Sărbătorile și vacanțele s-au încheiat, așa că este timpul să ne întoarcem la activitățile noastre zilnice. Acum puteți planifica decorarea casei, chiar să începeți (sau să continuați) lucrările de interior, dar și să vă pregătiți grădina pentru primăvară când vegetația se „trezește” din somnul ei de iarnă.
Deși este o părere comună că în timpul lunilor de iarnă nu există nicio altă lucrare în afară de deszăpezire, acest lucru nu este în întregime adevărat. Sfârșitul lunilor ianuarie și februarie, când acum suntem surprinși în mod tradițional de temperaturile mai ridicate, este perioada în care vă puteți dedica din nou grădinii voastre.
Fie că sunteți un profesionist în amenajarea exterioară sau vă place să vă îngrijiți curtea, acestea sunt sarcinile care vă așteaptă:
Plantarea plantelor cu rădăcină nudă
Plantarea oricăror plante este desigur posibilă numai dacă solul nu este prea umed sau înghețat. Dacă da, plantarea va trebui amânată. Cu toate acestea, dacă vremea este plăcută și solul este arabil, puteți opta pentru plantarea plantelor cu rădăcină nudă.
Plantarea plantelor cu rădăcină nudă se face exclusiv atunci când vegetația este latentă, când nu există frunze.
Plantele cu rădăcină goală sunt de obicei mai ieftine decât cele care vin în ghivece și prind rapid rădăcini. Ce plante cu rădăcină nudă puteți planta? Trandafirii cu rădăcină nudă sunt disponibili pe tot parcursul sezonului de repaus, de exemplu.
Semănat în sere
Ianuarie este luna în care puteți semăna legume în module sau ghivece de compost, pe care le veți păstra în seră. Se obțin astfel puieți, sau plante tinere care pot fi transplantate exact la timp, primăvara devreme. Dacă vă place să vă cultivați propriile legume, puteți planta conopidă, vinete, ridichi și alte tipuri într-o seră...
Când vine vorba de plante ornamentale, puteți planta clematide sau mușcate într-o seră încălzită.
Și cât costă serele? Aceasta depinde de dimensiunea acestora, de materialele de construcție și de acoperiș, de numărul de deschideri și, eventual, de sistemele de udare. Prețul unei sere pentru gospodării, realizata din țevi de oțel zincat și acoperită cu folie de polietilenă, de 4x6 m (24 m2), fara montaj, este în jur de 800 EURO.
Căutați pe cineva căruia să îi încredințați i construcția unei sere? Trimiteți o cerere către experții în construcția de sere din zona dvs. - gratuit și fără obligații!
La sfârșitul lunii februarie, puteți începe producția în aer liber. Se desfășoară însămânțarea și plantarea legumelor timpurii: mazăre, ceapă primăvară și ceapă roșie, ridichi, salate diverse, pătrunjel, smog elvețian, morcovi... Se seamănă cu condiția ca solul să se fi încălzit la minim 5 grade.
Tăierea
După câteva luni de vreme umedă sau înzăpezită, plantele perene pot părea neîngrijite și trebuie tăiate. Tăierea se face chiar înainte de apariția frunzelor. Îndepărtați părțile uscate și deteriorate (dacă rămân frunze vechi, de exemplu), deoarece ajută la dezvoltarea bolilor fungice.
Tăierea la timp crește randamentul și reduce bolile plantelor.
De ce sfârșitul iernii este un moment bun pentru a tăia? Pentru că atunci vegetația este latentă, nu există frunze, flori sau fructe. Structura coroanei copacului este mai bună și mai ușor de văzut, iar tăieturile ramurilor sunt mai precise. În medie, 10-15% din coroana copacului este îndepărtată în timpul unei ierni. Îndepărtând ramurile vechi, deteriorate, încurajați creșterea altora noi. Dacă coroane este mai aerisită, permite luminii să ajungă mai ușor la ea și, de asemenea, o mai bună circulație a aerului, ceea ce reduce posibilitatea de îmbolnăvire.
Arbuștii de foioase și gardurile vii sunt, de asemenea, tăiate. Cu toate acestea, se recomandă să nu tăiați plantele din familia cireșului în această perioadă, deoarece acest lucru crește riscul de boli fungice.
Nu aveți timp sau nu vă pricepeți la tăierea gardurilor vii, a arbuștilor și a copacilor? Puteți solicita ajutor de la grădinari experimentați. Pentru tăierea unui gard viu, grădinarii vă vor percepe 1-1,8 EURO pe m, pentru tăierea arbuștilor în jur de 15-20 EURO pe bucată, în funcție de înălțime. Pentru plantarea de arbori și arbuști, se vor percepe aproximativ 12 EURO/buc.
Căutați pe cineva căruia să îi încredințați lucrările de amenajare sau grădinărit? Trimiteți o cerere către inginerii horticultori și grădinari cu experiență și bine cotați zona dvs. - gratuit și fără obligații!
Faceți un plan de plantare
Dacă pământul este încă înghețat și temperaturile sunt foarte scăzute, puteți să vă planificați cu atenție curtea sau grădina, să faceți un plan pentru parcela și să revizuiți cataloagele de semințe și condițiile de creștere pentru diferite plante. Planificați-vă rotațiile culturilor pentru sezonul următor.
Deși ianuarie este deseori cea mai rece lună, zilele devin mai lungi, așa că puteți începe să vă planificați grădina pentru acest an și să cumpărați semințe și răsaduri.
De asemenea, este important să determinați corect ce specii vor merge lângă care, dar rețineți că nu toate tipurile de plante sunt vecine bune. De exemplu. Nu plantați mazăre, varză sau fasole lângă usturoi. Este întotdeauna bine să aveți ierburi în grădina voastră. Busuiocul, de exemplu. își protejează vecinii de mucegaiul pudră și de diferiți dăunători.
Curățarea și pregătirea solariilor/serelor
În perioada mai rece, se curăță solariile pentru a preveni dezvoltarea dăunătorilor și a bolilor, iar prin îndepărtarea murdăriei se lasă să treacă mai multă lumină. Curățarea acestor spații închise este esențială pentru calitatea plantelor cultivate acolo și afectează și succesul producției de răsad.
Astfel, în solarii și sere temperaturile mai ridicate decât cele de afară și umiditatea crescută creează un mediu favorabil dezvoltării agenților patogeni și răspândirii dăunătorilor.
Înainte de a începe curățarea interiorului, faceți ordine în zona din jurul serei. Scoateți obiectele de care nu aveți nevoie, cum ar fi lăzile și ghivecele de flori, trageți buruienile, faceți-vă o potecă, astfel încât să nu călcați pe bălți și pe pământ umed și aduceți-l în seră. Este important să curățați exteriorul serei cu produse specializate pentru a permite trecerea luminii.
Odată ce ați curățat exteriorul serii, treceți în interior. În primul rând, trebuie să scoateți lucrurile din seră, nu aleatoriu, ci într-o anumită ordine: mai întâi, îndepărtați suporturile pe care le-ați folosit pentru plante (fie că sunt din metal, plastic sau lemn) și pentru următorul sezon de vegetație, este recomandabil să achizitioneaza altele noi; Apoi, resturile de plante sunt îndepărtate dacă nu au fost deja îndepărtate - fructe, frunze, tulpini de plante care pot răspândi infecții bacteriene și fungice ale plantelor. Puteți pune resturile vegetale din seră în compostator, bineînțeles doar dacă sunt sănătoase.
Apoi se îndepărtează pelicula de mulci și sistemele de irigare, care au nevoie și de dezinfecție, dar în afara serei. Trecem apoi la curățarea interiorului serei conform regulilor pe care trebuie să le urmați. Cel mai bine este să curățați sera atunci când este adiere, o va ajuta să se usuce mai repede. Este important să ștergeți mesele și rafturile, precum și să dezinfectați instrumentele pe care le folosiți pentru a le pregăti pentru sezonul următor. Curățenia acestuia este importantă pentru a nu transmite buruieni și boli ale plantelor și, prin aceasta, îl protejați și de rugină, prelungindu-i astfel durata de viață.
Verificarea și pregătirea sistemului de irigare
Nu așteptați până vara pentru a obține sisteme de irigare, ci gândiți-vă la ele din timp. Extrasezonul este cel mai bun moment pentru a planifica și achiziționa sisteme de irigare. Dacă aveți deja un sistem de irigare, verificați echipamentul pentru a vedea dacă există vreo deteriorare.
Cât costă sistemele de irigare? Prețul unui sistem de irigare variază între 3,4 și 4 EURO/mp.
Căutați pe cineva căruia să-i încredințați achiziția și instalarea unui sistem de irigare? Trimiteți o cerere către experții cu experiență în montarea sistemelor de irigare din zona dvs. - gratuit și fără obligații!