Ne-am luat adio de la vară, de la temperaturile ridicate și zilele însorite, când aveam nevoie de aer condiționat pentru răcire. Pe măsură ce toamna a venit repede, aducând temperaturi mai scăzute, mulți și-au pornit deja aparatele de aer condiționat într-un alt mod – pentru a se încălzi. Merită oare să ne încălzim cu aer condiționat?
Aparatele de aer condiționat funcționează după principiul termodinamic, adică. conform principiului compresiei gazelor. Cu cât compresorul face o presiune mai mare în timpul funcționări, cu atât temperatura gazului (freonul) care trece prin unitatea interioară a aparatului de aer condiționat este mai mare. În acest fel, aparatul de aer condiționat încălzește încăperea. Pentru a trece pe modul de încălzire, nu este suficient doar creșterea temperaturii prin intermediul telecomenzii, ci și pe telecomandă trebuie să apăsați butonul afișat de obicei cu pictograma soarelui sau eticheta de căldură.
În timpul sezonului de încălzire, unitatea interioară a aparatului de aer condiționat este caldă, în timp ce unitatea exterioară este rece, pe când în timpul răcirii este adevărat invers. Aceste dispozitive sunt considerate o soluție mai eficientă decât încălzitoarele și cuptoarele cu încălzitoare electric, deoarece nu folosesc niciun încălzitor. Acest lucru este susținut de faptul că aparatul de aer condiționat emite până la 4 kW de energie termică pentru 1 kW de energie electrică consumată. Prin urmare, coeficientul său de performanță (COP) este de până la 4. Cu cât este mai mare COP, cu atât eficiența de încălzire este mai bună.
Caloriferele electrice, de exemplu, au un COP de 1, ceea ce înseamnă că pentru 1 kW de energie electrică folosită produc doar un kilowatt de căldură.
Se poate folosi un aparat de aer condiționat standard pentru încălzire?
Există o limitare importantă cu modelele standard ale aparatelor de aer condiționat. Se pot încălzi eficient doar dacă temperatura exterioară nu coboară sub -5 grade. Dacă temperaturile exterioare sunt mai mici decât cele specificate, nu poate avea loc nici un schimb de căldură, deoarece se acumulează gheață.
În acest scop, cel mai bine este să folosiți aparate de aer condiționat inverter. Aparatele de aer condiționat Inverter pot încălzi eficient locuința chiar și atunci când temperatura exterioară scade la -18 grade. Sistemele inverter utilizează sisteme de control electric sofisticate, iar controlul funcționării compresorului asigură o răcire mai mică a unității exterioare în timpul iernii.
Cu ajutorul aparatelor de aer condiționat inverter se consumă cu până la 30% mai puțină energie electrică decât la cele standard.
Tehnologia Inverter asigură ca puterea compresorului să fie adaptată la condițiile de temperatură. Când se atinge temperatura dorită, compresoarele acestor aparate de aer condiționat continuă să funcționeze cu o capacitate redusă, pentru a menține temperatura. Gheața se acumulează pe unitatea exterioară a aparatului de aer condiționat inverter numai la temperaturi semnificativ mai scăzute. Aparatele de aer condiționat Inverter mențin o temperatură uniformă a încăperii. Spre deosebire de aparatele de aer condiționat inverter, modelele standard au un compresor cu doar două moduri - pornit și oprit. Astfel, dacă este necesară doar menținerea temperaturii în încăpere, compresorul modelului standard funcționează la capacitate maximă până când se atinge temperatura dorită, apoi se oprește complet. De asemenea, se pot crea fluctuații mari de temperatură în acest fel.
Aparatele de aer condiționat Inverter răcesc eficient vara și încălzesc iarna.
La aparatele de aer conditionat inverter compresorul funcționează doar la capacitate maximă la început, iar intensitatea funcționării scade treptat. Se elimină „ralantiul” inutil în consumul de energie, adică funcționarea inutilă. Cu ajutorul unui aparat de aer condiționat inverter se obține o temperatură constantă, plăcută. Nu se aude zgomot ca la modelele standard, deoarece compresorul aparatului de aer condiționat inverter funcționează aproape silențios.
Sistemul de climatizare cu invertor este similar cu principiul de funcționare al unei pompe de căldură aer-aer, căldura este pompată în ambele direcții.
Aparatele de aer condiționat Inverter sunt proiectate pentru utilizarea pe termen lung, cu uzură minimă. Durata medie de viață a unui aparat de aer condiționat cu invertor este de până la 15 ani. Motivul constă în faptul că compresorul nu funcționează întotdeauna la putere maximă, astfel încât uzura componentelor de aer condiționat este redusă.
Încălzirea cu aparate de aer condiționat – motive pro
Aparatul de aer condiționat este și o soluție excelentă pentru încălzirea suplimentară, mai ales în perioadele de tranziție (primăvara și toamna), adică în primele și ultimele zile reci.
În raport cu alte dispozitive electrice, aparatul de aer condiționat consumă mult mai puțină energie electrică. Există și economisiri, deoarece aparatul de aer condiționat este folosit pentru răcire în perioada mai caldă a anului, o investiție acoperă două investiții.
Prețul aproximativ al celor mai populare aparate de aer condiționat split inverter cu o unitate externă și una internă de putere de până la 4 kW, inclusiv instalarea, variază de la 500 EURO la 1.100 EURO.
Căutați pe cineva în care să aveți încredere pentru achiziția și montarea aerului condiționat? Trimiteți o cerere experților în climă adecvați și evaluați din zona dvs. - gratuit și fără obligații!
Încă un avantaj important al aparatului de aer condiționat este că este extrem de ușor de utilizat. Nu există cenușă sau praf. Dispozitivele „inteligente” pot fi chiar programate să se pornească independent la o oră stabilită, de ex. înainte de a veni acasă de la serviciu. De asemenea, este montat pe un spațiu pe perete care este în mare parte nefolosit, adică nu va ocupa spațiu în apartament, ceea ce este deosebit de important în spațiile restrânse. De exemplu, caloriferul ocupă o cantitate semnificativă de spațiu, mai ales sub fereastră.
Aparatele de aer condiționat permit încălzirea rapidă a spațiului, nu există perioade lungi de așteptare pentru a atinge temperatura setată. De asemenea, cu ajutorul acestora, temperatura este reglata precis in functie de nevoile utilizatorului.
Modelele moderne de aparate de aer condiționat au diverse filtre care împiedică reținerea particulelor, bacteriilor și mucegaiului, ceea ce contribuie la calitatea aerului din încăperi. Designul în sine s-a îmbunătățit, aparatele de aer condiționat de astăzi sunt ușor de integrat în interiorul încăperilor pe care le încălzesc/răcesc.
Și nu în ultimul rând - adaugă valoare suplimentară la clădire. Acest lucru este important mai ales dacă intenționați să îl închiriați sau să îl vindeți în viitorul apropiat. Și anume, soluțiile eficiente energetic joacă un rol important în deciziile cumpărătorilor și chiriașilor de a opta pentru o clădire. În acest fel, vei crește atractivitatea și valoarea de piață a proprietății tale.
Încălzirea cu aparate de aer condiționat - motive contra
Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale aerului condiționat este încălzirea localizată. Cu toate acestea, dacă este selectat un aparat de aer condiționat de putereacorespunzătoare (în funcție de metrul pătrat al spațiului și de scopul încăperii), acesta poate încălzi cu succes suprafețe mai mari. De asemenea, amenajarea încăperilor afectează acoperirea bună sau proastă a aparatului de aer condiionat.
Atunci când alegeți o rezistență suficientă a aparatului de aer condiționat, pe lângă suprafața pătrată a spațiului, este important să acordați atenție altor factori: izolarea termică a clădirii, numărul și dimensiunea ferestrelor din cameră, expunerea. a camerei la razele soarelui... Nu este bine cand aerul conditionat este prea slab nici cand este prea puternic. Dacă puterea aparatului de aer condiționat este insuficientă, acesta va trebui să funcționeze la capacitate maximă. Și capacitate maximă = consum mai mare de energie electrică.
Mulți oameni greșesc când cumpără un aparat de aer condiționat mai puțin puternic crezând că vor economisi bani la facturile lunare.
Pur și simplu, un aparat de aer condiționat cu putere insuficientă va trebui să funcționeze o perioadă mai lungă sau chiar continuu la putere maximă pentru a atinge temperatura setată, iar pentru asta va avea nevoie de mai multă energie electrică. Ca să nu mai vorbim de faptul că componentele de aer condiționat se vor uza mai devreme în acest fel.
Un aparat de aer condiționat cu mai multă putere decât este necesar va folosi o cantitate mare de energie în mod inutil.
Vă puteți ghida după următoarea regulă: pentru apartamentele mai mici (până la 40 de metri pătrați), „nouă” (aer condiționat de 2,6 kW) vor fi suficiente, cel mai popular „doisprezece” este suficient pentru un spațiu de până la 60 de metri pătrați. metri (aer condiționat de 3,5 kW), în timp ce pentru apartamentele mai spațioase este nevoie de „optsprezece” (aer condiționat de 5,3 kW).
Dacă vedeți puterea în BTU (unitate termică britanică) în caracteristici, trebuie să știți că 1 kW=3412,14 BTU/h.
La temperaturi care depășesc 15, 20 de grade sub 0, aparatele de aer condiționat devin consumatori mai puternici, deoarece diferența de temperatură este semnificativ mai mare și au nevoie să lucreze mai mult.
Pe măsură ce temperatura exterioară scade, eficiența de încălzire a aparatului de aer condiționat scade, cu toate acestea, cu modelele cu invertor, aceasta este îmbunătățită semnificativ.
Ce influențează încălzirea cu aparat de aer condiționat?
Anumiți factori afectează eficiența încălzirii aparatului de aer condiționat. Am menționat deja puterea aparatului de aer condiționat, iar mai jos enumeram și alți factori:
Primul factor este poziționarea aparatului de aer condiționat și instalarea corectă a acestuia. Și anume, este necesar ca unitățile interioare și exterioare ale aparatului de aer condiționat să fie amplasate într-un loc adecvat. În acest sens, este important să te ghidezi după fluxul de aer, estetica spațiului și, bineînțeles, disponibilitatea conexiunilor electrice.
Locul ideal pentru o unitate de aer condiționat este acela care îi permite să acopere cea mai mare parte a apartamentului, dar să nu sufle direct asupra locatarilor. Unitatea de aer condiționat trebuie să fie într-o poziție accesibilă pentru service și întreținere. Unitatea de aer condiționat interioară este în general amplasată deasupra peretelui, dar trebuie să fie la cel puțin 10 centimetri distanță de tavan. Ar trebui să existe un spațiu liber de aproximativ 30 de centimetri în lateral, dacă totul ar fi conectat optim.
Un alt factor este clasa energetică a aparatului de aer condiționat. Când cumpărați un aparat de aer condiționat, optați pentru unul cu o clasă energetică superioară (A cu mai multe plusuri). Deși reprezintă o investiție mai mare, în curând se va recompensa în facturi lunare de energie electrică, iar apoi va aduce doar economii. Rețineți că acesta este un dispozitiv care ar trebui să vă servească mulți ani.
Al treilea factor este setarea temperaturii. Aici oamenii fac o mare greșeală, creând o mare diferență între temperatura interioară și cea exterioară. De asemenea, temperatura setată nu trebuie schimbată des.
Al patrulea factor este lipsa întreținerii aparatului de aer condiționat. Dacă filtrele aparatului de aer condiționat sunt murdare, acest lucru va duce la un flux dificil de aer. Rezultatul este funcționarea aparatului de aer condiționat la o sarcină mai mare și, prin urmare, un consum mai mare de energie electrică.
Filtrele colectează praful și alte particule, care, dacă nu sunt curățate cu regularitate reduc fluxul de aer.
Aparatul de aer condiționat este un teren potrivit pentru dezvoltarea microorganismelor. Dacă de la aparatul vostru de aer condiționat se răspândește un miros neplacut, este un semn clar că trebuie curățat. În medie, un aparat de aer condiționat își poate pierde aproximativ 5% din eficiență pe an dacă nu este întreținut. Este necesar să îl curățați cel puțin o dată pe an, de preferință înainte de începerea sezonului de răcire sau încălzire. Se recomandă ca aparatul de aer condiționat să fie întreținut o dată pe an de către un tehnician de service autorizat. Prețurile serviciilor încep de la 30 EURO.
Desigur, calitatea izolației clădirii, precum și corectitudinea tâmplăriei, depind și de eficiența încălzirii aerului condiționat. Dacă nu există pierderi de căldură prin pereți, ferestre și acoperiș, aparatele de aer condiționat cu inverter pot menține o temperatură stabilă cu fluctuații minime în funcționare.