În continuare:
1. Zada siberiană este o specie de lemn fără seamăn
Clima rece siberiană și sezonul scurt de creștere a pomilor face ca lemnul siberian să fie extrem de dens, solid și rezistent la intemperii. În taiga siberiană cresc arbori, cum ar fi: pinul siberian, bradul siberian, cedrul siberian și zada siberiană.
Zada siberiană este specia de lemn cea mai des utilizată în construcții, deoarece aceasta se caracterizează printr-o bună rezistență la intemperii, duritate și rezistență la impact. Zada siberiană, care crește liber în natură, crește mai încet, ceea ce face ca acest lemn să fie mai dens. Zada siberiană are o culoare galbenă caracteristică, care este populară pentru fațadele din lemn și terasele din lemn. Această specie de lemn mai este utilizată și la fabricarea mobilierului, a parchetelor, a bucătăriilor și a altor elemente. Lemnul de zadă siberiană tăiat în mod profesionist este cea mai bună alegere pentru fabricarea mobilierului de grădină, a copertinelor, a podelelor pentru nave, a scărilor, a pilonilor și a podurilor din lemn.
De-a lungul timpului, sub influența soarelui și a apei, lemnul capătă o patină de culoare gri. Acest proces poate fi încetinit prin folosirea de soluții și uleiuri speciale pentru lemn. Cu toate acestea, căpătarea acestei culori gri nu poate fi prevenită pe termen lung. Trebuie să știm, că aceasta este doar o chestiune de schimbare a culorii, deoarece stratul gri protejează, de fapt, lemnul din interior. De obicei, zada siberiană nu se vopsește, deoarece acest lemn se dilată și contractă în funcție de temperatură și aceasta ar putea provoca decojirea vopselei.
Sfaturi de specialitate WOODCRAFT SRL Care este opinia dvs. despre zada siberiană? Și cât de des este folosită în construcții? Zada siberiană, datorită climatului rece din Siberia, are o creștere lentă și o densitate mare a fibrei. Zada siberană sau laricele siberian este un lemn nobil, pe care eu il consider "stejarul rășinos" și spun asta știind că "lemnul rășinos" este, în genere un lemn moale. Răsfoind am găsit că e poreclit "stejarul" coniferelor, ceea ce m-a încântat să văd că sunt mai mulți cu o părere foarte bună despre acest lemn. Însă laricele echivalează cu stejarul și sau salcâmul ca rezistență la deformare și o trăinicie mare în aer, apă sau în/pe pământ. Textura laricelui este una plăcută și în acest scop este folosită la exterior la fațade ca și lambriu sau lame de terasă simple sau cu frezări longitudinale. Lambriului i se pot aplica straturi protectoare de lazură, lacuri, vopsele, ulei de in sicativat, etc., însă francezii îl preferă așa, în starea sa natur, ei chiar dorind (mai bine zis așteptând cu nerăbdare) să capete acea nuanță gri din cauza expunerii la aer/soare și ploi. Lamele de terasa pot fi și ele lăsate natur sau tratate în autoclavă pentru prelungirea durabilității în timp. La interior utilitatea laricelui se găsește în lambriu, lamele de parchet și mai rar pentru producția de mobilă. La noi în țară, până nu demult, laricele a fost specie protejata și interzis la tăiere. Ce tip de lemn folosiți cel mai des în construcția caselor de lemn? De ce? Folosesc mai mult esențe de lemn și anume: - pentru structură folosesc molid, brad sau pin - pentru lambriuri: molid, larice (care este de fapt zada siberiana) - pentru terase exterioare: molid impregnat în autoclavă și larice Alegerea se face funcție de bugetul clientului sau de calitatea impusă de acesta. Structura din molid se comporta foarte bine, fiind (deocamdată) accesibilă ca și preț pentru un material de construcție ieftin cu o rezistență medie la deformări față de alte esențe de lemn. ing.Romeo Chelariu, WOODCRAFT SRL |
2. Lemn de zadă siberiană pentru fațade și garduri
Folosind specia de lemn și soluția protectoare potrivită pentru aceasta, se asigură aspectul frumos și durata de viață îndelungată a fațadelor din lemn. Datorită rezistenței sale, zada siberiană este o alegere logică pentru executarea fațadelor din lemn. O astfel de fațadă rezistentă și frumoasă va conferi casei dumneavoastră un farmec deosebit. Lemnul de zadă se mai utilizează și pentru placarea cabanelor de bușteni, a magaziilor sau căsuțelor de grădină, a balcoanelor, ca și pentru placarea pereților și a tavanelor.
Fațada din lemn este ventilată, ceea ce izolează suplimentar clădirea. Pentru fațade se utilizează plăci netede, cu forme romboidale și dreptunghiulare, plăci cu pene și caneluri sau profil C și scânduri pentru structura interioară. Plăcile pot fi instalate pe orice perete exterior sau interior. Din plăcile de zadă pentru garduri, se pot fabrica balustrade pentru balcoane și garduri pentru grădini. După cum ni s-a spus la Sibir wood trading, lemnul de zadă este util și pentru renovări, deoarece el poate înlocui orice tip de scândură defectă.
3. Lemn de zadă pentru terase
Terasele din lemn de zadă sunt foarte populare, datorită duratei lor de viață îndelungată și a prețului accesibil. Plăcile sunt canelate pentru o mai bună aderență. Sunt folosite pentru terase din lemn, platforme, cărări de grădină, podele de balcoane, în saune și în jurul piscinelor. Plăcile de terasă sunt deja pregătite pentru montare și nu au nevoie de o protecție suplimentară, deoarece zada conține multă rășină, care îi împiedică putrezirea și îi crește rezistența la intemperii. Pentru a le păstra culoarea naturală, plăcile pot fi lăcuite sau uleiate.
4. Prețul lemnului de zadă siberiană
Cât costă scândurile din zadă siberiană? Prețul lemnului de zadă siberiană depinde de calitatea lemnului, existența de noduri în structura acestuia, de numărul și mărimea nodurilor, de necesitatea de a le tăia sau nu și de forma produsului (scânduri, grinzi, bușteni etc.). Prețul lemnului tăiat de zadă siberiană costă în jur de 2291RON/m3. Prețul produselor rindeluite din zadă siberiană costă între 2682 și 5362 RON/m3.
Dacă decideți să montați o fațadă sau un gard din zada siberiană, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care cooperăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.
Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.