Cu siguranță v-ați gândit de multe ori cum să reduceți consumul de energie, adică să economisiți bani în timpul sezonului de încălzire. Una dintre modalitățile care se menționează din ce în ce mai des sunt pompele de căldură.
Ce este pompa de căldură?
Pompele de căldură sunt sisteme care folosesc energia termică din mediu (aer, pământ, apă), și cu un consum redus de energie electriă, încălzesc eficient spațiile și apa din gospodărie. În acest fel, sunt asigurate economii multiple de energie pentru încălzire.
Cum funcționează pompele de căldură? Ele transferă energia termică dintr-un mediu cu temperatură mai scăzută (apă, pământ, aer) către un sistem cu temperatură mai ridicată (sistem de încălzire), folosind curentul electric pentru a rula compresorul. Cu toate acestea, este important de subliniat că 75% din energia necesară este preluată de pompa de căldură din surse regenerabile, și doar 25% din surse electrice - deci chiar și ¾ din energie este preluată din surse naturale, gratuit.
O pompă de căldură, în medie, produce 4 kW de energie termică pentru 1 kW de energie electrică.
Prin urmare, pompele de căldură nu produc energie termică folosind un încălzitor electric ca și elementele electrice clasice de încălzire, ci transferă energia termică dintr-un mediu în altul. Energia este necesară doar pentru funcționarea compresorului, astfelcă pompa de căldură are un consum de energie electrică de câteva ori mai mic decât un sistem clasic de încălzire electrică.
În comparație cu alte tipuri de încălzire electrică, pompele de căldură sunt semnificativ mai economice.
Veți afla mai multe despre principiul de funcționare a pompelor de căldură după împărțirea lor:
Pompe de căldură - tipuri
În funcție de mediul din care preiau energia termică, distingem pompele de căldură aer-apă, pământ-apă și apă-apă, care este cea mai eficientă din punct de Vedere energetic.
Pompa de căldură aer-apă preia energia termică din aerul înconjurător și o o transferă în spațiul încălzit. În unitatea externă a pompei, freonul se evaporă în evaporator (freonul se evaporă la o temperatură foarte scăzută), iar apoi, freonul care în timpul evaporării a preluat o parte din temperatura aerului exterior, intră în compresor. În timpul compresiei, se încălzește și apoi furnizează energie termică.
Sistemul pompei de căldură aer-apă preia energia din aerul exterior și o transferă în apă, de ex. sistem de încălzire prin pardoseală.
Pompa de căldură aer-apă are cel mai scăzut COP (coeficient de eficiență). COP-ul său este de 3,4-4. Pompa de căldură aer-apă este cea mai comună alegere datorită montării sale simple (nu necesită lucrări de terasamente complexe) și a prețului cel mai mic. Prețul pompelor de căldură aer-apă, cu o putere medie de 8 kW, începe de la 2.500 EUR și mai mult.
Acest tip al pompei de căldură este soluția cea mai bună pentru spațiile mici. Deși are un COP mai mic decât alte tipuri, aceste spații consumă mai puțină energie, așa că nu este necesar să se investească în sisteme mai mari, mai complexe.
Totuși, trebuie subliniat faptul că pompa de căldură aer-apă are un dezavantaj major în comparație, de exemplu, cu pompa de căldură apă-apă și se referă la estetică. La pompa de căldură aer-apă unitatea externă trebuie amplasată în exterior (peretele exterior al clădirii sau pe sol), trebuie să fie vizibilă.
Pompă de căldură apă-apă - acest sistem preia căldură din apa subterană și o transferă în apa sistemului de încălzire. La fel ca și în cazul pompei de căldură aer-apă, freonul preia o parte din energia termică, în acest caz din apele subterane (temperatura apei subterane variază în medie între 12 și 15 grade). Apa răcită este apoi reîntoarsă la fluxul său natural subteran.
Este important de subliniat că în lunile calde puteți răci pasiv casa cu ajutorul unei pompe de căldură apă-apă.
Pompa de căldură apă-apă necesită lucrări de terasament mai complexe, precum și acces la apele subterane. Prin urmare, acest sistem este semnificativ mai scump decât o pompă de căldură aer-apă. O pompă de căldură apă-apă variază între 5.000 și 10.000 EURO (fără investiții în sistemul de distribuție, încălzire prin pardoseală sau cu radiatoare).
Cu toate acestea, pompa de căldură apă-apă este mai eficientă din punct de vedere energetic și, în plus, temperatura apei subterane este mult mai stabilă decât temperatura aerului exterior. COP-ul pompei apă-apă este cel mai mare și este de 5,2-6,2.
Pompa de căldură sol-apă - preia energia din sol și o transferă în apa din conductele sistemului de încălzire. Condiția pentru montarea acestei pompe este teren liber cu o suprafață mai mare în jurul clădirii pentru ca să poată fi montate colectoarele. Pe lângă colectoare, pot fi montate și sonde. Cu o pompă de căldură subterană care are o sondă, căldura este preluată din straturile mai adânci ale pământului - energie geotermală. O pompă de căldură cu colectoare orizontale folosește căldura soarelui care se acumulează în straturi chiar sub suprafața pământului.
Solul, la fel ca apa subterană, are o temperatură constantă - asta înseamnă că iarna temperatura este mai ridicată, iar vara este mai scăzută decât temperatura aerului, ceea ce face ca ambele sisteme să fie potrivite pentru răcirea pasivă vara.
Pompa de căldură sol-apă, are de asemenea, un coeficient de eficiență excelent. COP-ul său este de 4,4-5. Prețul unei pompe de căldură sol-apă este similar cu o pompă de căldură apă-apă. Costul achiziționării și montării unei pompe de căldură sol-apă pentru o casă familială, inclusiv excavarea și instalarea, este în medie de 7.500 EURO.
Tip pompă de căldură | Caracteristici | Preț |
Pompă de căldură aer-apă | Preia energia termică din aerul exterior; montare simplă; preț mic; foarte simplu de întreținut; eficacitate mai mică COP - 3,4-4; din exterior de-abia vizibilă; cel mai zgomotos tip de pompă; | De la 2.500 EURO și chiar mai mult |
Pompă de căldură aer-aer | Preia căldură din apele subterane; cea mai eficace pompă de căldură COP - 5,2-6,2; temperatură stabilă a apei subterane; facilitează răcirea spațiului; presupune o montare mai complexă; | 5.000-10.000 EURO |
Pompă de căldură sol-apă | Preia căldură din pământ; facilitează o răcire pasivă; extrem de eficace COP - 4,4-5; este necesară o suprafață mai mare pentru colectoare sau sonde | Aproximativ 7.500 EURO |
Alegerea și montarea unei pompe de căldură
Tipul de pompă de căldură pe care îl veți alege, va depinde de condițiile terenului, de nevoile de energie ale gospodăriei, de dimensiunea instalației și de bugetul disponibil.
Pe lângă alegerea corectă a tipului de pompă de căldură, adică sursa din care se extrage energia termică, trebuie să acordați atenție altor câteva lucruri. Prima este dimensiunea, adică puterea pompei de căldură. Puterea pompei de căldură va fi determinată cel mai bine de către firma aleasă, adică de experții în pompe de căldură, ținând cont de dimensiunea spațiului, de calitatea izolației și a lucrărilor din lemn, de condițiile meteorologice din zona dată.
Pompa de căldură nu trebuie să fie supradimensionată, pentru că altfel produce același efect ca și sub un aparat de aer condiționat prea puternic. Este adevărat că are o capacitate mai bună de a încălzi apa în sistemul de încălzire, dar aveți în vedere că încălzirea prin pardoseală are nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a încălzi spațiul, indiferent de cât de repede a ajuns apa încălzită. Apoi sunt „cicluri scurte” de lucru. Dacă nevoile unității sunt mai mici decât minimul pe care îl poate furniza pompa de căldură, atunci sistemul pornește/oprește lucrează continuu. Pe măsură ce compresorul consumă mai mult curent la pornire, în acest caz eficiența energetică a pompei scade. Consumul de energie este afectat negativ. De asemenea, există uzură la componentele sistemului și o posibilitate mai mare de avarii.
Pe de altă parte, o pompă de căldură cu capacitate insuficientă nu va funcționa eficient.
Puterea pompei de căldură va depinde de calitatea izolației. Dacă izolația termică este de grosime adecvată și montată corespunzător, pierderile de căldură vor fi reduse. Styrofoam și vata de piatră sunt utilizate în principal în acest scop, vata de piatră având mai multe avantaje.
Când vorbim despre o casă eficientă din punct de vedere energetic, unul dintre principalele lucruri la care trebuie să vă gândiți este izolarea fațadelor.
Dacă aveți de gând să refaceți fațada, este întotdeauna mai bine să alegeți una cu un strat de izolație mai gros. Pentru sistemul de fațadă din polistiren de 12 cm, prețurile sunt în jur de 25 EURO/m2. Prețul Styrofoam de 15 cm este de aproximativ 27 EURO/m2. Dacă folosiți polistiren mai gros de 20 cm, prețul fațadei este de aproximativ 30 EURO/m2. Vata minerală este cu aproximativ 40% mai scumpă decât polistirenul.
Căutați pe cineva în care să aveți încredere pentru construcția sau renovarea fațadei? Trimiteți o cerere executanților de fațade cu experiență și bine cotați din zona dvs. - gratuit și fără obligații!
Puterea pompei de căldură este influențată și de calitatea tâmplăriei. 40% din energia pentru încălzirea clădirii se pierde prin tâmplărie, așa că dacă aceasta este uzată și nefuncțională, cea mai bună decizie este înlocuirea acesteia. Există mai multe semne că ferestrele și ușile dvs trebuie înlocuite: scurgeri de aer rece în timpul iernii, deschidere/închidere dificilă, apariția mucegaiului între perete și tâmplărie, precum și condens constant, scurgeri, zgomot insuportabil.
În ultimii ani, o alegere frecventă au fost ferestrele din PVC, care asigură o izolare termică excelentă și au un raport bun preț-calitate. Pentru o fereastră obișnuită din PVC cu geam dublu ar trebui alocată suma între 85 și 160 EURO. Dacă optați pentru ferestrele din lemn, ar trebui să cheltuiți între 100 și 180 EURO/m2 pentru una cu geam termopan, pervaz și montaj.
Căutați pe cineva căruia să îi încredințați producția sau achiziționarea ferestrelor? Trimiteți o cerere producătorilor și furnizorilor de ferestre cu experiență și bine cotați zona dvs. - gratuit și fără obligații!
Pentru ca pompa de cîldură să atingă performanțele dorite este necesar un montaj de calitate. Experții în pompe de căldură vor găsi cel mai bun loc pentru aceasta, oferind un model adecvat.
Căutați pe cineva în care să aveți încredere cu instalarea unei pompe de căldură? Trimiteți cererea dvs. către experții în pompe de căldură cu experiență și bine cotați din zona dvs. - gratuit și fără obligații!
Avantajele pompei de căldură
Pompele de căldură se caracterizează printr-o durată de viață lungă de până la 25 de ani și mai mult, cu costuri de operare foarte mici. Deși o pompă de căldură necesită o investiție inițială mai mare (care îi descurajează pe mulți să o cumpere), se amortizează de mai multe ori. Investitia se reîntoarce în medie după 5 ani, după care pompa de căldură aduce profit net.
Acest sistem se caracterizează prin alte avantaje, precum costuri reduse de întreținere. Gata cu cenușa, găsind spațiul necesar pentru a găzdui lemnul. Cele mai ușor de întreținut sunt pompele de căldurăcare folosesc energia termică din aerul exterior.
La alte sisteme de încălzire, există obligații mai mari – completare cu peleți, tăierea și adăugarea lemnului...
Pe lângă economia mare și consumul redus de energie, avantajul pompei de căldură este ușurința în utilizare.
Deseori, multe companii oferă service gratuite și întreținerea pompelor de căldură în perioada de garanție. Întreținerea periodică asigură funcționarea corectă a sistemului și previne avariile majore, care sunt mai costisitoare și mai solicitante de reparat.
Dezavantajele pompei de căldură
Mulți sunt de părere că pompele de căldură sunt sisteme extrem de zgomotoase, însă acest lucru nu este în întregime adevărat. Cel mai zgomotos tip de pompa de caldura este aer-apa datorita ventilatorului, dar chiar și cu el, zgomotul nu depășește 60 dB. Pompele de căldură moderne sunt aproape silențioase.
Totuși, se recomandă ca unitatea exterioară a pompei de căldură să nu fie montată de ex. lângă fereastra dormitorului. Dacă se va muta la câțiva metri, va fi foarte greu să se audă.
Un alt dezavantaj al pompei de căldură sunt lucrările de terasament complexe, însă aceasta, pe de altă parte, nu se aplică pompei de căldură aer-apă, ci pompelor sol-apă și apă-apă. De exemplu, o pompă de căldură sol-apă necesită un teren care este de cel puțin 2 ori mai mare decât suprafața clădirii, astfel încât colectoarele să poată fi montate.
Pompa de căldură și încălzirea prin pardoseală
Știați că veți maximiza eficiența pompei de căldură dacă o combinați cu încălzirea prin pardoseală? Având în Vedere că încălzirea prin pardoseală cu apă funcționează la temperaturi scăzute care nu depășesc 40 de grade (de obicei de la 21 la 28 de grade), pompa de căldură poate asigura în orice moment o temperatură suficientă a apei pentru funcționarea încălzirii prin pardoseală.
Caloriferele nu sunt cea mai bună soluție în acest caz deoarece funcționează la temperaturi ridicate. Eficiența energetică a pompelor scade atunci când trebuie atinse temperaturi mai ridicate.
Încălzirea în pardoseală este un sistem de încălzire la temperatură joasă care are și alte avantaje: elementele de încălzire nu sunt vizibile ca la calorifere, căldura este radiată uniform pe toată suprafața, nu există aer uscat în timpul sezonului de încălzire... Deși încălzirea prin pardoseală este o investiție inițială mai mare, cu siguranță va avea rezultate, mai ales dacă este combinată cu o pompă de căldură.
Cât costă încălzirea prin pardoseală? Pentru achiziție, montare, conectare la cutiile de joncțiune și testarea presiunii în sistem costă între 15 și 24 de EURO/m2.
Căutați pe cineva în care să aveți încredere cu instalarea încălzirii în pardoseală? Trimiteți o cerere către experții pentru încălzirea prin pardoseală cu experiență și bine cotați din zona dvs. - gratuit și fără obligații!
Pe lângă încălzirea prin pardoseală, o alegere bună cu o pompă de căldură este încălzirea prin pereți. Prin acest tip de încălzire, căldura este transferată pe o suprafață mai mare. Încălzirea prin pereți este, de asemenea, un sistem de temperatură scăzută - temperatura apei variază de la 28 la 40 de grade. La fel ca și în cazul încălzirii prin pardoseală, elementul de încălzire este invizibil și nu ocupă spațiu. Deoarece există o diferență mai mică între temperatura suprafeței încălzite și încăperea care se încălzește, comparativ cu caloriferele, se ridică mai puțin praf și asigură o ședere plăcută. Când este conectată la o pompă de căldură, încălzirea prin pereți poate fi folosită și pentru răcirea încăperii.
Și cât veți plăti pentru încălzirea prin pereți? Prețul încălzirii prin pereți cu montaj țeavă aluplast Ø16, fără racordare la sistem și fără tencuieli suplimentare, este între 15 si 24 EURO/m2.
Căutați pe cineva în care să aveți încredere cu instalarea încălzirii pe perete? Trimiteți o cerere către instalatorii de încălzire prin pereți cu experiență și bine cotați din zona dvs. - gratuit și fără obligații!
Pompe de căldură pentru piscine
Și în sfârșit, vom mai spune ceva despre un subtip de pompe de căldură, cel destinat încălzirii apei în piscine.
Cu pompele de căldură pentru piscină, puteți extinde sezonul de înot de la începutul primăverii până la sfârșitul toamnei.
O pompă de căldură pentru piscină funcționează prin preluarea energiei termice din aerul din jur și transferarea acesteia în apa din piscină, cu un consum redus de energie electrică. Deci, căldura este transferată din nou de la un mediu la altul, prin funcționarea compresorului. Pompele de căldură pentru piscine economisesc multă energie. Singurul lor dezavantaj este zgomotul, adică pentru unii un bâzâit inconfortabil.
Prețul unei pompe de căldură pentru piscină variază de la 1.500 la 6.000 EURO.