Pentru zona

    Cât costă de fapt o casă?

    Articolul a fost citit chiar de 2083+ utilizatori
    Construirea unei case este pentru mulți dintre noi una dintre cele mai mari investiții familiale. Înainte de a porni lucrările, trebuie să facem un plan financiar. Pentru calcularea costurilor construcției avem la dispoziție diferite metode și posibilități. Costul construirii unei case depinde de materialele folosite, mărimea obiectului, dificultățile legate de construire… Noi am calculat aproximativ cât costă construirea unei case obișnuite.
    Articol de specialitate 2083
    1 jama.JPG
    Avem 4539 executanți pentru domeniul Construcții case:

    2 temelji.jpg

    1. Prețul total al lucrărilor de construcții și meșteșugărești

    Să spunem, că mărimea suprafeței utilizabile a unei case familiale mari este de 200 m2. Suprafața netă - în baza căreia se calculează de obicei prețul investiției - este ceva mai mare, și anume de 260 m2. Adăugăm și informația privind suprafața brută, adică totală, care este de obicei cu 15% mai mare față de cea netă, fiind în cazul nostru de 300 m2. 

    Pentru calcularea prețului casei vom folosi prețurile reale ale materialelor și ale lucrărilor de construcții și meșteșugărești, pe care le abreviem LCM. Să presupunem, că toate lucrările vor fi executate de executanți în baza unor facturi și nu la negru și nici nu vor fi făcute de proprietar sau cu ajutorul vecinilor. 

    În practică, prețul construirii unei case variază între 500-1.000 EUR/m2, în funcție de tehnica de construire și calitatea materialelor.

     O casă simplă cu acoperiș în două ape și volumul 800- 900m2 costă în jur de 150.000 EUR.

    Sfaturi de specialitate de la APIS COM SRL

    Ce înseamnă și cât durează construcția casei până la faza a III-a?

    La întrebarea nr.1 putem preciza că în cazul în care se deține proprietatea terenului documentația se poate obține 30-60 zile și construcția la roșu în cazul unei construcții parter și mansardă se poate executa în 30-45 de zile lucrătoare. Dacă se dorește o construcție la cheie în funcție de finisaje se poate mării la 90 zile.

    Când vine vorba despre calitatea materialelor, care sunt alegerile clienților dvs.?

    Despre calitatea materialelor putem spune că acestea sunt de o calitate mai superioară în zonele urbane unde sursele de venit sunt mai consistente, iar în zonele periurbane calitatea acestora scade.

    Cristian Hentea, APIS COM SRL

    2. Pregătirea și amenajarea terenului – faza 1 de construire

    Pregătirea și amenajarea terenului, adică lucrările de pământ care constau în principal în execuția excavărilor, ar costa în cazul nostru 2% din investiție respectiv 2.000 EUR.

    Acest preț este valabil pentru cazul în care gaura fundației este largă și pereții ei sunt înclinați. Dacă terenul nu este suficient de mare, pereții găurii fundației sunt verticali și trebuie să fie asigurați împotriva alunecării. O astfel de execuție este mai scumpă față de excavările clasice. În principiu, prețul depinde de categoria pământului. În cazul nostru, am calculat prețul pentru categoria a 2-a de pământ (pământ normal). Prețul se ridică foarte mult, dacă trebuie să se sape într-un pământ de categoria a 5-a (pământ de duritate medie).

    3. Execuția fundației – faza a 2-a de construire

    Execuția fundației și a plăcii de deasupra ei costă în jur de 3.500 EUR. În cazul nostru, am considerat că placa se așază standard. Grosimea plăcii fundației este de obicei de 25-30cm. Se pot executa și fundații mai subțiri. Pentru suprafețe mai mari se folosesc fundații sub formă de bandă, iar pentru terase și copertine fundații mici și separate pe care vor fi montați stâlpii de susținere.

    4. Execuția construcției – faza a 3-a de construire

    Execuția construcției este cea mai scumpă, costând între 70 – 75% din întreaga investiție respectiv 100.000 EUR. 

    Prețul este valabil pentru clasa de calitate medie. Execuția podelei și a plăcii acesteia costă 5.000 EUR, zidurile exterioare cu grosimea de 30 cm din construcția scheletală din beton costă 40.000 EUR, iar zidurile interioare cu grosimea de 20 cm costă 25.000 EUR. Prețurile sunt valabile în cazul folosirii de cărămizi clasice sau de gazbeton. Prețul unui acoperiș simplu în două ape și a două ferestre de acoperiș este de 10.000 EUR.

    Prețul execuției tavanelor și a pardoselii costă în cazul nostru 15.000 EUR. Sistemele cu montare uscată și restul elementelor de susținere vă vor costa 4.000 EUR.

    5. Instalațiile

    Trebuie să acordați atenție și instalațiilor, care costă un sfert din întreaga investiție respectiv între 23 – 27%  din prețul casei. Astfel, prețul total al instalațiilor casei este de 40.000 EUR, din care partea cea mai mare de 20.000 EUR este destinată instalațiilor de încălzire, care cuprind: pompa de căldură, recuperatorul de căldură și încălzirea în pardoseală. Canalizarea și instalațiile de apă și gaze vă vor costa 12.000 EUR. Prețul instalațiilor electrice simple ale casei costă aproximativ 8.000 EUR, în timp ce pentru instalațiile electrice cu alarmă și comandă la distanță veți plăti cu 2.000 EUR mai mult.

    6. Amenajarea exterioară

    Amenajarea exterioară costă de obicei 10% investiție. Dacă doriți o execuție mai exigentă care să includă o piscină, atunci prețul se ridică la 15% din întreaga investiție. În cazul nostru, amenajarea exterioară costă 15.000 EUR. Aceste lucrări cuprind amenajarea unui teren de 400 m2 și execuția pavajului pe o suprafață de 100 m2 cu pavele din granit și beton. În cazul în care trebuie să fie întărită și asfaltată o suprafață mai mare de teren, prețul amenajării exterioare se mărește cu 3.000 EUR.

    Planurile și proiectele casei 

    În prețul casei am inclus și costul documentației adică al proiectului. Planurile arhitecturale costă 3.000 EUR, planul construcției 1.000 EUR, iar planurile instalațiilor mecanice și electrice costă împreună în jur de 1.500 EUR. La aceste prețuri trebuie să adăugăm neapărat și pe acela al finanțării proiectului, adică costurile aprobării creditului, onorariul notarului ș.a.. Conducerea, coordonarea și supravegherea lucrărilor costă în total 10.000 EUR.

    Vă atenționăm, că prețurile pe care le-am menționat mai sus doar informative. Dacă doriți un calcul concret, trimiteți-ne o cerere. În baza cererii dvs. legate de executarea de lucrări de construcție și meșteșugărești, vom calcula mai ușor prețul pentru construirea casei dumneavoastră.

     

    Articol de specialitate 2083
    Autorul: Daibau.ro

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Construcții case?

    Avem 4539 executanți pentru domeniul Construcții case:

    SERVICIU GRATUIT
    CĂUTĂM LOCAL
    FĂRĂ COMISIOANE
    Avem 4539 executanți pentru domeniul Construcții case
    9.6
    0

    AEON BUILDING SRL


    10
    4

    METAL ARTE CONFECTII SRL


    9.5
    0

    TEHNO FLUID SOLUTIONS SRL


    9.1
    0

    DOMENIUL VERDE S.R.L