Pentru zona

    Merită pompa de căldură?

    Articolul a fost citit chiar de 569+ utilizatori
    În ultimii ani, pompele de căldură au cunoscut o adevărată expansiune în țara noastră. Sunt considerate o modalitate eficientă din punct de vedere energetic și ecologic de încălzire a spațiului. Pompele de căldură oferă și posibilitatea încălzirii apei menajere și răcirea spațiului  Cât costă o pompă de căldură?
    Articol de specialitate 569
    pompa de caldura eficienta
    Avem 2063 executanți pentru domeniul Pompă de căldură:

    O pompă de căldură este un sistem care utilizează energia termică din mediu, din surse naturale (pământ, aer, apă) și o transferă în sistemul de încălzire sau de alimentare cu apă caldă. Aceasta fac folosind energie suplimentară, de ex. curent pentru pornirea compresorului.

    Pompele de căldură sunt un sistem de încălzire care funcționează pe principiul transferului de energie dintr-un mediu în altul.

    Transferurile de energie se fac dintr-un mediu cu temperatură mai scăzută către un sistem cu temperatură mai ridicată.

    Împărțirea pompelor de căldură

    În funcție de unde preiau energie termică, distingem între pompe de căldură de sol-apă, aer-apă și apă-apă. Al treilea, un sistem de pompă de căldură apă-apă, preia energia din sol  și apoi o transferă în apa din sistemul de încălzire. Dacă montarea  sa este solicitantă (necesită săpături mai mari), poate fi văzut mai des în zonele mai rurale. De asemenea, pompa de căldură apă-apă necesită, prin urmare, investiții inițiale mai mari.

    Cu o pompă de căldură subterană, căldura este extrasă din sol și transferată în apă în conductele sistemului de încălzire. Și această pompă are o instalare solicitantă la fel ca sistemul apă-apă. Excavarea este necesară pentru așezarea țevilor și o suprafață mare pentru împrăștierea țevilor.

    Poate fi instalat și prin așezarea conductelor orizontal sub suprafața pământului, cu toate acestea, acest sistem este mai puțin eficient, deși mai simplu.

    pompa de caldura sol apa
    Pompele de căldură sunt un sistem de încălzire care funcționează după principiul transferului de energie dintr-un mediu în altul.

    În final, cel mai popular tip de pompă de căldură - aer-apă. Este cea mai ieftină și mai ușor de montat -  nu necesită lucrări de terasamente complexe. O pompă de căldură aer-apă extrage căldura din aerul exterior și o transferă în apa din conductele care încălzește locuința. Unitatea exterioară este amplasată pe peretele exterior al clădirii sau pe sol.

    Montarea unei pompe de căldură aer-apă necesită cele mai mici investiții.

    Cu toate acestea, trebuie subliniat  că nu toate pompele de căldură menționate au același coeficient de eficiență (COP). Coeficientul de eficiență reprezintă diferența  dintre energia electrică investită și  energia termică obținută dintr-o sursă naturală. O pompă de căldură apă-apă este cea mai eficientă, cu un COP de 5,2-6,2. Urmează apoi pompa de căldurăsol-apă cu COP 4,4-5. Pompa de căldură aer-apă are cel mai scăzut coeficient de eficiență, 3,4-4.

    Eficiența energetică a pompei de căldură este exprimată prin COP. Cu cât este mai mare, cu atât eficiența energetică a sistemului este mai bună.

    Referitor la alegerea pompei de căldură potrivite, vă puteți consulta și cu firma căreia îi veți încredințaă  achiziția și montajul. Căutați pe cineva în care să aveți încredere cu montarea  unei pompe de căldură? Trimiteți o cerere către experții în pompe de căldură cu experiență și bine cotați  din zona dvs. - gratuit și fără obligații!

    montaj pompa de caldura
    Referitor la  alegerea pompei de caldura potrivite, vă puteți consulta și cu firma căreia îi veți încredința achiziția și montajul.  

    Pompele de căldură nu au același preț. Prețul unei pompe de căldură aer-apă, adică pentru achiziționarea și montarea  unei pompe de căldură cu o putere medie de 8 kW, care este suficientă pentru o clădire rezidențială bine izolată, variază de la 2.500 EURO în sus. Prețul unui sistem de pompă de căldură apă-apă sau sol-apă variază între 5.000 și 10.000 EURO (fără investiții în sistemul de distribuție, încălzire prin pardoseală sau cu calorifere).

    Am vorbit despre funcționarea pompelor de căldură, iar acum ne vom ocupa de eficiența acestora. Cât pot ele să încălzească clădirea și pot înlocui alte sisteme de încălzire?

    Eficiența pompei de căldură

    Știați că folosind o pompă de căldură, pentru 1 kW de energie electrică, se generează în jur de 4 kW de energie termică? Prin urmare, fiecare unitate de energie electrică investită în pornirea mecanismului pompei de căldură permite acesteia  să livreze aproximativ 4 unități de energie termică, pe care o preia din surse naturale. Este puțin?

    Pompa de căldură este un dispozitiv în care energia termică este transferată dintr-un mediu în altul, cu energie electrică mult mai puțin consumată.

    Se poate spune că pompa de căldură consumă ¾ din energia din surse naturale, regenerabile, complet gratuit.

    Din energia 100% generată de pompa de căldură, 75% provine din mediul înconjurător, în timp ce doar 25% provine din surse electrice.

    Pentru a majora  eficiența pompei de căldură, aceasta ar trebui să fie combinată cu încălzirea prin pardoseală. De ce? Pentru că este un sistem de încălzire la temperature joasă - folosește apa la o temperatură mai scăzută. În sistemele de încălzire prin pardoseală, temperatura apei variază de la 21 la 28 de grade. De exemplu, apa din calorifere trebuie să depășească 60 de grade pentru ca acestea să se încălzească sufficient. Pe măsură ce eficiența energetică a pompelor de căldură scade, atunci când trebuie să atingă temperaturi mai ridicate, performanța optimă este obținută cu încălzirea prin pardoseală.

    Pompa de căldură poate asigura întotdeauna o temperatură suficientă a apei pentru funcționarea încălzirii prin pardoseală.
    sistem incalzire in pardoseala
    Pentru a maximiza eficiența pompei de căldură, aceasta ar trebui să fie combinată cu încălzirea prin pardoseală.

    Încălzirea prin pardoseală reprezintă o investiție inițială mai mare, dar cu siguranță merită din mai multe motive. Pentru achiziție trebuie, montare, conectare la cutiile de joncțiune și testarea presiunii în sistem trebuie între 15 și 24 EURO/m2 .

    Căutați pe cineva în care să aveți încredere pentru montarea  încălzirii în pardoseală? Trimiteți o cerere experților pentru încălzirea prin pardoseală cu experiență și bine cotați din zona dvs. - gratuit și fără obligații!

    O alegere excelentă pe lângă pompa de căldură este încălzirea prin pereți, iar încălzirea prin perete este un sistem de încălzire la o temperatură scăzută, unde temperatura apei este între 28 și 40 de grade.

    Pentru ca pompa de căldură să atingă performanța dorită, este important să alegeți modelul potrivit, în rimul rând puterea. Alegerea unei pompe de căldură nu face obiectul unei soluții standard. Este necesar să se țină cont de dimensiunea spațiului (un metru pătrat mai mare va necesita mai multă energie pentru încălzire), de calitatea izolației și a tâmplăriei (despre care vom vorbi  mai detaliat mai jos) și de condițiile climatice din zona dată.

    pompa de caldura
    Pentru ca pompa de căldură să atingă performanța dorită, este important să alegeți modelul potrivit, mai presus de toate puterea.

    Mulți oameni sunt de părere că o pompă de căldură nu poate furniza suficientă căldură în timpul iernilor extrem de reci, când temperatura coboară mult sub 0 grade. Totuși, acest lucru nu este adevărat. Pompa de căldură va funcționa eficient chiar și atunci când temperatura exterioară scade la -20 de grade. Eficiența funcționării pompei de căldură la temperaturi scăzute este evidențiată de aplicarea acestora în condițiile climatice reci din Scandinavia.

    Deși mulți oameni cred că pompa de căldură face mult zgomot, zgomotul pe care îl produce este neglijabil. Pompa de căldură aer-apă este cea mai zgomotoasă dintre celelalte tipuri datorită ventilatorului. Cu toate acestea, chiar și cu ele, nivelul de zgomot nu depășește 60 dB. Odată cu dezvoltarea tehnologiilor, pompele de căldură au devenit aproape silențioase.

    Pompele de căldură sunt dispozitive automate ușor de utilizat.

    Să rezumăm și să răspundem la întrebarea - este pompa de căldură eficientă și investiția în ea va da rezultate? Răspunsul este - da. O pompă de căldură reduce costurile de încălzire cu până la 75% prin utilizarea surselor regenerabile, gratuite.

    Nu trebuie neglijat nici  factorul de mediu – o amprentă de carbon mai mica. Se poate spune că prin folosirea unei pompe de căldură, energia este doar „împrumutată” pentru utilizare din surse naturale.

    Consumul pompei de căldură

    La noi, oamenii încă se răzgândesc când vine vorba de pompe de căldură, parțial pentru că sunt obișnuiți cu sistemele tradiționale de încălzire, parțial din cauza investițiilor inițiale mai mari. Cu toate acestea, deși pompele de căldură necesită investiții inițiale mai mari, acestea aduc mari economii în timp.

    Că investiția în pompa de căldură se merită, confirmă și faptul că are o durată de viață de 25 de ani sau mai mult. Prin urmare, investiția într-o pompă de căldură se va amortiza în aproximativ 5 ani. După amortizarea investiției inițiale, pompa de căldură va aduce doar profit.

    Longevitatea pompei de căldură va fi atinsă prin întreținerea sa periodică. Cel mai bine este să faceți întreținerea pompei de căldură o dată pe an, înainte de sezonul de încălzire, deoarece service-ul presupune o scurtă întrerupere a funcționării aparatului. Multe companii oferă întreținere și service gratuit pentru pompa de căldură în perioada de garanție.

    service pentru pompa de caldura
    Longevitatea pompei de căldură va fi atinsă prin întreținerea sa periodică.

    Deși economiile sunt cu siguranță obținute prin utilizarea unei pompe de căldură, aceasta  este deosebit de eficientă din punctul de vedere al costurilor pentru spații de suprafață mai mari.

    Aproximativ o șesime din energia totală consumată în timpul iernii este cheltuită pentru încălzirea apei. Știați că pompa de căldură este cea mai ieftină modalitate de a furniza apă caldă, lăsând în urmă colectoarele solare care trec pe locul doi? Pompele de căldură pot avea o funcție triplă: încălzirea spațiului, încălzirea apei și răcirea.

    Rentabilitatea economică a pompei de căldură poate fi mărită prin utilizarea acesteia cu furnizarea de apă caldă. Și anume, încălzirea apei este a doua cea mai mare cheltuială, imediat după încălzire.

    Când alegeți pompa de căldură, trebuie să fiți atent la anumite lucruri. În calculul pompei de căldură, izolarea casei are o mare influență, de care trebuie ținut cont. Dacă izolația casei este mai groasă, consumul de energie va fi și mai mic. Cu o izolație amplasată corespunzător, de grosime adecvată, se poate economisi până la 60% din energia termică. Există și alte beneficii: mai puțină supraîncălzire a clădirii vara, prevenirea mucegaiului și a condensului, valoarea de piață mai mare a clădirii...

    În acest scop, polistirenul este folosit în principal datorită prețului mai mic și a lânii de piatră. În plus, polistirenul este mai ușor de montat. Vata minerală are numeroase avantaje: permeabilitatea la vapori, o mai bună izolare fonică, faptul că materialul este natural, montarea în locuri inaccesibile...

    izolarea fatadei
    În calculul pompei de căldură, izolația casei are o mare influență.

    Fațadele cu polistiren de 12 centimetri sunt de aproximativ 25 EURO/m2. Cu polistiren de 15 cm grosime, costă aproximativ 27 EURO/m2, iar sistemul de fațadă cu polistiren de 20 cm grosime - aproximativ 30 EURO/m2. Sistemul de vată minerală este cu 30-40% mai scump.

    Căutați pe cineva în care să aveți încredere pentru construcția sau renovarea fațadei? Trimiteți o cerere meșterilor pentru fațade cu experiență și bine cotați din zona dvs. - gratuit și fără obligații!

    Pe lângă izolarea spațiului, atunci când alegeți o pompă de căldură, trebuie acordată atenție și tâmplăriei. Până la 40% din energia pentru încălzirea clădirii se pierde prin tâmplărie. Aceasta înseamnă că lemnul vechi, uzat, care și-a pierdut funcția inițială, ar trebui înlocuit cu unul nou, eficient din punct de vedere energetic.

    569
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Pompă de căldură?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    Avem 2063 executanți pentru domeniul Pompă de căldură:

    Serviciu gratuit
    Căutăm local
    Fără comisioane