți oameni fac greșeala de a instala sisteme mari care le depășesc nevoile.

    Calitatea echipamentului - acordați atenție eficienței și garanției panourilor. Alegeți producători cunoscuți și produse cu performanțe mai bune. Deoarece este o investiție pe termen lung, prețul nu ar trebui să fie factorul decisiv.

    Instalarea sistemului fotovoltaic - pe lângă calitatea echipamentelor, durata de viață a sistemului fotovoltaic va fi influențată și de instalația în sine. Experții vor asigura eficiența maximă a acestora deoarece vor amplasa panourile la cel mai bun unghi și orientare posibilă către soare. În plus, vor asigura respectarea reglementărilor legale. Companiile profesionale vă vor oferi o garanție pentru service-ul lor în cazul unor potențiale probleme sau reparații. Căutați companii în care să aveți încredere pentru instalarea și întreținerea ulterioară a unui sistem fotovoltaic? Trmiteți o cerere experților în energie solară cu experiență și bine cotați din zona dvs. - gratuit și fără obligații!

    montaj sistem fotovoltaic

    Dacă sistemele solare sunt bine proiectate, acestea vor satisface nevoile de energie ale gospodăriei pe tot parcursul anului, iar vara vor permite producerea de energie în exces.

    Întreținerea - Panourile fotovoltaice necesită întreținere minimă. Cu toate acestea, este necesar să le curățați periodic de praf și frunze, iarna de zăpadă. Curățarea contribuie foarte mult la eficiența panourilor fotovoltaice. Multe companii oferă și întreținere profesională în perioada de garanție. În orice caz, întreținerea panourilor solare trebuie lăsată în seama experților.

    Creșterea prețului energiei electrice - nu va face decât să accelereze revenirea investiției în centrala solară. Și anume, dacă ar exista o creștere a prețului energiei electrice, economiile tale ar crește doar lunar. Economiile lunare la facturile de energie electrică vor depinde de câtă energie electrică utilizați în mod normal și de câte zile însorite au fost.

    Ajungem la întrebarea cheie:

    După câți ani se amortizează sistemele fotovoltaice?

    Răspunsul va depinde de factorii menționați, iar panourile fotovoltaice se amortizează într-o perioadă de la 5 până la 10 ani. Scopul este minimizarea costurilor cu energia electrică.

    Investiția într-un sistem fotovoltaic se va amortiza în mai puțin de un deceniu.

    sistemfotovoltaic

    Durata de viață a unui sistem fotovoltaic este estimată la 25-30 de ani, iar chiar și după această perioadă va produce energie electrică doar cu o capacitate redusă (va funcționa cu mai puțină putere). Prin urmare, dacă centrala solară este rambursată pe perioada maximă de 10 ani, va aduce un profit net pentru aproape două decenii. Dacă se ține cont de faptul că panourile fotovoltaice își pierd, în medie, 0,5% din randament pe an, asta înseamnă că în trei decenii de exploatare vor pierde doar 15% din capacitatea nominală.

    Panourile solare își pierd treptat din eficiență după ani de utilizare.

    Nu uitați de subvențiile de stat care sunt oferite ocazional de autoritățile locale.

    Prin urmare, dacă vă întrebați – merită să investiți – răspunsul este absolut da. Desigur, dacă priviți pe termen lung. Se răsplătește nu numai din cauza economiilor lunare, ci și din cauza independenței energetice, a protecției mediului și a creșterii valorii proprietății voastre

    Deși reprezintă o investiție inițială serioasă, o centrală solară se va amortiza în primul deceniu de utilizare, iar după aceea fiecare kilowatt de energie electrică pe care o produce înseamnă economii pure.

    Ce părere aveți despre sistemele fotovoltaice? Aveți în plan o astfel de investiție?

    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Avem 1518 executanți pentru domeniul Panouri solare, fotovoltaice:

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Panouri solare, fotovoltaice?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    Avem 1518 executanți pentru domeniul Panouri solare, fotovoltaice:

    Serviciu gratuit
    Căutăm local
    Fără comisioane
    Ajutor

    Suntem disponibili pentru dumneavoastră în fiecare zi lucrătoare, de la 9:00 la 17:00. Cum vă putem ajuta?

    Cereri: +40 31 229 8485
    Firme: +40 31 630 4864