Pentru zona

    Pompe de căldură - 8 cele mai comune prejudecăți

    Pompele de căldură sunt una dintre cele mai bune soluții când vorbim de eficiența energetică și de economisirea energiei pentru încălzire. Astăzi sunt răspândite în toată lumea și sunt o alegere din ce în ce mai des întâlnită și în țara noastră. Cu toate acestea, oamenii au încă anumite prejudecăți legate de acest tip de încălzire. Mai jos enumerăm c 8 cele mai frecvente prejudecăți legate de pompele de căldură în țara noastră.
    Articol de specialitate 189
    pompe de caldura
    Avem 2068 executanți pentru domeniul Pompă de căldură:

    Este bine cunoscut faptul că pompele de căldură sunt un sistem de încălzire economic care funcționează pe principiul transferului de căldură de la un mediu la altul, folosind o cantitate minimă de energie electrică. Pompele de căldură „extrag” efectiv energia termică din mediul exterior, pământ, apă sau aer, și o transferă în sistemul de încălzire sau de alimentare cu apă caldă. Mai mult, acest sistem modern de incalzire este „3 în1”, iar in perioada de vară este folosit și pentru răcirea încăperilor.

    Pompele de căldură sunt sisteme de încălzire sofisticate și, ca atare, reprezintă o investiție mai mare decât alte sisteme de încălzire. Acesta nu este singurul obstacol în calea neîntemeiate.

    1. Investiția în pompe de căldură nu rentează

    Când vorbim deja despre preț, vom aminti cea mai răspândită prejudecată legată de pompele de căldură. Sistemul pompelor de căldură necesită o investiție inițială mai mare. Prețul unei pompe de căldură aer-apă, adică pentru achiziționarea și instalarea unei pompe de căldură cu o putere medie de 8 kW, care este suficientă pentru o clădire rezidențială bine izolată, variază de la 2.500 EURO în sus. Prețul unui sistem de pompă de căldură apă-apă sau apă freatică variază între 5.000 și 10.000 EURO (fără investiții în sistemul de distribuție, încălzire prin pardoseală sau cu calorifere).

    Totuși, știați că durata de viață a unei pompe de căldură este estimată la mai mult de 25 de ani? Dacă adăugați la aceasta  și faptul că până la 75% din energia necesară este obținută din surse regenerabile - pământ, apă sau aer, este clar că este o investiție pe termen lung, care se răsplătește de mai multe ori printr-un consum redus de energie. Mai exact - în doar 5 ani.

    Puteți vedea câte economii de energie electrică sunt realizate în exemplul următor. Cu pompa de căldură, pentru 1 kW de energie electrică, se produc aproximativ 4 kW de energie termică.

    Pompa de căldură este o investiție deosebit de eficientă din punct de vedere al costurilor dacă suprafața care este încălzită este mai mare în metri pătrați, deoarece aceasta duce la economii proporțional mai mari.

    pompe de caldura aer
    Durata de viață a pompelor de căldură e de 25 de ani.

    Așa cum am spus deja, există modele de pompe de căldură care sunt destinate încălzirii apei în uz casnic. Încălzirea apei menajere este, după încălzire, cea mai mare cheltuială în fiecare gospodărie. Pompa de căldură pentru încălzirea apei menajere este cea mai ieftină modalitate de a furniza apă caldă, depășind chiar și colectoarele solare, care se află pe locul doi. Referitor la  profitabilitate, este important să subliniem că o pompă de căldură poate crește valoarea proprietății dvs.

    Totuși, este important de subliniat că eficiența generală a pompei de căldură va depinde în mare măsură de calitatea instalării și de izolarea clădirii în sine. În acest sens, ajungem la următoarea prejudecată.

    2. Pompele de căldură sunt potrivite numai pentru construcțiile noi

    O altă prejudecată legată de pompele de căldură este că acestea sunt potrivite doar pentru clădirile noi, adică nu sunt profitabile pentru clădirile mai vechi. Cu toate acestea, instalarea pompelor de căldură nu se limitează doar la clădirile noi.

    Sistemul pompelor de căldură poate fi integrat cu sistemele de încălzire și răcire existente – funcționează în combinație cu calorifele, încălzirea prin pardoseală și perete. În acest fel, clădirile mai vechi pot profita pentru că se realizează eficiența energetică pe termen lung. Este important de subliniat că, cu cât o pompă de căldură folosește mai mult energie electrică pentru funcționarea sa, cu atât va fi mai puțin eficientă din punct de vedere energetic. Prin urmare, profitabilitatea acesteia depinde cu siguranță de corectitudinea tâmplăriei și de izolarea termică a clădirii. Prin urmare, înainte de a instala pompa de căldură în sine, cel mai bine este să consultați experți care vor lua analiza condițiile existente.

    3. Pompele de căldură nu pot încălzi suficient spațiul

    Una dintre prejudecățile cheie care descurajează mulți oameni să cumpere o pompă de căldură este că nu pot încălzi spațiul ca alte sisteme de încălzire. Un număr mare dintre aceștia se tem că, în ciuda investiției inițiale mari, în lunile mai reci de iarnă, pompa de căldură nu va fi eficientă.

    pompe de caldura iarna
    Pompele de căldură încălzesc eficient spațiul chiar și atunci când temperatura exterioară scade la -20 de grade.

    Aceasta este, de asemenea, o prejudecată neîntemeiată. Deși mulți sunt de părere că pompele de căldură sunt destinate exclusiv zonelor cu ierni blânde, acestea încălzesc eficient spațiul chiar și atunci când temperatura exterioară scade la -20 de grade. Un exemplu real sunt țările scandinave, unde pompele de căldură sunt o modalitate extrem de populară pentru încălzire. La fel ca aparatele de aer condiționat, astăzi au fost dezvoltate numeroase soluții tehnologice care asigură că pompele de căldură funcționează cu o eficiență de 100% chiar și atunci când temperatura exterioară este în minus „mare”.

    4. Pompele de căldură mai mari sunt mai bune!

    Trebuie să înțelegeți un lucru important înainte de a cumpăra o pompă de căldură - trecerea de la un sistem de încălzire existent la un sistem cu pompă de căldură nu este supusă unei soluții tipice. Aceasta înseamnă că dimensiunile adecvate ale pompei de căldură vor depinde direct de situația pe teren.

    Atunci când cumpără o pompă de căldură, mulți oameni aleg una care este supradimensionată. Singurul lucru bun la această decizie este că va fi suficient de puternică pentru a satisface nevoile energetice ale clădirii, dar nu va încălzi spațiul mai repede. O pompă de căldură supradimensionată va avea o capacitate mai mare de a transporta energie din aer la schimbătorul de căldură, adică. pentru a încălzi apa din sistem. Cu toate acestea, caloriferele sau încălzirea prin pardoseală durează puțin timp pentru a încălzi încăperea, indiferent de cât de repede ajunge apa încălzită la ele.

    Cea mai mare problemă care apare aici este „ciclul scurt” al muncii. Astfel, dacă nevoile sunt mai mici decât minimul pe care îl poate furniza pompa de căldură, apare această problemă. Apoi sistemul este pornit și oprit continuu la intervale scurte. Ciclurile scurte au un efect negativ asupra consumului de energie electrică și, prin urmare, asupra eficienței energetice a pompei de căldură - compresorul consumă mai multă energie la pornire, iar dacă funcționează mai mult decât ar trebui, poate duce la un consum mai mare de energie electrică. În plus, uzura componentelor sistemului crește datorită opririi și pornirii constante.

    Pe lângă toate cele de mai sus, o pompă de căldură mai mare este mai scumpă, așa că de ce să plătiți  mai mult decât este necesar?

    pompa caldura
    Dimensiunile adecvate ale pompei de căldură vor depinde direct de situația de la sol.

    Pe de altă parte, dacă pompa de căldură are o putere insuficientă, aceasta nu va funcționa eficient. Prin urmare, cel mai bun sfat cu privire la tipul și dimensiunea sistemului care este cel mai potrivit pentru casa dvs.  o va da un specialist în pompe de căldură. Mai întâi va face un calcul termic în funcție de situația de pe teren.  Un instalator cu experiență va ține cont de dimensiunea spațiului - este clar că cu cât este mai mare suprafața pătrată, cu atât va fi nevoie de mai multă energie pentru încălzire, de calitatea izolației (cu cât izolația este mai bună, cu atât va fi mai puțină puterea pompei de căldură. necesare), condițiile climatice din zona dumneavoastră.

    Căutați pe cineva în care să aveți încredere cu instalarea unei pompe de căldură? Găsiți ușor și rapid un instalator pentru pompe de căldură cu experiență în zona dvs. Cum? Puteți trimite o cerere complet gratuit și fără obligații.

    5. Pompa de căldură e pretențioasă din punct de vedere al întreținerii

    O altă dezinformare. Multe companii oferă întreținere și service gratuit pentru pompa de căldură în perioada de garanție. Serviciul se face anual, mai ales pe timpul verii, deoarece presupune o scurtă întrerupere a funcționării dispozitivului. Serviciul regulat este important deoarece va preveni potențialele defecțiuni în viitor și va prelungi durata de viață a sistemului.

    Pentru ca pompele de căldură să aibă toate avantajele de mai sus, acestea trebuie întreținute cu regularitate
    pompa de caldura mester
    Întreținerea cu regularitate a pompei de căldură este importantă deoarece va preveni potențialele defecțiuni în viitor și va prelungi durata de viață a sistemului.

    6. Nu contează ce pompă de căldură veți alege!

    Pe locul șase se află poate cea mai mare prejudecată legată de pompele de căldură. În funcție de sursa de energie pe care o folosesc, distingem între pompe de căldură aer-apă, pompe de căldură apă-apă și pompe de căldură pământ-apă. Fiecare dintre aceste tipuri are propriile sale particularități și condiții care trebuie îndeplinite pentru ca o pompă de căldură să fie instalată.

    Pompele de căldură aer-apă sunt o alegere populară pentru gospodării, deoarece sunt cele mai ieftine și mai ușor de instalat decât celelalte două tipuri - nu necesită lucrări de terasament complexe. Pompa de căldură aer-apă extrage energia termică din aerul exterior Cu toate acestea, este important de subliniat că pompa de căldură aer-apă are cel mai scăzut coeficient de eficiență. COP-ul lor (diferența dintre energia electrică aportă și energia termică obținută dintr-o sursă naturală) este de 3,4-4, pe când pompa de căldură freatică este de 4,4-5, iar pompa de căldură apă-apă este de 5,2 până la 6,2.

    Pompele de căldură apă-apă folosesc căldura apei subterane. Sunt cele mai eficiente, dar costurile lor inițiale sunt mari - necesită săparea puțurilor pentru a avea acces la apă. De aceea, ele sunt mai ales o alegere în zonele mai rurale decât în ​​zonele urbane.

    Utimul tip sunt pompele de căldură pământ-apă care folosesc căldura pământului. Deși pentru instalarea țevilor este necesară o excavație, precum și o suprafață suficient de mare pentru distribuția țevilor (de aproximativ 2x mai mare decât suprafața încălzită a clădirii), acestea sunt pompe de căldură foarte eficiente.

    sistem pompa de caldura
    Pompele de căldură „extrag” efectiv energia termică din mediul exterior și o transferă în sistemul de încălzire sau de alimentare cu apă caldă.

    7. Pompele de căldură sunt zgomotoase

    Pompele de căldură care folosesc aerul ca sursă de căldură sunt mai zgomotoase decât alte tipuri datorită ventilatorului folosit pentru a aspira aerul din jur. La pompele de căldură care folosesc apa subterană ca sursă de căldură și la pompele de căldură geotermale, zgomotul este neglijabil. Nivelul de zgomot al pompei de căldură aer-apă ajunge până la 60 dB, ceea ce corespunde unui televizor la volum mediu.

    Cu toate acestea, astăzi puteți găsi pe piață pompe de căldură care sunt aproape silențioase, datorită progresului tehnologiei. Este important doar să acordați atenție acestei caracteristici atunci când cumpărați o pompă de căldură.

    8. Pompele de căldură nu pot fi utilizate cu încălzirea prin pardoseală

    De fapt, aceasta este o combinație foarte avantajosă. Dacă  încălzirea hidraulică în pardoseală funcționează la temperaturi scăzute (se folosește apă la temperatură mai scăzută), pompa de căldură poate asigura în orice moment temperatura adecvată a apei pentru funcționarea sistemului de încălzire prin pardoseală. În acest fel, se realizează economii maxime de energie.

    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Pompă de căldură?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    Avem 2068 executanți pentru domeniul Pompă de căldură:

    Serviciu gratuit
    Căutăm local
    Fără comisioane