Copertinele metalice servesc la protejarea balcoanelor, teraselor, mașinilor, bucătăriilor de vară, pavilioanelor, dar și a intrării în casă. Îți permit să stai pe terasă sau balcon chiar și în zilele ploioase, protejează mașinile și alte mijloace de transport de grindină, vânt, ninsoare...
Acestea pot fi definite ca fiind construcții metalice care au scopul de a proteja suprafețele și proprietățile exterioare de influențele atmosferice.
Avantajele copertinelor metalice
Deși pe piață se găsesc copertine din diferite materiale, cele metalice sunt o alegere obișnuită deoarece sunt rezistente, ușor de întreținut (nu necesită întreținere complexă precum copertinele din lemn) și se integrează perfect în clădirile moderne, minimaliste. Carporturile metalice sunt ușoare și robuste în construcție. Sunt deosebit de rezistente la radiațiile UV, variațiile de temperatură și umiditate.
Copertinele ar trebui să se îmbine bine cu structura clădirii și designul exterior. Au și rol decorativ, înfrumusețând aspectul intrării sau curții.
Ele pot fi găsite astăzi în multe culori datorită stratului de pulbere care le oferă protecție suplimentară. Copertinele metalice pot avea și diverse accesorii funcționale precum iluminatul cu LED sau jgheaburi pentru scurgerea apei pluviale. În plus, acestea sunt flexibile și pot fi modelate în funcție de cerințele clientului, adică pot avea diferite forme și dimensiuni. Pentru o locuință minimalistă, puteți alege o copertină cu linii clase. Copertinele cu stâlpi decorativi sunt o alegere bună pentru casele rustice.
Copertinele metalice trebuie curățate cu apă și un detergent ușor pentru a îndepărta praful și alte impurități.
Există și alte beneficii. Copertina va reduce expunerea fațadei la lumina directă a soarelui, reducând astfel nevoia de aer condiționat, și deci factura de energie electrică. În perioada iernii, copertinele vor preveni acumularea de zăpadă direct în fața clădirii.
În comparație cu copertinele din lemn, precum și cu cele din lexan, copertinele metalice sunt mai durabile, mai rezistente la intemperii și mai rezistente la dăunători.
Copertinele metalice sunt folosite mai ales pentru a proteja vehiculele, mai ales dacă nu există garaj. În acest fel, mașinile sunt protejate de efectele meteorologice nefavorabile, culoarea lor este protejată și durata de viață prelungită. Sunt o alegere comună și pentru terase, unde reprezintă de fapt pasul căminului în natură. Copertina va proteja pardoseala de pe balcon, nu va mai trebui să puneți mobilierul de grădină înăuntru atunci când sunt zile ploioase.
Și nu în ultimul rând, o copertină metalică bine concepută și de calitate va crește valoarea proprietății. Ele vor oferi suprafață utilă suplimentară, vor face curtea mai frumoasă și mai funcțională.
Alegerea copertinei metalice
Având în vedere că copertinele metalice nu sunt deloc o investiție ieftină, înainte de a cumpăra, ar trebui să vă gândiți cu atenție la diverși factori: capacitatea de încărcare, dimensiuni, alegerea materialului potrivit. Atunci când alegeți o copertină metalică, asigurați-vă că vă consultați cu experți - furnizori și instalatori ai acesteia.
Cât costă copertinele metalice? Prețul va depinde de mai mulți factori: dimensiune, complexitate structurală, materiale, protecție suplimentară împotriva intemperiilor, executantul lucrărilor. Copertinele metalice sunt printre cele mai populare și variază între 110 și 220 EURO/m2.
Copertinele din lemn sunt mai ieftine. Achiziționarea și montarea unei copertine din lemn pe două fețe acoperite cu țiglă, tablă sau acoperiș din policarbonat variază de la 65 la 110 EURO/m2.
Capacitatea portantă a copertinei metalice este determinată pe baza unui calcul detaliat, unde trebuie luată în considerare și greutatea zăpezii. Capacitatea portantă a copertinei metalice va fi afectată de grosimea medie a stratului de zăpadă în zona dată. Dacă locuiți într-o zonă cu ierni cu multă zăpadă, structura metalică trebuie să aibă o capacitate portantă mai mare. În orice caz, este important să curățați în mod regulat zăpada de pe acoperiș iarna, pentru a preveni încărcarea excesivă.
Dimensiunile copertinei metalice sunt determinate în funcție de scopul și spațiul disponibil. De exemplu, dacă copertina metalică trebuie să acopere doar o mașină, aceasta poate avea dimensiunea de 320-400x500 cm. Dacă doriți să aveți un loc unde să parcați două mașini, copertina ar trebui să aibă aproximativ 550x550 cm. Înălțimea minimă a copertinei este de 210-270 cm, iar sub aceasta pot fi parcate vehicule obișnuite, de teren și furgonete, precum și vehicule cu portbagaj.
Ele pot fi realizate la comandă sau achiziționate ca produse gata făcute. Prin urmare, pot fi produse într-o fabrică (de serie), ca și construcții gata făcute cu caracteristici clar definite, sau pot fi realizate individual, în conformitate cu dorințele și cerințele clientului.
Copertinele metalice pot fi împărțite în: de sine stătătoare sau ancorate. Copertinele de sine stătătoare sunt așezate pe stâlpi, iar cele ancorate sunt atașate unei alte clădiri cu suporturi de oțel. De asemenea, copertinele pot avea fie un acoperiș plat (cu o pantă minimă de 2%), fie pe unul, două sau mai multe ape. Acoperișul trebuie să aibă o pantă adecvată pentru a asigura un drenaj adecvat.
Copertinele metalice sunt realizate în mare parte din oțel sau aluminiu.
Copertine din aluminiu sau din oțel?
Copertinele din aluminiu sunt folosite mai ales pentru balcoane, terase și piscine mai mici. Construcțiile din aluminiu au un raport preț-calitate excelent, sunt extrem de rezistente la diferite influențe adverse și durează decenii. Deși este un material foarte rezistent, aluminiul este și ușor în același timp, ceea ce face ca montarea să fie mult mai ușoară. Copertinele din aluminiu suportă de obicei o sarcină de 220 kg/m2.
Copertinele din aluminiu sunt extrem de durabile - durează peste 30 de ani și sunt rezistente la coroziune.
Alegerea între o copertină din aluminiu și una din oțel depinde în primul rând de condițiile meteorologice din zona dată. În zonele cu multă umezeală sau sare în aer, copertinele din aluminiu sunt o alegere mai bună datorită rezistenței lor la coroziune. Copertinele din oțel sunt o alegere mai bună pentru zonele cu vânturi puternice și multă zăpadă datorită rezistenței lor.
Copertinele din oțel sunt mai grele și mai susceptibile la coroziune dacă nu sunt protejate corespunzător. Este important să verificați dacă există coroziune pe elementele din oțel, dacă există, este necesar să contactați un meșter care le va trata cu acoperiri sau vopsea anticorozivă.
Copertinele din oțel sunt rezistente și pot rezista la sarcini grele, dar trebuie bine protejate de rugină, mai ales acolo unde clima este umedă.
Pe lângă rezistența la intemperii, copertinele din aluminiu și oțel diferă și ca preț. În medie, copertinele din aluminiu sunt cu aproximativ 20% mai scumpe decât cele din oțel.
Tipul copertinei | Avantaje | Dezavantaje |
Copertină din aluminiu | Rezistență la umiditate și coroziune, de durată (peste 30 de ani), ușor de montat | Preț mai mare – aproximativ 20% mai scumpă decât cea din oțel |
Copertină din oțel | Solidă, poate suporta sarcini mai mari, favorabilă pentru zonele cu vânturi puternice și multă zăpadă | Corodează repede dacă nu e protejată, necesară verificarea periodică împotriva ruginii |
Pentru ca copertinele metalice să fie de înaltă calitate și să servească scopului mai mulți ani, pe lângă selecția corectă, montarea de calitate este esențială. Multe firme, pe lângă realizarea și montarea copertinei, vin pe teren și măsoară înainte de a o face.
Înainte de a monta o copertină metalică sunt de obicei necesare acțiuni pregătitoare precum realizarea unei fundații. De exemplu, o copertină ancorată (cu consolă) necesită o fundație cu centură din beton armat. De ce? Pentru că cea mai mare parte a încărcăturii cade doar pe o singură parte. În cazul copertinelor autoportante pe mai mulți stâlpi, fundațiile punctiforme din beton sunt de obicei suficiente. O opțiune pentru fundația unei copertine metalice poate fi și o suprafață existentă de beton, dar numai dacă este vorba de copertine mai mici care necesită un suport structural mai slab.
Mărimea fundației în sine va depinde de dimensiunea copertinei
Pentru copertinele care sunt atașate la o altă clădire pe una sau ambele părți, cel mai bine este să montați consolele înainte de finisarea fațadei, adică înainte de izolație. În caz contrar, izolația și stratul final al peretelui trebuie tăiate acolo unde vor fi consolele, iar izolația termică a fațadei se va deteriora, vor apărea punți termice.
Dacă doriți mai multă intimitate, puteți adăuga părți laterale care vor proteja spațiul de vânt.
Componentele carportului metalic trebuie îmbinate precis prin sudare sau prin altă metodă.
Căutați pe cineva în care să aveți încredere pentru fabricarea sau achiziționarea și montarea unei copertine metalice? Trimiteți o cerere experților în copertine metalice cu experiență și bine cotați din zona dumneavoastră - gratuit și fără obligații!
Copertine metalice cu panouri solare
Știați că panourile solare pot fi instalate pe copertine? Copertinele solare sunt structuri metalice pe care sunt instalate panouri solare.
Asemenea copertine sunt multifuncționale: protejează mașinile de ploaie, zăpadă, grindină, radiații UV și, în același timp, generează energie electrică din panourile solare care le acoperă. În plus, pe aceste copertine solare pot fi instalate camere, iluminat și alte accesorii. Copertine solare ajută la conservarea mediului.
Cum funcționează copretinele solare? Simplu - razele soarelui cad pe modulul solar fotovoltaic, iar celulele fotovoltaice din panou absorb energia din lumina soarelui. Această energie creează sarcini electrice care se mișcă ca răspuns la electricitatea câmpului electric în celulă.
Coperinele solare sunt o alegere bună chiar și atunci când centrala solară nu poate fi amplasată pe acoperișul casei. Există multe motive pentru aceasta: capacitatea portantă slabă a structurii acoperișului, panta proastă, expunerea terenului sau bariere fizice. Copertinele solare, spre deosebire de centralele solare de pe acoperiș, permit accesul mai ușor și eventuala reparație.
În sfârșit, vom aborda o concepție greșită des întâlnită.
Copertinele și pergolele sunt același lucru?
Răspunsul este nu. Deși pergolele sunt și structuri care protejează de soare și ploaie, există diferențe între o copertină și o pergolă. Copertinele metalice sunt structuri mai închise și oferă o protecție mai completă, în timp ce pergolele permit mai multă lumină. Ele diferă și ca scop: copertinele sunt folosite mai ales pentru parcări, acoperind intrările, terasele, în timp ce pergolele sunt folosite pentru a crea zone umbrite în grădini.
Pergolele au în general o grilă sau un acoperiș din șipci, care permite trecerea razelor solare, oferind umbra parțială. Ele pot fi de sine stătătoare (fie așezate independent în grădină sau lângă piscină, de exemplu), susținute parțial de clădire sau complet. Lamele lor pot fi mobile sau fixe. Primele au panouri mobile din aluminiu, adică lamele care se reglează cu ajutorul unei telecomenzi.
La fel ca și copertinele, acestea pot avea un sistem integrat de scurgere a apei prin jgheaburi. Există și opțiunea de umplere cu spumă pur pentru o mai bună izolare termică.
În ultimii ani, pergolele bioclimatice care se adaptează condițiilor meteorologice în schimbare au devenit deosebit de populare. Lamelele lor de acoperiș roto acționează ca un element separat.
Cât costă pergolele? Prețul unei pergole depinde de mai mulți factori - dimensiune, material, accesorii precum iluminatul cu LED, jaluzelele integrate, managementul inteligent, dar și de antreprenor. Datorită mai multor opțiuni, gama de prețuri este mai mare, însă se poate spune că o pergolă impermeabilă high-tech costă în jur de 150-200 EURO/m2.
Căutați pe cineva în care să aveți încredere pentru montarea unei pergole? Trimiteți o cerere către meșterii specializați în pergole cu experiență și bine cotați din zona dvs. - gratuit și fără obligații!
Pe lângă pergole, vom aminti și un alt tip de jaluzele exterioare cu caracteristici similare - copertine. Copertinele sunt cel mai flexibil tip de jaluzele exterioare, deoarece se adaptează la diferitele cerințe ale construcției clădirii. Se folosesc pentru balcoane, terase, curti, gradini de cafenele. Pot fi actionate automat (au motor electric) sau manual (cu ajutorul unui mâner).
Sunt realizate în mare parte din profile de aluminiu și pânză poliacrilică cu protecție UV.
Copertinele pot fi fixe sau mobile. Copertinele fixe nu pot fi pliate și au o singură poziție. Deși sunt mai ieftine, nu pot controla cantitatea de lumină care este lăsată să intre. Pe de altă parte, copertinele mobile vă permit să controlați lumina - dumneavoastră alegeți dacă veți umbri o parte a terasei sau întregul va fi „scăldat” de soare.
Cât costă copertinele? Prețul unei copertine clasice cu asamblare este de aproximativ 130 EURO/m2. Căutați pe cineva căruia să-i puteți încredința producția și montarea copertinei? Trimiteți o cerere experților în jaluzele exterioare cu experiență și bine cotați din zona dvs. - gratuit și fără obligații!