Terenul avut la dispoziție a fost ideal prin orientare, fiind accesibil la nord dintr-o stradă cu un trafic redus și beneficiând la sud de o porțiune de pădure. Din acest motiv, casa a fost concepută având ca regulă generală orientarea și deschiderea spațiilor principale, majore, către curtea vegetală și pădurea de la sud, precum și dispunerea acceselor și spațiilor secundare către strada și curtea minerală aflate la nord. Un alt aspect urmărit a fost acela al etapizării și succesiunii de cadre: stradă, curte minerală, coridor de acces, zonă de zi, curte vegetală.
Astfel, dinspre stradă, casa este aproape nevăzută la adăpostul zidului alb, opac, de incintă. O dată pătruns în curtea de acces, intrarea în volumetria albă, simplă și ermetică este marcată prin prezența nișei în care se distinge ușa pivotantă, masivă și neagră, din metal.
Dincolo de aceasta se află un coridor separat de zona de zi prin elementul vertical creat de biblioteca transparentă, dar și prin schimbarea de finisaj a pardoselii.
Din livingul pe două niveluri, se relevă curtea vegetală și, pe fundal, pădurea, pentru ca apoi să se poată ajunge din nou la exterior pe terasa deschisă din care se prelungește în iarbă piscina.
În ierarhia spațiilor interioare, punctul central și generator al casei a devenit livingul pe două niveluri cu cele 3 elemente esențiale ale sale: pianul, biblioteca și șemineul.
În jurul acestuia s-au articulat și subordonat restul spațiilor, existând și posibilitatea unei comunicări vizuale între spațiile dormitoarelor aflate la etaj și întreaga zonă de zi din parter.
Volumetria albă, simplă și compactă a fost deschisă către curte prin vitrajul general al fațadei de sud, spațiul interior extinzându-se către exterior prin terasa și piscina scufundate în vegetație. Celelalte laturi ale clădirii au rămas introvertite, dominate de plinuri cu goluri mici, punctuale, asigurând astfel, alături de zidul opac de incintă și vegetația înaltă, intimitatea față de stradă și vecinătăți.
Cromatica generală a mizat la exterior pe contrastul dintre albul suprafețele mari, pline, și negrul tâmplăriei metalice, iar la interior pe armonia pe același fundal alb a finisajelor naturale din lemn și travertin în care se inserează elemente negre punctuale de tipul șemineului, la care se adaugă jocul de culori creat de cărțile și obiectele din bibliotecă.
Studioul / The Studio
Casa Studio s-a dovedit pentru beneficiarul ei, artist, un loc de inspirație muzicală și de creativitate artistică, în care, datorită flexibilității lor, spațiile casei au putut căpăta noi destinații. Astfel, în completarea studioului de muzică existent în parter, pianul a transformat livingul în sală de audiție, masa de dining a capătat rolul de birou, dormitorul de oaspeți a devenit și el un spațiu de lucru, iar garajul s-a transformat în atelier de pictură, o activitate complementară pasiunii pentru muzică.
S-a conturat așadar încă de la început, și s-a impus ca o necesitate în 2020, ideea unui atelier multifuncțional de creație și de lucru și a unui studio de muzică propriu-zis, mult mai mare, exclusiv dedicat, configurat după toate rigorile tehnice specifice. În acest fel s-au creat premisele unui nou proiect constând în supraetajarea cu două niveluri a zonei de parter aferentă garajului și anexelor, proiect transpus în realitate în 2022.
Noua intervenție este o structură metalică, așezată peste clădirea existentă, preluând prin prelungire structura casei existente, dar realizând și zone de consolă pe capetele scurte, pentru a genera mai mult spațiu interior. La nivelul parterului se modifică funcțional garajul existent, ce capătă rol de spațiu de primire și lounge pentru colegii artiști.
Cele două noi niveluri se adaugă prin suprapunere peste parter, studioul de muzică fiind amplasat primul, iar atelierul multifuncțional al doilea. Ambele spații sunt conectate între ele, cu exteriorul, dar și cu interiorul locuinței existente, prin intermediul a două noi scări, amplasate diametral opus, pe capetele noului volum.
Studioul este situat la primul nivel și, fiind un spațiu ermetic, a condus la exprimarea întregului nivel ca un volum opac, introvertit, integrat prin textură și culoare în simplitatea și acuratețea expresiei arhitecturale ce caracterizează clădirea existentă. Studioul este un volum simplu, alb, cu tratamente acustice și iluminat specific, accesibil de pe ambele laturi scurte.
În capătul dinspre stradă, accesul se face pe o scară metalică lungă, gândită ca un element vizual puternic, marcat prin culoarea neagră, care la exterior plutește în consolă peste spațiul verde, iar la interior străpunge holul de primire în studio.
Pe latura opusă, există o baie și un hol secundar, prin care se realizează unica legătură interioară dintre casa existentă și noile spații. Tot din acest hol secundar se poate accesa și atelierul din etaj, prin intermediul unei scări circulare, metalice, de asemenea neagră, pentru a contrasta cu albul general al spațiilor interioare.
Adăugat ca ultim etaj, atelierul constă într-un volum alb, translucid, intim, dar provocator. Definit de structura metalică aparentă și de pereții exteriori din policarbonat, cu doar trei inserții transparente punctuale, spațiul interior este complet liber și deschis, cu două zone de elemente fixe pe capete.
În partea de la stradă există golul scării lungi, de acces direct din curtea exterioară și de la studioul de muzică din etajul inferior, alăturată unui perete vertical, fundal pentru o piesă de sculptură și viitor loc pentru șemineu.
Pe capătul dinspre curte se creează un volum capsulă ce include scara circulară de acces din locuința existentă și o baie, separând de spațiul general o mică zonă intimă, cu deschidere transparentă totală către pădure.
Volumetria albă, simplă și compactă este menținută și completată prin noua inserție. Vitrajele sunt reduse la doar două deschideri transparente la nivelul primul etajul, marcând articularea dintre casa existentă și noul volum și înscriindu-se în caracterul introvertit, dominat de plinuri cu goluri mici, punctuale, al fațadelor de la stradă și laterale. La al doilea nivel, lumina naturală este filtrată de materialitatea fațadei de policarbonat, fiind completată la interior de ledurile cu efecte cromatice dispuse pe întregul tavan al atelierului. Există aici doar trei vitraje transparente mari, două amplasate simetric pe fațadele lungi și un al treilea reprezentat integral de fațada de sud, cea orientată către curte și către pădure, ce face posibil și accesul pe terasa casei existente.
Similar exteriorului, albul predomină în întreaga organizare a spațiului interior, iar contrastul cromatic este realizat punctual, prin elemente fixe – scările negre, sau elemente flexibile – mobilier minimal, obiecte, echipamente și instrumente muzicale, a căror dispunere și aranjament depind de starea de inspirație și creativitate a artistului.
Casa Studio / The Studio House by Edward Maya
Casa Studio este acum un sanctuar în care muzica prinde viață, se studiază și se înregistrează, întreaga proprietate fiind transformată într-un loc dedicat industriei muzicale. Aici se află The Studio House by Edward Maya, un studio de producție muzicală cu o atmosferă unică și creativă.
Despre studioul de arhitectură DAAA
DAAA (Dron and Ardelean Arhitects) este un studio situat în București, axat atât pe arhitectură, cât și pe design (interior, grafic și design de obiecte). Fondat de Simina Dron și Raul Ardelean, studio-ul abordează fiecare proiect cu aceeași pasiune și atenție pe care cei doi arhitecți le împărtășesc pentru simplitate, expresivitate și funcționalitate.
Informații despre proiect:
Nume: | CASA STUDIO |
Amplasament: | com. Corbeanca, jud. Ilfov |
An începere și încheiere șantier: | 2015-2017 (Faza 1), 2021-2022 (Faza 2) |
Suprafață teren: | 1108,00 mp |
Suprafață construită desfășurată: | 728,00 mp |
Client: | Edward Maya |
Arhitectură: | DAAA / DRON AND ARDELEAN ARCHITECTS |
Echipa: | Raul Ardelean (Faza 1+2), Simina Dron (Faza 1+2), Miruna Ardelean (Faza 1), Alexandru Apostol (Faza 1) |
Structură: | KEIL-BAU / Sterie Caradima, Nicoleta Oprea |
Instalații: | NOA PROIECT / Elena Iatan, Alexandru Iatan, Angel Dogeanu |
Acustică studio: | Flaviu Oros |
Constructor: | ZAHIU ELVA / Marius Zahiu |
Fotografii: | Arthur Tintu, Adrian Andrei, Raul Ardelean |
Premii:
- Premiul secțiunii „Arhitectură construită / arhitectura locuinței individuale” (ex aequo) – Anuala de Arhitectură București 2022
- Nominalizare la secțiunea „Arhitectura locuinței” – Anuala de Arhitectură București 2018
- Big See Architecture Award + Grand Prix Nomination – Big Architecture Awards 2018
Alte informații:
Faza 1 (2014-2017) http://daaa.studio/projects#/studiohouse
Faza 2 (2021-2022) http://daaa.studio/projects#/studiohouse2/
Prezent (2024) https://www.youtube.com/watch?v=3Le45fAHaVE&t=5s