Pentru zona

    Lucrările lunii septembrie în grădină

    Septembrie este luna în care sosește toamna iar verdele începe treptat să pălească și să fie înlocuit de nuanțe de galben și brun în natură. Plantele se pregătesc pentru odihna de iarnă, dar nu și grădinarii, deoarece îi așteaptă numeroase sarcini. În continuare, explorăm ce lucrări de toamnă în grădină vă așteaptă.
    Articol de specialitate 88
    gradinarit
    Avem 406 executanți pentru domeniul Amenajări grădini:

    În septembrie, vă așteaptă lucrările finale în grădină înainte de venirea zilelor mai reci. Accentul este pus pe întreținerea și pregătirea plantelor pentru perioada de iarnă, dar și pe semănatul și plantarea unor specii de plante rezistente la temperaturi mai scăzute. Acestea vor îmbogăți grădina dumneavoastră la începutul primăverii. Vă amintim câteva lucruri importante de făcut:

    Plantați flori cu bulbi

    În mijlocul lunii septembrie puteți planta zambile, flori de culori vii și cu un miros intens. Acestea vă vor „surprinde” la începutul primăverii, când celelalte flori din grădină nu au ieșit încă din butoni.

    Plantați zambile într-un loc însorit, dar protejat de vântul direct. Bulbul se plantează la o adâncime de aproximativ 15 centimetri, nu mai puțin, deoarece trebuie protejat de înghețul de iarnă. Așezați-l bine în pământ pentru a nu lăsa aer sub bulb. Distanța între bulbi poate fi de aproximativ 20 de centimetri.

    Pe lângă zambile, din mijlocul lunii septembrie până la mijlocul lunii octombrie puteți planta și o altă plantă ornamentală cu bulbi - narcise. Culorile în care se prezintă narcisele sunt galben, portocaliu și alb. La fel ca zambilele, narcisele se plantează într-un loc care este măcar jumătate de zi însorit și protejat de vântul puternic de iarnă. Adâncimea plantării bulbilor trebuie să fie de două ori mai mare decât dimensiunile lor. Se plantează la o distanță de aproximativ 15 centimetri.

    sadire lalea
    Plantați flori cu bulbi

    Lalele se plantează, de asemenea, în septembrie, la o adâncime de aproximativ 15 centimetri. Asigurați-vă că bulbul este plantat la aceeași adâncime pentru a înflori în același timp, la începutul primăverii. Este esențial să aveți un sol bine drenat pentru a preveni putrezirea bulbilor.

    Când plantați flori cu bulbi, acordați atenție poziționării bulburilor - partea rotunjită trebuie să fie îngropată în pământ, iar partea ascuțită trebuie să fie orientată în sus.

    În septembrie puteți planta și mușețel și roiniță. Așteptați sfârșitul lunii septembrie pentru semănatul mușețelului și al roiniței. Dacă doriți să cultivați legume în grădina dumneavoastră, septembrie este momentul potrivit pentru semănatul ridichilor, spanacului, salatei, mangoldului și altor plante cu ciclu vegetativ scurt.

    Plantarea plantelor și arbuștilor veșnic verzi

    Anumite plante arbuști și veșnic verzi se plantează în septembrie, deoarece temperaturile din această lună și umiditatea crescută ajută la dezvoltarea rădăcinilor înainte de iarnă.

    Unul dintre arbuștii pe care îi puteți planta este liliacul, care vă va încânta cu mirosul său intens și florile delicate la începutul sezonului vegetativ. Florile liliacului sunt grupate dens și sunt, de obicei, de culoare albă sau violetă. Liliacul necesită o poziție care să aibă cel puțin 6 ore de soare pe zi. Deși poate fi plantat și într-o zonă umbrită a grădinii, nu veți avea parte de o înflorire maximă. Plantarea se face la o distanță de 1,5 până la 5 metri, în funcție de specie. După plantare, liliacul necesită udare abundentă.

    lucrari in gradina
    Anumite plante arbuști și veșnic verzi se plantează în septembrie

    Când vine vorba de plante veșnic verzi, la sfârșitul lunii septembrie se plantează specii care formează garduri vii, cum ar fi tisa, laurul cireș și tuia.

    Laurul cireș este o plantă extrem de populară pentru formarea gardurilor vii din două motive. Primul motiv este creșterea rapidă - crește între 30 și 60 de centimetri pe an, având o creștere de aproximativ 1,5 metri în trei ani. Al doilea motiv este rezistența sa - poate suporta vânt puternic și temperaturi scăzute până la -25 de grade, și crește atât în zone însorite, cât și umbrite. Se dezvoltă cel mai bine pe soluri bine drenate și ușoare.

    Tuia este una dintre cele mai frecvent utilizate plante pentru formarea gardurilor vii. Atunci când plantați tuia, groapa trebuie să fie cu cel puțin 50% mai mare decât dimensiunea actuală a gazonului. După ce ați așezat planta în groapă, aceasta trebuie să fie poziționată corect, groapa umplută cu pământ și ușor compactată pentru a îndepărta aerul. Apoi, planta trebuie udată abundent, dar lent, pentru a permite solului să se așeze corect în jurul ei, să elimine aerul și să permită rădăcinilor să absoarbă apa.

    Îngrijirea gardului viu și a trandafirilor

    Tăierea gardului viu trebuie efectuată la mijlocul lunii septembrie. Atunci vremea nu este nici prea rece, nici prea caldă, fiind condiții optime pentru ca părțile tăiate să se refacă bine. Nu întârziați prea mult cu tăierea de toamnă a gardului viu, deoarece părțile deteriorate au nevoie de timp pentru a se vindeca înainte de iarnă. Dacă plantele folosite pentru formarea gardului viu au frunze mari și cărnoase, folosiți foarfece de grădină, iar pentru gardurile cu frunze mici, utilizați un trimer.

    Tăierea este deosebit de importantă în primii ani de creștere a plantelor pentru a încuraja ramificarea și formarea unui coronament dens.

    Dacă nu sunteți suficient de experimentat în tăierea gardului viu și nu aveți cunoștințele, experiența sau uneltele necesare, puteți lăsa acest lucru pe seama specialiștilor. Grădinarii vor percepe aproximativ 2 EUR pe metru pentru tăierea gardului viu.

    taiere gard viu
    Tăierea este esențială în primii ani de creștere a plantelor pentru a asigura o ramificare adecvată și o coroană densă.

    Căutați pe cineva care să se ocupe de întreținerea curții sau de lucrări de grădinărit? Trimiteți o cerere către grădinarii din zona dumneavoastră, gratuit și fără obligații!

    În septembrie, puteți tăia și trandafirii, dar nu atât de drastic ca în primăvară. Este necesar să tăiați trandafirii ușor, pentru a reduce stresul asupra plantei în perioada când aceasta este deja epuizată de sezonul lung. Dacă aveți nevoie de ajutorul unor grădinari profesioniști, tăierea arbuștilor va costa aproximativ 15 EUR.

    Resemănarea gazonului

    La sfârșitul lunii septembrie, puteți umple zonele goale de pe gazon. În primul rând, tăiați iarba de pe zonele goale, răzuiți solul și presărați semințele de iarbă uniform pe terenul pregătit. Acoperiți semințele cu un strat de nu mai mult de 1 cm și udați bine. Alegeți semințe de calitate și o amestecare care să se potrivească expunerii la soare a gazonului, fie că este expus la soare sau la umbră.

    Continuați să tăiați gazonul până la mijlocul sau sfârșitul lunii octombrie, în funcție de condițiile meteo.

    taiere gard viu
    Continuați să tăiați gazonul până la mijlocul sau sfârșitul lunii octombrie, în funcție de condițiile meteo.

    Îngrijirea plantelor de interior

    Dacă trăiți într-un apartament și păstrați plantele pe terasă sau în interiorul casei, trebuie să știți că acestea necesită îngrijire și după vară. Îndepărtați regulat părțile ofilite și uscate ale plantelor și udați-le, deși mai rar. Pe măsură ce plantele intră treptat în perioada de repaus, udați-le mai puțin pentru a preveni putrezirea rădăcinilor din cauza acumulării excesive de apă. Semnul că au nevoie de apă este atunci când solul din ghiveci este uscat la atingere.

    Puteți păstra plantele în aer liber până când temperatura exterioară scade sub 12 grade Celsius. Este important să le obișnuiți treptat cu interiorul casei după sezonul estival. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să le păstrați lângă fereastră pentru a beneficia în continuare de suficientă lumină solară. Temperatura interioară nu ar trebui să scadă sub 15 grade Celsius, deoarece temperaturile scăzute împiedică creșterea plantelor. Pe de altă parte, temperaturile prea ridicate în interior provoacă uscarea și căderea frunzelor.
     
     

    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Amenajări grădini?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    Avem 406 executanți pentru domeniul Amenajări grădini:

    Serviciu gratuit
    Căutăm local
    Fără comisioane