Pentru zona

    Șapte consumatori ascunși de energie electrică în casa dvs. - cum să-i eliminați?

    Electricitatea este o parte indispensabilă a vieții moderne, dar deseori nu observăm cât de multă energie este irosită în mod inutil. Facturile mari de energie electrică nu sunt întotdeauna rezultatul unui consum real, ci de multe ori al consumatorilor ascunși și al obiceiurilor proaste. Vă întrebați de ce factura dvs. de energie electrică este și în continuare atât de mare, chiar dacă încercați să economisiți? În continuare puteți afla care sunt  cei mai obișnuiți consumatori ascunși în fiecare casă și ce puteți face cu ei.
    Articol de specialitate 265
    7 consumatori  de energie
    Avem 3993 executanți pentru domeniul Instalații electrice, Electrician:

    1. Dispozitive care consumă energie chiar și atunci când nu sunt utilizate

    Multe dispozitive din fiecare gospodărie consumă energie electrică inutil, chiar și atunci când nu sunt utilizate în mod activ. Deși ni se pare că un dispozitiv nu consumă energie electrică atunci când este oprit, realitatea este cu totul alta. Televizoarele, calculatoarele, consolele de jocuri, modemurile și încărcătoarele de telefoane sunt, în general, mereu pornite și consumă continuu energie din rețea. Acesta este așa-numitul consum „standby” sau ascuns, ale cărui costuri nu sunt de neglijat la nivel anual.

    Potrivit estimărilor, dispozitivele care rămân inactive pot reprezenta până la 10% din factura anuală de energie electrică, ceea ce poate însemna costuri suplimentare de până la 100 EURO pentru gospodăria medie.

    Exemple concrete de dispozitive și consumul acestora:

    Televizoare: În modul standby, acestea consumă între 0,5 W și 10 W pe oră, ceea ce se ridică până la 15 EURO pe an, în funcție de tipul dispozitivului.

    Consolele de jocuri: În modul idle pot consuma până la 25 W, ceea ce înseamnă 5-10 EURO pe an dacă le lăsați în priză tot timpul.

    Calculatoare, laptopuri și tablete: calculatoarele desktop, laptopurile și tabletele consumă până la 15 W în modul inactiv.

    Modemuri și routere: În general rămân aprinse continuu, ceea ce reprezintă un consum de 7-10 W și o cheltuială anuală între 10-15 EURO.

    Cuptoare cu microunde: Chiar și atunci când nu sunt folosite, dar au ceas digital, pot consuma până la 7 W, ceea ce înseamnă încă 5-10 EURO pe an.

    Încărcătoare pentru telefoane, tablete și laptopuri: chiar și atunci când nu sunt conectate la un dispozitiv, încărcătoarele consumă totuși cantități mici de energie - de obicei 0,1-2 W, ceea ce transformat în costuri anuale este între 0,15 și 3 EURO dacă sunt lăsate în priză tot timpul. 

    încărcare dispozitive

    Cum se reduce consumul ascuns?

    Cel mai simplu mod de a reduce acest consum inutil este să opriți complet dispozitivele atunci când nu le folosiți sau să folosiți prize inteligente sau prize cu un întrerupător care vă permit să opriți mai multe dispozitive în același timp. În acest fel, puteți preveni ca aparatele pe care nu le utilizați să continue să mărească factura de energie electrică.

    2. Aparate vechi ineficiente din punct de vedere energetic

    Aparatele mai vechi, cum ar fi mașinile de spălat și uscătoarele, frigiderele și cuptoarele, folosesc deseori mult mai multă energie electrică decât modelele mai noi, eficiente din punct de vedere energetic. Dispozitivele fabricate în urmă cu mai mult de zece ani pot consuma cu 30-50% mai multă energie decât modelele moderne, deoarece în acea perioadă  nu se acorda atât de multă atenție eficienței energetice. Dacă mai aveți electrocasnice vechi, ar trebui să verificați câtă energie consumă cu adevărat și să vă gândiți să le înlocuiți cu electrocasnice eficiente energetic, cele marcate cu clasa energetică  A+++, care pot aduce mari economii pe termen lung.

    Aparatele mai vechi, cum ar fi mașinile de spălat și uscătoarele, frigiderele și cuptoarele, folosesc deseori  mult mai multă energie electrică decât modelele mai noi, eficiente din punct de vedere energetic.

    Luați un exemplu: un frigider vechi poate folosi până la 400 kWh pe an, în timp ce modelele mai noi eficiente din punct de vedere energetic folosesc mai puțin de 150 kWh pe an. Aceasta înseamnă că doar prin înlocuirea frigiderului, puteți economisi multă energie electrică și deci reduce costurile casnice.

    3. Frigidere și congelatoare ineficiente

    Frigiderele și congelatoarele sunt printre cei mai mari consumatori din gospodării, deoarece funcționează fără întrerupere. Dacă nu sunt instalate corect, pot folosi mult mai multă energie decât este necesar. Cu setări adecvate, veți reduce consumul inutil de energie electrică și, prin urmare, facturile.

    Temperatura optimă pentru frigider este de 4°C, iar pentru congelator -18°C.

    Setări corecte de temperatură:

    Temperatura optimă pentru frigider este de 4°C, iar pentru congelator -18°C. Temperaturile mai ridicate sau mai scăzute pot duce la un consum excesiv de energie. De exemplu, fiecare grad mai jos al congelatorului mărește  consumul de energie cu 2-3%, ceea ce duce la cheltuieli anuale mai mari.

    Verificarea periodică a garniturilor:

    Garniturile ușilor frigiderului și congelatorului sunt esențiale pentru menținerea temperaturii și reducerea sarcinii aparatului. Dacă garniturile nu sunt suficient de strânse sau la locul lor, frigiderul sau congelatorul pornesc mai des pentru a menține temperatura scăzută și, prin urmare, consumă mai multă electricitate, fără a prinde aer rece. O modalitate simplă de a verifica etanșeitatea garniturii ușii este să puneți o foaie de hârtie între ușă și gumă; dacă puteți scoate cu ușurință foaia, este timpul să le înlocuiți.

    frigider vechi

    Utilizare corectă:

    Evitați să puneți prea multe alimente în frigider sau congelator, deoarece îngreunează fluxul de aer și dispozitivul pornește mai des motorul, care funcționează mai mult pentru a menține temperatura corespunzătoare. Pe de altă parte, dispozitivele goale consumă și mai multă energie, deoarece nu există suficientă masă în ele pentru a menține  temperaturăa scăzută.

    Dezghețarea periodică a congelatorului:

    Dacă aveți un congelator fără dezghețare automată, dezghețarea manuală obișnuită este foarte importantă. Gheața care se acumulează pe pereți acționează ca izolație, ceea ce mărește  sarcina pe dispozitiv și, prin urmare, consumul de energie. Dezghețarea periodică  a congelatorului poate reduce consumul de energie cu 10-15%.

    4. Aparate de aer condiționat și încălzitoare

    Încălzitoarele electrice sau caloriferele sunt folosite mai mult în lunile de iarnă, iar aparatele de aer condiționat vara. Încălzitoarele și aparatele de aer condiționat mai vechi pot folosi mult mai multă energie decât ar trebui din cauza ineficienței.  Mai mult, utilizarea necorespunzătoare a aparatelor de aer condiționat sau a încălzitoarelor poate fi un alt motiv pentru facturile mari.

    Aparatele de aer condiționat necesită întreținere periodică, în special curățarea filtrului, care împiedică acumularea de praf și diverse impurități. Dacă filtrele nu sunt curate, dispozitivul va funcționa mai lent și va consuma mai multă energie pentru a răci sau încălzi încăperea. Se recomandă curățarea filtrului cel puțin o dată pe an. Dacă utilizați  des aparatul de aer condiționat des sau pentru o perioadă lungă de timp, acesta trebuie curățat la fiecare câteva luni.

    Încălzitoarele și aparatele de aer condiționat mai vechi pot consuma mult mai multă energie decât ar trebui din cauza eficienței slabe.

    Setarea corectă a temperaturii:

    Setarea temperaturii la aparatele de aer condiționat este, de asemenea, foarte importantă. Temperatura recomandată pentru răcire este în jur de 24-26°C, deoarece fiecare grad mai mic crește consumul cu 6-8%. Iarna, temperatura recomandată pentru încălzirea încăperii este de aproximativ 20-22°C.

    Folosirea termostatelor inteligente:

    Termostatele inteligente oferă un control mai precis al temperaturii din încăperi și al intervalului în care dispozitivul este activ. Instalarea unui termostat vă permite să setați aparatul de aer condiționat sau încălzitoarele pentru a funcționa doar atunci când sunteți acasă sau să  opriți când ating temperatura dorită. Acest lucru reduce funcționarea inutilă a dispozitivului, ceea ce poate aduce economii semnificative.

    Reducerea supraîncălzirii:

    Diverse elemente de încălzire, în special modelele mai vechi, pot consuma multă energie dacă nu sunt reglate corespunzător. Temperatura excesivă sau funcționarea prelungită nesupravegheată poate duce la costuri inutile. Setați termostatele la temperatura corectă și asigurați-vă că nu sunt pornite atunci când nu este nevoie de încălzire. Termostatele și temporizatoarele inteligente pot reduce semnificativ consumul inutil  de energie.

    5. Lumini care ard inutil

    Luminile lăsate aprinse în încăperile nelocuite cresc, de asemenea, consumul. Chiar dacă iluminatul eficient din punct de vedere energetic, cum ar fi becurile cu LED-uri, utilizează mult mai puțină energie electrică decât modelele mai vechi cu incandescență, ele contribuie totuși la factura generală de energie electrică dacă sunt lăsate aprinse inutil.

    Becurile LED cu economie de energie folosesc aproximativ 8-10 W pentru a oferi aceeași putere luminoasă obținută anterior de becurile cu incandescență de 60 W. Dacă lăsați o lumină LED aprinsă tot timpul (de exemplu 10 ore pe zi), aceasta poate însemna un anual consum de 30 kWh, deci aproximativ 5 EURO pe an, pe bec.

    Chiar dacă  becurile LED sunt mai eficiente ele cresc consumul total în locuință, dacă lumina este aprinsă constant și inutil în mai multe încăperi.

    Comparație între becurile LED și cele vechi:

    Becuri LED: folosesc 8 până la 10 W pentru aceeași intensitate luminoasă, ceea ce înseamnă cu până la 80% mai puțină energie decât becurile convenționale.

    Becurile incandescente vechi: folosesc între 40 si 150 W, ceea ce este de până  la 6 ori mai mult în comparație cu becurile LED.

    Dacă doriți să reduceți consumul de energie pentru iluminat, aveți posibilitatea utilizării dispozitivelor de reglare a luminii care vă permit să reglați intensitatea luminii după necesitate, ceea ce reduce direct consumul de energie electrică. Montarea  senzorilor de mișcare este utilă în special în locurile în care uitați deseori să stingeți luminile, precum holuri sau garaje. De asemenea, verificați întotdeauna eficiența energetică a becurilor și alegție-le pe cele cu clasa energetică A++ sau A+++.

    intrerupator

    6. Cazane electrice și încălzirea ineficientă a apei

    Cazanele electrice sunt, de asemenea, mari consumatori, mai ales dacă nu sunt reglate corespunzător. Dacă temperatura apei este setată prea mare, peste 60°C, boilerul va consuma mai multă energie decât ar trebui. Setarea corectă a temperaturii poate micșora considerabil consumul de energie electrică și, prin urmare, costurile.

    Chiar mai mult, folosirea unui cronometru este o soluție excelentă, deoarece permite cazanului să încălzească apa doar atunci când este cu adevărat necesară, prevenind astfel încălzirea inutilă a apei atunci când nu o folosiți.

    7. Mașini de spălat și uscat

    Mașinile de spălat și uscătoarele sunt aproape o parte indispensabilă a oricărei gospodării și se numără, de asemenea, printre cei mai mari consumatori de energie electrică. Utilizarea lor este inevitabilă, dar cu câteva măsuri simple poate reduce reduce consumul lor.

    Spălarea la temperaturi mai scăzute: Cea mai mare parte a energiei electrice utilizate de mașina de spălat este folosită pentru încălzirea apei. Reducerea temperaturii de spălare de la 60°C la 30-40°C poate reduce consumul de energie electrică la jumătate. Mulți detergenți moderni, fie lichizi sau capsule, spală eficient rufele la temperaturi mai scăzute, ceea ce asigură o spălare sigură și economică.

    Încărcați mașina de spălat la capacitate maximă: deși pare evident, mulți oameni încă pun la spălat mai puține rufe. Încercați întotdeauna să umpleți complet tamburul pentru a maximiza eficiența energetică pe ciclu.

    Evitați prespălarea: Majoritatea hainelor nu au nevoie de prespălare, deoarece mașinile de spălat moderne spală eficient rufele fără acest pas suplimentar, ceea ce poate economisi până la 15% din energie pe ciclu.

    Pornirea unui program de spălare rapidă: atunci când spălați rufe mai puțin murdare, utilizați programe de spălare mai scurte, care utilizează mai puțină energie și apă.

    Uscarea la aer: Dacă aveți posibilitatea, preferați să vă uscați rufele la aer. Uscătoarele electrice sunt consumatori mari - pot folosi între 2 și 4 kWh per ciclu, ceea ce se vede rapid pe factura lunară. Deși un uscător de rufe este cu siguranță un aparat util, veți economisi multă energie electrică uscând în mod natural la aer.

    Folosiți uscătoare eficiente din punct de vedere energetic: Dacă utilizați deja un uscător, alegeți un model de pompă de căldură, care este mult mai eficient din punct de vedere energetic. Astfel de modele consumă cu până la 50% mai puțină energie în comparație cu mașinile convenționale.

    cheltuieli consum curent electric

    Cu câteva mici modificări puteți reduce considerabil consumul de energie electrică și puteți economisi la facturile lunare. Nu uitați să opriți dispozitivele care nu sunt în uz, să modificați setările electrocasnicelor și să raționalizați iluminatul. Uneori, pașii simpli sunt cei care fac cea mai mare diferență. Sunteți pregătit să preluați controlul asupra consumului vostru de energie?

    Cu toate acestea, dacă descoperiți că facturile dvs. de energie electrică sunt încă mari și nu știți cauza pierderilor, poate ar trebui să consultați un profesionist. Electricienii vă pot ajuta să identificați problemele potențiale, cum ar fi defecțiuni ascunse ale rețelei sau aparate ineficiente care provoacă un consum necontrolat de energie.

    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Instalații electrice, Electrician?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    Avem 3993 executanți pentru domeniul Instalații electrice, Electrician:

    Serviciu gratuit
    Căutăm local
    Fără comisioane