Aparatele de aer condiționat au un rol multiplu, fie că este vorba de un spațiu de locuit, de afaceri sau de catering. Sarcina lor principală este să regleze temperatura în spațiul respective, adică atingerea temperaturii dorite pe tot parcursul anului, adaptând-o cu ușurință la nevoile locatarilor. În acest fel, aparatele de aer condiționat sporesc confortul în spațiul de locuit. Veți putea face față mai ușor la temperaturile tropicale de vară sau reci ale iernii, iar menținerea temperaturii corespunzătoare în spațiile de lucru va contribui la productivitate.
Se vorbește tot mai mult despre un alt avantaj al aparatului de aer condiționat: îmbunătățirea calității aerului. Și anume, în ele sunt instalate filtre care elimină praful, microbii și alte particule din aer. Aparatele de aer condiționat vor reduce nivelul de umiditate din încăpere, deoarece este bine cunoscut faptul că umiditatea ridicată (vizibilă clar pe geamurile aburite, adică condensul) duce la crearea și răspândirea mucegaiului și igrasiei.
Aparatul de aer condiționat funcționează prin aspirarea aerului cald și suflarea acestuia atunci când se răcește, iar procesul este inversat când se încălzește.
Cu toate acestea, pentru ca aparatul de aer condiționat să îndeplinească cu succes sarcinile de mai sus și să îl puteți folosi ani de zile fără probleme, este necesar să alegeți modelul potrivit și să înțelegeți specificațiile dispozitivului. Indiferent de modelul pe care îl alegeți, acesta necesită o montare adecvată. Montarea aparatului de aer condiționat se face cel mai bine în afara sezonului, când aparatul de aer condiționat nu se folosește. De ce? Răspunsul este simplu - pentru că astfel vei fi pregătit pentru temperaturi ridicate sau scăzute. Dacă sunteți mulțumit de funcționarea aparatului dvs. de aer condiționat, atunci trebuie să îl întrețineți și să îl curățați în afara sezonului, pentru a-i asigura funcționalitatea deplină înainte de sezonul de încălzire sau răcire.
Să ne familiarizăm mai întâi cu modelele și caracteristicile aparatelor de aer condiționat pentru a-l alege pe cel potrivit:
Tipuri de aparate de aer condiționat
Există mai multe împărțiri ale aparatelor de aer condiționat, în funcție de locul de montare, reglare a compresorului și alte lucruri identice.
Cele mai populare sunt aparatele de aer condiționat multisplit, care constau din două unități individuale - interioare și exterioare, care sunt conectate corespunzător. Cel mai des se utilizează aparatul de aer condiționat multisplit montat pe perete.
Aparatele de aer condiționat multisplit sunt sisteme care permit conectarea a până la cinci unități interioare la o unitate exterioară. În acest fel, este mai ușor să răciți sau să încălziți mai multe încăperi în același timp. Aparatele de aer condiționat minisplit sunt alegerea celor care doresc să își răcească eficient locuința fără a fi nevoie de conducte mari. Au unități interioare mici și compacte.
Aparatele de aer condiționat multisplit pot fi împărțite în aparate de aer condiționat standard pornit-oprit și aparate de aer condiționat cu invertor, în conformitate cu regulamentul de funcționare a compresorului. Pentru mulți, aceasta este cea mai importantă împărțire a aparatului de aer condiționat.
Chiar dacă sunt mai scumpe, aparatele de aer condiționat inverter sunt o soluție mai eficientă din punct de vedere energetic și mai bună din punct de vedere funcțional. Există multe motive pentru aceasta, dar cel mai important este că aparatul de aer condiționat inverter consumă cu 30-40% mai puțină energie electrică decât modelul standard. Acest avantaj provine din modul în care funcționează. Și anume, la aparatele de aer condiționat inverter, compresoarele au un mod de funcționare reglabil. Asta înseamnă că atunci când se obține temperatura dorită, continuă să lucreze la capacitate redusă, tocmai pentru a menține temperatura setată.
Pe de altă parte, la aparatele de aer condiționat standard, compresorul are doar două moduri: on-off, adică pornit și oprit. Aceasta înseamnă că compresorul aparatului de aer condiționat pornit-oprit funcționează la capacitatea maximă până când atinge temperatura dorită și apoi se oprește complet. Rezultatul sunt fluctuații mari ale temperaturii din încăpere. Prin urmare, aparatele de aer condiționat inverter mențin o temperatură mai uniformă a încăperii.
Din acest avantaj rezultă încă unul - durata lungă de viață a aparatelor de aer condiționat. Având în vedere că compresorul de aer condiționat inverter nu funcționează întotdeauna la puterea maximă, uzura elementelor sale este semnificativ mai mică.
Un alt avantaj important al aparatelor de aer condiționat inverter este că încălzesc eficient spațiul chiar și atunci când temperatura scade cu mult sub 0 grade. De exemplu, modelele standard on-off pot încălzi eficient spațiul, doar dacă temperatura exterioară nu coboară sub -5. Cu aparatele de aer condiționat cu inverter, această cifră ajunge până la -20. De fapt, controlul funcționării compresorului permite o răcire mai mică a unității exterioare în zilele de iarnă.
Al treilea avantaj important este reducerea zgomotului. Compresorul acestor aparate de aer condiționat funcționează aproape silențios.
Aparatele de aer condiționat inverter pot fi comparate cu funcționarea unei pompe de căldură aer-aer. Durata de viață a acestui aparat de aer condiționat poate ajunge la 15 ani și chiar mai mult.
Când vorbim despre împărțirea aparatelor de aer condiționat, vom aminti și aparatele de aer condiționat mobile (portabile). Acestea sunt dispozitive care nu trebuie montate, ci pur și simplu sunt mutate dintr-o încăpere în alta. Acestea reprezintă o soluție practică și constau dintr-un singur dispozitiv, spre deosebire de sistemele split. De asemenea, preturile sunt mai ieftine. Cu toate acestea, aparatele de aer condiționat portabile sunt mai puțin eficiente din punct de vedere energetic și deseori mai zgomotoase.
Tipul aparatului de aer condiționat | Avantaje | Dezavantaje |
Inverter split aparat de aer condiționat | Eficacitate energetică (cheltuie de 30-40% mai puțină energie decât modelele standard) Menține temperatura uniformă Zgomot mic |
Preț de început mai mare |
On-off split aparat de aer condiționat | Preț mai mic | Energie de consum mai mare Fluctuații de temperature mai mici Încălzește eficace doar până când temperatura externă nu scade sub 0 grade |
Aparat de aer condiționat portabil (mobil) | Nu este necesară montarea Soluție practică Se poate muta Preț mai mic |
Eficacitate energetică mai mică Funcționare mai zgomotoasă |
Cât costă aparatele de aer condiționat? Pretul depinde de putere, tipul de aer conditionat si alti factori. Prețul aproximativ al celor mai populare aparate de aer condiționat multisplit inverter cu o unitate exterioară și una interioară cu o putere de până la 4 kW, inclusiv montarea, variază de la 500 EURO la 1.100 EURO. Aparatele de aer condiționat de podea și plafon costă în jur de 600 EURO și chiar mai mult, iar montarea lor este mai scumpă.
Proprietățile aparatelor de aer condiționat - putere, clasă energetică
Capacitatea aparatului de aer condiționat
Prima caracteristică a unui aparat de aer condiționat la care trebuie să vă uitați când cumpărați este capacitatea acestuia. Puterea sau capacitatea aparatului de aer condiționat ar trebui să corespundă dimensiunii spațiului care este încălzit/răcit, orientării obiectivului (izolație). De asemenea, se ia în considerare calitatea izolației, numărul și suprafața ferestrelor, precum și menirea încăperilor.
Dacă nu sunteți sigur care este capacitatea adecvată a aparatului de aer condiționat, consultați-vă cu vânzătorii sau instalatorii aparatelor de aer condiționat. Cu toate acestea, împărțirea aparatelor de aer condiționat în funcție de capacitate, dată mai jos, poate fi utilă:
Pentru spații de până la 40 de metri pătrați, puteți alege „nouă”, adică aparat de er condiționat de 2,6 kW. Pentru spații mai mari, aproximativ 60 de metri pătrați, cea mai bună alegere este „doisprezece”. Puterea sa este de 3,5 kW. Dacă doriți să încălziți sau răciți un spațiu mai mare, puteți opta pentru „optsprezece” cu o putere de 5,3 kW. Dacă vedeți în specificații că puterea aparatului de aer conditionat este exprimată în BTU (British thermal unit), trebuie să știți că aceasta 1 kW este egală cu 3412,14 BTU/h.
De ce trebuie ca aparatul de aer condiționat să aibă o putere adecvată? Aparatul de aer condiționat nu trebuie să fie nici prea puternic, nici prea slab. Mulți oameni fac greșeala de a crede că atunci când achiziționează un aparat de aer condiționat mai slab, vor economisi la facturile lunare de energie electrică. Astfel, dacă aparatul de aer condiționat este mai slab decât ce este normal, va trebui să funcționeze la capacitate maximă mai des, iar capacitatea maximă înseamnă un consum mai mare de energie electrică. De asemenea, dacă aparatul de aer condiționat trebuie să funcționeze mai des la capacitate maximă, componentele sale se pot uza.
Un aparat de aer condiționat prea puternic va consuma mai multă energie electrică decât este necesar pentru un anumit spațiu. La urma urmei, de ce să cumpărați un aparat de aer condiționat mai scump dacă nu este necesar?
Clasa energetică a aparatului de aer condiționat
Când cumpărați un aparat de aer condiționat, este întotdeauna mai bine să alegeți unul cu o clasă energetică mai mare. Deși modelele cu o clasă energetică mai înaltă reprezintă o investiție inițială mai mare, cu siguranță ele dau rezultate pe termen lung, printr-un consum mai mic de energie. Nu pierdeți din vedere că aparatele de aer condiționat sunt dispozitive care vor rezista mulți ani, așa că este important câtă energie electrică folosesc. Acestea sunt dispozitive marcate cu litera A cu mai multe plusuri.
Cu ocazia cumpărării unui aparat de aer condiționat, acordați atenție aspectului acestuia, adică esteticii. Ar trebui să se potrivească cât mai mult posibil în interiorul existent.
Indiferent de modelul de aparat de aer condiționat pe care îl alegeți, acesta trebuie să fie montat corect și profesional.
Montarea aparatului de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat trebuie montat în așa fel încât să răcească sau să încălzească un spațiu cât mai mare, fără a sufla direct asupra locatarilor. Doar montarea și întreținerea corespunzătoare a aparatului de aer condiționat va preveni defecțiunile, despre care vom vorbi detaliat mai jos.
Aparatul de aer conditionat este de obicei montat la înălțime, dar distanța dintre aparatul de aer conditionat și plafon trebuie să fie de cel puțin 10 centimetri pentru ca aerul să poată circula. Unitățile de aer condiționat interioare și exterioare trebuie să fie cât mai aproape posibil. Un alt lucru important: lateral trebuie lăsat un spațiu liber de aproximativ 30 de centimetri, astfel ca totul să poată fi conectat optim.
Unitatea aparatului de aer condiționat trebuie poziționată astfel încât să fie accesibilă pentru service și întreținere.
Montarea aparatelor de aer condiționat ar trebui lăsată pe seama experților, adică instalatorilor instruiți în acest sens. Ei au experiența, cunoștințele și instrumentele necesare. Ei sunt instruiți pentru a manipula și monta corespunzător cele mai diverse tipuri de aparate de aer condiționat. În plus, aparatele de aer condiționat sunt dispozitive electrice, iar persoanele fără o experiență prealabilă nu ar trebui să efectueze lucrări electrice în niciun fel. Un alt lucru important este garanția. Service-ul autorizat vă va oferi o garanție pentru lucrările efectuate.
Instalatorii profesionisti pentru aparate de aer conditionat vor acorda atentie unor factori precum disponibilitatea racordurilor electrice, fluxuuil de aer, dar si esteticii spatiului. După montarea aparatului de aer condiționat, meșterii vor testa încălzirea/răcirea acestuia, vor examina fluxul de aer, după care dispozitivul este pus în funcțiune.
Prețul montării aparatului de aer condiționat variază între 100 și 300 EURO. Căutați pe cineva de încredere în montarea aparatului de aeru condiționat? Trimiteți o cerere experților în aparate de aer condiționat cu experiență și bine cotați din zona dvs. - gratuit și fără obligații!
Montarea corectă a aparatului de aer condiționat asigură încălzirea/răcirea optimă a spațiului, cu o eficiență energetică bună și o durată lungă de viață a aparatului de aer condiționat.
Eficiența energetică a aparatelor de aer condiționat
Am menționat că aparatele de aer condiționat ar trebui să fie cât mai eficiente din punct de vedere energetic. Probabil v-ați gândit și dumneavoastră la aceasta în timpul sezonului de răcire sau încălzire - cum poate aparatul de aer condiționat să consume mai puțină energie electrică?
Aparatul de aer condiționat Inverter este, după cum am menționat mai sus, o soluție energetică mai bună, deoarece cu el compresorul funcționează dozat, adică la început lucrează la capacitatea maximă, iar mai târziu, intensitatea funcționării scade treptat. Acest lucru determină economii la consumul de energie electrică. Am menționat că un consum mai mic de energie se realizează și cu dispozitivele cu o clasă energetică superioară. Ce mai puteți să faceți?
Nu exagerați cu setarea temperaturii - setarea temperaturilor prea scăzute vara sau prea ridicate iarna, afectează foarte mult consumul de energie electrică. Fiecare grad mai mare sau mai mic mărește consumul de energie. Ghidați-vă de regula că în timpul verii diferența dintre temperatura exterioară și cea interioară nu trebuie să depășească 10 grade. Cel mai bine este dacă diferența este de aproximativ 7 grade. De ce? Pentru că temperaturile prea scăzute vor necesita funcționarea continuă a aparatului de aer condiționat la capacitate maximă. Veți face economii dacă mențineți temperatura la 25 de grade și nu schimbați des temperatura setată.
Aerisiți spațiul în mod natural și procurați jaluzele – asigurați o aerisire regulateă prin deschiderea ferestrelor,. În acest fel, veți asigura fluxul de aer proaspăt și veți economisi bani prin folosirea aparatului de aer condiționat. Mijloacele pentru oprirea pătrunderii soarelui în încăpere au, de asemenea, un rol important în prevenirea supraîncălzirii spațiului în timpul verii, iar o supraîncălzire mai mică înseamnă mai puțină nevoie de aer condiționat. Jaluzelele contribuie, de asemenea, la păstrarea intimității, sporesc confortul vieții. Când vine vorba de jaluzelele exterioare, puteți alege între jaluzele, rulouri, dar și pergole și copertine.
Jaluzelele exterioare permit controlul manual sau automat. Pot fi realizate din aluminiu sau PVC. Pretul jaluzelelor clasice din PVC ale căror lamele au 45 mm lățime este de aproximativ 33,5 EURO/m2; Jaluzelele PVC ale căror lamele au lățimea de 37 de mm costă aproximativ 40 EURO/m2, iar aceleași, dar din aluminiu, costă aproximativ 55 EURO/m2.
Căutați pe cineva căruia să îi încredințați producția sau furnizarea de jaluzele exterioare? Trimiteți o cerere producătorilor și furnizorilor de jaluzele externe cu experiență și bine cotați din zona dvs. - gratuit și fără obligații!
O altă modalitate de a optimiza consumul aparatului de aer condiționat este întreținerea periodică.
Întreținerea aparatului de aer condiționat
Dacă filtrele aparatului de aer condiționat sunt murdare, acesta va funcționa sub o sarcină mai mare, ceea ce înseamnă că va consuma mai multă energie electrică. În plus, aparatele de aer condiționat neîntreținute își pierd anual din eficiență în medie cu 5%. În acest fel, se scurtează și durata de viață a aparatului de aer condiționat.
Întreținerea aparatului de aer condiționat este, de asemenea, importantă pentru calitatea aerului din încăpere. Și anume, aparatul de aer condiționat este potrivit pentru dezvoltarea microorganismelor, iar dacă simțiți un miros neplăcut provenit de la acesta este un semn clar să trebuie să apelați la un tehnician de service.
Cât de des va fi necesară curățarea aparatului de aer condiționat va depinde de intensitatea utilizării acestuia, de cantitatea de praf din locuință. Totuși, aparatul de aer condiționat trebuie curățat și verificat cel puțin o dată pe an, de preferat înainte de sezonul de răcire/încălzire. Prețurile serviciilor de aer condiționat încep de la 30 EURO.
Dacă aparatul de aer condiționat nu este întreținut, pot apărea diverse probleme. Mai jos sunt cele mai frecvente defecțiuni ale aparatului de aer condiționat:
Probleme cu aparatul de aer condiționat
În continuare, vom aminti câteva dintre cele mai frecvente defecțiuni ale aparatului de aer condiționat pe teren.
Scurgerile de apă din aparatul de aer condiționat, sau picurarea apei din unitatea interioară, este una dintre cele mai frecvente probleme. Nu înseamnă neapărat că există o defecțiune majoră. Apa este rezultatul condensului pe evaporatul și răcitorul aparatului de aer condiționat, adică țevile reci. Această problemă apare în timpul verii, când apa se condensează în unitatea interioară deoarece unitatea exterioară este atunci caldă. Cât de multă apă se va condensa, depinde de umiditatea aerului și de raportul dintre temperatura exterioară și cea interioară. Dacă această problemă nu este rezolvată, apa se poate scurge pe pereți și pardoseli (este o problemă mai mare dacă podelele sunt din lemn), componentele aparatului de aer condiționat se pot defecta, umiditatea aerului din încăpere crește, iar umiditatea mai mare duce la apariția mucegaiului.
Aparatul de aer condiționat trebuie să elimine apa acumulată, deoarece unitatea interioară de sub radiator are un colector pentru apa condensată. Cu ajutorul unui furtun, aceasta se elimină afară. Se pune întrebarea, de ce se „ scurge apa în interior?
În cele mai multe cazuri, motivul este un service incomplet. Și anume, vana în care se adună apa sau furtunul de scurgere poate fi înfundată. Poate că ar trebui să înlocuiți vana pentru că este deteriorate sau a pocnit. Furtunul de scurgere poate fi înfundat cu diferite impurități, ceea ce împiedică scurgerea apei. Problema poate apărea și dacă furtunul este îndoit sau scufundat într-un recipient în care s-a acumulat apă. Prin urmare, dacă vârful furtunului este scufundat în apă, scurgerea apei nu este posibilă.
Dacă nu se face service-ul, poate apărea o altă problemă - lipsa de freon. Dacă nu este suficient freon, unitatea interioară începe să înghețe. Acea gheață se va topi în timp și apa se va scurge peste tot, deoarece sistemul nu poate gestiona apa în acest ritm.
Pe lângă lipsa de întreținere această problemă poate fi cauzată și de montarea defectuoasă a aparatului de aer condiționat. Dacă unitatea interioară a aparatului de aer condiționat nu este montată la nivelul corespunzător, vana în care se adună apa nu are o cădere corespunzătoare. Si anume, vana care se află de-a lungul aparatului de aer conditionat trebuie umplută cu apă și golită eficient prin furtunul de scurgere. Dacă nu se golește, apa se revarsă în vană și ajunge în interiorul încăperii.
Nu puteți porni aparatul de aer condiționat - în acest caz, problema este probabil în telecomandă. Verificați dacă bateriile sunt în regulă. Dacă doriți să comutați aparatul de aer condiționat la modul de încălzire, nu este suficient să măriți temperatura de pe telecomandă. Este necesar să apăsați butonul cel mai des afișat cu pictograma soarelui sau eticheta căldură. Modul de răcire este în general indicat de pictograma fulgului de zăpadă.
Zgomot puternic al aparatului de aer condiționat - există multe motive pentru acest lucru. Ar putea fi lipsa de freon, motorul ventilatorului sau chiar o nivelare necorespunzătoare a unității exterioare.
Pentru final, dar nu și cel mai puțin important:
Mirosul neplăcut - consecința neîntreținerii aparatului de aer condiționat. În acest caz, filtrele sunt foarte murdare, iar din cauza umidității, clima devine potrivită pentru dezvoltarea microorganismelor. Apelați la un tehnician de service cât mai curând posibil.
Este aparatul de condiționat întotdeauna o soluție bună?
Am enumerat numeroase avantaje ale aparatului de condiționat, dar se pune întrebarea - are unele dezavantaje?
Oamenii menționează încălzirea localizată ca fiind cel mai mare dezavantaj al aparatului de condiționat. Cu toate acestea, dacă aparatele de aer condiționat sunt bine poziționate și este selectată puterea corespunzătoare, aceasta nu va fi o problemă.
Un alt dezavantaj al aerului condiționat este direct legat de condițiile climatice. Și anume, dacă temperatura exterioară scade cu mult sub 0 grade, eficiența de încălzire a aparatului de aer condiționat scade. Pur și simplu, va fi nevoie să lucreze mai mult pentru a încălzi spațiul. Cu aparatele de aer condiționat cu inverter, această problemă este mult îmbunătățită.