Pentru zona

    Cum să evitați supraîncălzirea mansardei și condensul?

    Articolul a fost citit chiar de 1262+ utilizatori
    Temperaturile tropicale ridicate și un număr mare de zile însorite sunt deosebit de provocatoare pentru cei care locuiesc la mansardă. Deseori mansarda se încălzește excesiv, iar locuitul  în ea este insuportabil. Cum se rezolvă această problemă, de ex. cum să evitați supraîncălzirea mansardei și condensul?
    Articol de specialitate 1262
    mansarda
    Avem 1643 executanți pentru domeniul Tubulatură ventilație:

    Dacă ați hotărât să folosiți mansarda nu doar pentru depozitare, ci și pentru a o transforma într-un spațiu de locuit, este important să vă gândiți la aerisire din timp. Datorită amplasării lor, mansardele sunt adesea supuse umidității ridicate (condens), circulației slabe a aerului și temperaturilor extreme care afectează calitatea vieții locatarilor mansardei. Astfel, acoperișul este situat imediat deasupra și este expus la radiația solară directă.

    Condensul apare atunci când aerul cald și umed stătut din interior intră în contact cu suprafețele reci ale acoperișului. Atunci temperatura aerului începe să scadă rapid și, odată cu aceasta, capacitatea aerului de a reține umiditatea. Rezultatul este formarea sa sub formă de condensare. Explicat într-un mod mai plastic: vaporii de apă din aer care se află în stare gazoasă la contactul cu o suprafață rece devin lichizi - picături de apă. Și acolo unde este umezeală, există mucegai, care nu este doar o problemă estetică, ci și o problemă funcțională.

    Din cauza lipsei ferestrelor și a orificiilor de ventilație, apare o altă problemă importantă - circulația proastă a aerului. Deseori,  în mansardă  aerul este încărcat și stătut ceea ce afectează în special persoanele cu probleme respiratorii. Acesta este motivul care îi descurajează pe mulți să-și transforme podul într-un spațiu de locuit.

    Cu toate acestea, există anumite soluții pentru fiecare dintre problemele de mai sus:

    Ventilația mecanică a mansardei

    Pentru a facilita intrarea aerului proaspăt și îndepărtarea aerului cald, este necesară o ventilație adecvată a mansardei. În plus, o ventilație adecvată a mansardei va elimina alergenii și praful, va contribui la reglarea temperaturii și va preveni acumularea de umiditate și condens.

    Pentru ventilarea mansardei se folosesc diverse orificii de aerisire de acoperis - gratare, ventilatoare... Ventilatoarele de acoperiș sunt dispozitive care au ca scop îmbunătățirea circulației aerului în spațiile interioare prin amplasarea lor pe acoperișul clădirilor rezidențiale.

    ventilare mansarda
    Pentru a facilita intrarea aerului proaspăt și îndepărtarea aerului cald, este necesară o ventilație adecvată a mansardei
    Sistemul de ventilație permite o circulație adecvată a aerului, prevenind ca temperature să rămână în mansard.

    Este foarte important modul în care sunt poziționate orificiile de ventilație de pe acoperiș pentru a obține un flux optim de aer. Adesea, orificiile de ventilație pentru „aspirarea” aerului proaspăt sunt amplasate la un capăt al mansardei, iar cele pentru evacuarea aerului viciat sunt montate la capătul opus. În acest fel, se realizează fluxul natural de aer prin mansard.  Cele mai bune sfaturi pentru amenajarea orificiilor de ventilatie iti vor fi date de catre un expert in sisteme de ventilatie, tinand cont de situatia pe teren.

    Cât costă sistemele de ventilație? Prețul aproximativ al așa-numitei ventilații forțate cu recuperator, în funcție de mărimea casei, variază de la 1.500 la 2.500 EURO  în sus.

    Căutați pe cineva în care să aveți încredere cu instalarea și întreținerea ulterioară a sistemului de ventilație? Trimiteți o cerere experților pentru sistemele de ventilație din zona dvs. - gratuit și fără obligații!

    Ventilația naturală a mansardei - luminatoare

    Aerisirea mansardei se face si cu ajutorul luminatoarelor. Aerul cald, viciat, se ridică și scapă atunci când deschidem lucarnele, împreună cu praful, fumul și alte tipuri de alergeni și poluanți.

    ferestre de mansarda
    Aerisirea mansardei se face si cu ajutorul luminatoarelor.

    Luminatoarele permit iluminarea naturală a mansardei (permit până la 30% mai multă lumină decât ferestrele standard) și servesc pentru ventilație naturală.

    Cu toate acestea, în lunile calde de vară, o cantitate mare de căldură intră prin luminatoare, pe lângă lumina soarelui. Soluția pentru  această problemă sunt jaluzelele cu ajutorul cărora puteți întuneca spațiul sau doar parțial să lăsați  lumina să intre în interior. Este întotdeauna recomandat ca jaluzelele să fie montate la exterior, deoarece în acest caz jaluzelele interioare nu vor face decât să întunece spațiul, dar nu vor împiedica supraîncălzirea acestuia. Este interesant faptul că, conform datelor statistice, umbrele interne pentru luminatoare rețin aproximativ 15-20% din căldură, în timp ce jaluzelele exterioare din plasă vor reține aproximativ 75-80% din căldură.

    Pentru a proteja mansarda de încălzirea excesivă în timpul verii este necesară blocarea razelor solare din exterior, adică înainte de a intra în spațiul de locuit.
    jaluzele ferestre de mansarda
    Întotdeauna se recomandă ca jaluzelele să fie montate la exterior.

    În acest scop, jaluzelele exterioare sau rulourile sunt o alegere bună. Prețul jaluzelelor clasice PVC ale căror lamele au 45 mm lățime este aproximativ 33,5 EURO/m2; Jaluzelele PVC ale căror lamele au 37 mm lățime sunt aproximativ 40 EUR/m2, iar aceleași, dar din aluminiu, costă aproximativ 55 EUR/m2.

    Căutați pe cineva căruia să îi încredințați fabricarea sau furnizarea de obloane exterioare pentru luminatoare? Trimiteți o cerere producătorilor și furnizorilor de jaluzele externe din zona dvs. - gratuit și fără obligații!

    Izolațiea mansardei

    Pe lângă umiditatea excesivă a aerului, pentru care am enumerat mai sus solutiile optime, condensul apare din cauza suprafetelor reci, adică din cauza unei diferențe excesive între temperatura interioară și cea externă.

    Cea mai bună modalitate de a preveni supraîncălzirea mansardei vara și pierderile de căldură iarna este montarea  izolației. Izolația mansardei trebuie să fie de grosime adecvată și instalată corespunzător. Cu siguranță vei fi surprins de faptul că, din cauza absenței izolației sau a grosimii insuficiente a acesteia, aproximativ 30% din căldura din interior se pierde în timpul sezonului de încălzire? Dacă izolația nu este adecvată, podurile pot fi destul de reci iarna. Aerul rece poate pătrunde cu ușurință prin punți termice, ceea ce necesită o încălzire suplimentară.

    Izolarea mansardei reduce nevoia de aer condiționat în timpul verii.
    izolatia mansardei
    Cea mai bună modalitate de a preveni supraîncălzirea mansardei vara și pierderile de căldură iarna este montarea  izolației.

    În acest scop se utilizează polistiren și vată minerală. Styrofoam este un material mai comun datorită prețului său mai accesibil. Cu toate acestea, vata de piatră este o alegere mai bună din mai multe motive: este mai flexibilă pentru instalare (acest lucru este deosebit de important atunci când se instalează izolație între căpriori unde există frecvente denivelări), are o permeabilitate mai bună la vapori, este un izolator fonic mai bun. Deși este o alegere mai scumpă, izolarea mansardei cu vată de piatră are un raport bun preț-calitate. Prețul termoizolației din sticlă sau vată de piatră cu grosimea de 30 cm, împreună cu bariera de vapori și manopera variază între 7 si 10 EURO/m2.

    Căutați antreprenori cărora le-ați încredința izolarea mansardei? Trimiteți cererea dvs. către experți în izolație din zona dvs. - gratuit și fără obligații!

    Mansarda ca spațiu de locuit - alte probleme

    Deci, cele mai importante probleme ale locuirii într-o mansardă sunt:

    Căldura din timpul verii - dacă nu este asigurată izolarea și ventilația corespunzătoare, naturală sau mecanică, șederea în mansardă pe perioada verii poate fi insuportabilă. Având în Vedere că mansarda se află chiar sub acoperiș, este extrem de susceptibilă la încălzire.

    fereasta mansarda
    În lunile calde de vară, în afară de lumina soarelui, o cantitate mare de căldură intră prin luminatoare.

    Frig pe timpul iernii - dacă nu este asigurată termoizolația de o grosime suficientă, cu Styrofoam sau vată minerală, se pierde o cantitate mare de căldură, care se va reflecta in facturile lunare.

    Înăbușeală - circulația proastă a aerului duce la înăbușeală, dar și la probleme cu umezeala și condens. Un astfel de mediu este un teren potrivit pentru dezvoltarea mucegaiului.

    Vom adăuga încă două la aceste probleme, precum și soluții pentru a le rezolva.

    Tavanul este prea jos

    Trebuie să te fi întrebat cum să găsești mobilierul potrivit care să se potrivească perfect cu pereții înclinați și tavanele suspendate. Mansardele cu tavane inferioare vor reduce spatiul util, de aceea este important sa echipati spatiul disponibil in cel mai bun mod posibil.

    Pantele mari în mansard pot reduce gradul de utilizare a spațiului, pot limita libertatea de mișcare în casa dvs. și pur și simplu îngreunează mobilarea interiorului. Chiar și în unele părți ale mansardei nu se poate sta în picioare.
    mobila mansarda
    Mansardele cu tavane inferioare vor reduce spatiul util, de aceea este important sa echipati spatiul disponibil in cel mai bun mod posibil.

    Dacă mobilarea mansardei nu este planificată corespunzător, aceasta poate părea aglomerată. Pentru a mobila mansarda, evitați mobilierul voluminos și masiv. Dați preferință mobilierului practic, multifuncțional. În plus, este necesar să alegeți mobilierul inferior, fie că este vorba de canapele, paturi sau comode, pentru că în acest fel podul va apărea mai deschis și mai spațios. Mobilierul adaptat care va folosi spațiul de sub pantă este, de asemenea, o alegere bună. Prin urmare, mobilierul la comandă este o recomandare excelentă.

    Mobilierul la comandă va fi realizat la dimensiuni exacte, astfel încât spațiul din pod să fie folosit la maximum. Prețul acestuia va depinde de mărimea piesei, de complexitatea lucrării, de materiale și, bineînțeles, de tâmplar. Mobilierul la comandă din PAL furniruit variază între 100 și 156 EURO/m2.

    Căutați un tâmplar în care să aveți încredere cu mobilier la comandă? Trimiteți o cerere către meseriașii din zona dvs. - gratuit și fără obligații!

    interior mansarda
    Mobilierul la comandă va fi realizat la dimensiuni exacte, astfel încât spațiul din pod să fie folosit la maximum.

    Iluminarea naturală slabă

    Dacă luminatoarele nu ocupă suficient spațiu și nu sunt poziționate corect, problema poate fi lipsa luminii naturale.

    Ce suprafață vor ocupa luminatoarele, depinde de dimensiunea mansardei. Vă rugăm să rețineți că suprafețele vitrate trebuie să alcătuiască cel puțin 10% din suprafața podelei mansardei.

    Cât costă ferestrele de mansardă? Prețul lor depinde de dimensiunea acestora, materialul cadrului, numărul de geamuri, metoda de deschidere (mică, medie sau ridicată) și, bineînțeles, de antreprenor. Prețul achiziționării și montării unui luminator 80x160 cm este de la 300 la 450 EURO.

    Sunteți în căutarea unui meșter pentru achiziționarea și instalarea luminatoarelor? Trimiteți o cerere furnizorilor corespunzătoridin zona dvs. - gratuit și fără obligații!

    Chiar dacă locuitul într-o mansardă vine cu multe provocări, acestea sunt rezolvabile. Fiecare dintre problemele menționate poate fi rezolvată prin asigurarea ventilației (mecanic cu ajutorul unui sistem de ventilație sau lucarne cu jaluzele), izolare adecvată și planificare atentă a interiorului.

     

    1262
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Tubulatură ventilație?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    Avem 1643 executanți pentru domeniul Tubulatură ventilație:

    Serviciu gratuit
    Căutăm local
    Fără comisioane