Pentru zona

    Ce afectează eficiența centralei solare de pe acoperiș?

    Pentru a economisi energie electrică și a crește gradul de conștientizare a mediului, popularitatea surselor regenerabile în țara noastră crește din ce în ce mai mult. Energia solară primește din ce în ce mai multă importanță, iar mulți se gândesc la posibilitatea de a instala panouri solare pe acoperișul casei familiale. Ce trebuie știut înainte de a cumpăra o centrală solară? În ce condiții va funcționa cel mai bine?
    Articol de specialitate 454
    centrala solara de pe acoperis
    Avem 1462 executanți pentru domeniul Panouri solare, fotovoltaice:

    Pentru început să definim ce este o centrală solară. Este un generator de energie electrică care se obține prin transformarea razelor solare în energie electrică prin panouri solare fotovoltaice. Pe lângă faptul că reduce costurile energiei electrice,  centrala solară de pe acoperiș oferă energie curată. Eficiența panourilor solare este în continuă creștere și, prin urmare, profitabilitatea investiției.

    Cheltuielile  instalării centralelor solare au fost destul de mici în ultimii ani și au devenit accesibile pentru gospodăriile mai mici și casele familiale. Investiția într-o centrală solară pe acoperiș este profitabilă pe termen lung pentru că veți beneficia de ea mai mult de trei decenii. Centralele solare își rambursează investiția inițială în mai puțin de un deceniu, mai precis după opt ani. După ce investiția inițială este recuperată, centrala solară aduce un profit net pentru mulți ani. Există, de asemenea, numeroase beneficii pentru mediu, deoarece este utilizată energie solară curată și regenerabilă.

    Totuși, pentru a maximiza eficiența centralei solare pe acoperiș, este important să ne gândim la mai mulți factori. Cele care au cea mai mare influență sunt locația geografică, condițiile meteo, dar și poziția acoperișului.

    Este bine cunoscut faptul că cu cât mai multă lumină solară ajunge la panourile solare, cu atât vor produce energie electrică mai eficient. Serbia are o medie de peste 2.000 de ore de soare pe an, bineînțeles în funcție de oraș. Numărul de ore de însorire se referă la durata de lumină solară în care suprafața acoperișului este expusă la soare.

    sistem solar
    Centralele solare își rambursează investiția inițială în mai puțin de un deceniu, mai precis după opt ani.

    Sfaturi de la TERMOHABITAT SRL

    Care sunt provocările tehnice în integrarea unui nou sistem fotovoltaic într-o infrastructură electrică existentă?

    Provocările tehnice în integrarea unui nou sistem fotovoltaic într-o infrastructură electrică existentă sunt:
    Instabilitatea tensiunii in sistemele fotovoltaice. Aceste sisteme nu oferă un profil de tensiune stabil, deoarece producția de energie este direct afectată de variațiile razelor solare.
    Dezechilibrul dintre producția de energie solară si cererea de energie este o problemă semnificativă în sectorul energetic.
    Energia solară nu oferă o producție predictibilă.

    parc fotovoltaic termohabitat
    Parc fotovoltaic Termohabitat

    Cum influențează orientarea și înclinația panourilor fotovoltaice randamentul acestora? 

    În ceea ce priveşte orientarea panourilor fotovoltaice, este important să ştim că orientarea optimă a panourilor este spre sud. Această poziție poate fi determinată luând în considerare ora din zi, deoarece sudul corespunde poziției soarelui la mijlocul zilei. Cu toate acestea, orientarea spre est sau vest poate fi de asemenea benefică, în special în locații unde consumul de energie este mai ridicat dimineața sau seara. Instalarea panourilor pe ambele direcții poate echilibra producția de-a lungul zilei, maximizând astfel eficiența sistemului.

    Înclinarea panourilor ar trebui să reflecte latitudinea locației plus sau minus 15 grade pentru a capta eficient razele solare pe parcursul anului. În România, cu o latitudine medie de aproximativ 45 de grade, înclinarea ideală este undeva între 30 și 60 de grade.

    Care sunt cele mai inovative soluții de montaj pe acoperișuri care asigură atât eficiența energetică, cât și integritatea structurii acoperișului?

    Cele mai inovative soluții de montaj pe acoperiș ne sunt asigurate exclusiv de distribuitorul nostru de structură Aerocompact, care ne garantează prin experiența lor integritatea structurii acoperișului prin acordarea garanției de 25 ani. Pentru un coeficient  energetic sporit utilizăm softul lor dedicat de proiectare pentru fiecare proiect, astfel optimizând sistemul după necesitatea fiecărui beneficiar.

    Ce tehnici preventive de întreținere recomandați pentru a prelungi durata de viață a unui sistem fotovoltaic?

    Ca și tehnici preventive de întreținere, pentru a prelungi durata de viață a sistemului fotovoltaic, recomandăm asigurarea mentenanței anuale și curățarea periodică a acestuia folosind metode profesionale.

    Dl. Vlad Salaru, TERMOHABITAT SRL

    Orientarea casei

    Recepția și durata radiației solare vor depinde de expunerea terenului.

    Cea mai bună alegere pentru instalarea unei centrale solare pe casa familial este partea de sud a acoperișului. Dacă acest lucru nu este fezabil, se iau în considerare părțile de vest și de est, pe când în partea de nord nu se instalează  panouri solare. Absorbția crescută a luminii solare și, prin urmare, cantitatea de energie obținută se realizează și prin poziționarea adecvată a panourilor solare. Și anume, acestea trebuie îndreptate corect către soare, iar cel mai bun unghi de instalare este în jur de 30 de grade.

    Cele mai bune rezultate cu o centrală solară pe acoperiș se obțin atunci când acoperișul este orientat spre sud și are o pantă de 35 de grade.

    Dar dacă  nu aveți această poziție ideală pentru acoperiș? Compania angajată va oferi un calcul precis referitor la ce cantitate de energie electrică poate fi produsă pe un teren dat de la 1 kW de putere instalată a modulului, ținând cont de orientarea acoperișului și a suprafeței acestuia.

    Este important de subliniat că centralele solare pot fi amplasate și pe acoperișuri plate. În acest caz, sistemele solare sunt întoarse spre sud în timpul instalării și înclinate la unghiul corespunzător.

    Când vorbim deja despre condițiile de amplasare, este important de menționat că zonele cu condiții climatice stabile și blânde facilitează întreținerea centralelor solare, despre care vom discuta mai detaliat mai jos.

    În emisfera nordică, unde se află țara noastră, panourile solare ar trebui să fie orientate spre sud sau amplasate pe versanți cu expunere sudică.  Până la ele ajunge mult soare.
    centrala solara pe acoperis
    Cea mai bună alegere pentru instalarea unei centrale solare pe casa familial  este partea de sud a acoperișului.

    Mediul centralei solare 

    Aceasta se referă la existența umbrelor care ascund centrala solară și, prin urmare, reduc producția de energie electrică. Umbrele se creează din cauza obiectelor din jur sau copacilor și altor vegetații înalte.

    Dacă acoperișul dvs.  nu este umbrit de  clădirile înalte, copaci sau alte surse, este posibilă iluminarea constantă a panourilor solare în zilele însorite.

    Dacă sistemele solare sunt la umbră, cantitatea de energie solară convertită în energie electrică va fi semnificativ mai mică. Acest factor afectează în mod direct rata de profitabilitate a sistemelor solare.

    Puterea corespunzătoare a centralei solare

    Un alt factor extrem de important pentru ca centrala ta solară să aibă performanța dorită este puterea sa. Este important ca puterea centralei solare să fie adecvată și să corespundă nevoilor de energie ale gospodăriei. Puteți afla câtă energie solară va fi suficientă pentru gospodăria dvs. calculând consumul anual de energie electrică. Este simplu, dacă nu veți avea noi membri ai gospodăriei, trebuie să adunați ultimele 12 facturi de energie electrică. În felul acesta veți obține  consumul total anual, reprezentat în kilowați oră (kWh), adică veți putea determina dimensiunea optimă a centralei solare care va satisface nevoile dumneavoastră de energie electrică. 

    Pe de altă parte, dacă intenționați să instalați o pompă de căldură, aer condiționat, calorifere electrice, saună sau alt consumator în casa dvs., ar trebui să țineți cont de acest lucru și să adăugați valori la consumul anual calculat.

    calculul consumului
    Puteți afla câtă energie solară va fi suficientă pentru gospodăria dvs. calculând consumul anual de energie electrică.

    Dimensiunea necesară a acoperișului pentru centralele solare

    Suprafața care va fi ocupată de panourile solare de pe acoperiș va depinde de consumul mediu anual de energie electrică. Cu cât consumul este mai mare, cu atât suprafața acoperișului va fi mai mare pentru a satisface nevoile de energie electrică ale gospodăriei. Se poate spune că suprafața minimă a acoperișului pe care poate fi amplasată o centrală solară este de 31 m2 și corespunde celui mai mic consum anual de energie electrică.

    Pentru a produce energie electrică cu o putere de 1 kW sunt necesari 4-5 m2 de panouri, în funcție de puterea individuală a panourilor. Dacă luăm exemplul unei centrale solare de 6 kW, pentru montarea panourilor va fi nevoie de aproximativ 30 m2 de acoperiș. Câte  panouri vor fi necesare pentru acea putere a centralei solare? În medie, panourile au de obicei 270 W până la 340 W. Exprimați puterea centralei solare în wați (6 kW=6.000 W) și împărțiți la puterea panoului individual. În felul acesta obțineți  calculul pentru acea putere a centralei solare, deci vor fi necesare 23 de panouri de 270 W sau 18 panouri de 340 W.

    Când vine vorba de învelișul acoperișului, este important de menționat că centralele solare pot fi amplasate pe diferite tipuri de acoperiș - cu țiglă,  tegolă  metal... Totuși, este important ca acoperișul să aibă o construcție stabilă, care poate suporta sarcina suplimentară. Având în vedere că instalarea unei centrale solare pe acoperiș este o soluție pe termen lung, cu mai multe decenii, este necesar să reparați acoperișul dacă este nevoie de el.

    Dacă există anumite avarii la acoperiș, este necesar să le reparați înainte de instalarea centralei solare.
    reparatii-acoperis.jpg
    Dacă există anumite avarii la acoperiș, este necesar să le reparați înainte de instalarea centralei solare. 

    Aerisire bună

    Deși centralelor solare le place soarele, nu le place căldura excesivă și, ca urmare, eficiența lor scade. Prin urmare, atunci când instalați panouri solare pe acoperiș, este important să asigurați o bună ventilație. Distanța minimă dintre acoperiș și panou trebuie să fie de 5 centimetri.

    Panourile solare funcționează cel mai bine la temperaturi sub 25 de grade.

    Întreținerea panourilor solare

    Doar panourile curățate de praf și alte impurități vor asigura o producție optimă de energie electrică. În plus, durata lor de viață se prelungește  în acest fel. 

    În decursul timpului,  pe suprafața panoului se depun diferite impurități, ceea ce are ca rezultat o radiație solară semnificativ mai mică care ajunge la celule.

    Dacă pe panourile solare se depune un strat gros de murdărie, producția de energie electrică poate scădea cu până la 20%.
    curatare profesionala panouri fotovoltaice
    Doar panourile curățate de praf și alte impurități vor asigura producția optimă de energie electrică.

    Cel mai bine este să curățați panourile solare de două ori pe an, prima dată la începutul primăverii. La curățarea panourilor solare, se aplică următoarea regulă: nu curățați panourile solare în lumina puternică a soarelui sau în lumina directă a soarelui. Panourile solare nu trebuie să fie prea fierbinți în timpul curățării.

    Curățarea panourilor solare ar trebui lăsată în seama experților. Multe companii oferă întreținere profesională în perioada de garanție.

    Calitatea panourilor solare și a montajului

    Și nu în ultimul rând - este necesar să achiziționați panouri solare de înaltă calitate, cu un grad bun de eficiență. Panourile solare monocristaline au o eficiență de 17% până la 22%, în timp ce panourile solare policristaline au o eficiență mai mică - de la 15 la 17%. Cu toate acestea, prețul lor este mai mic.

    Instalarea corectă este cheia longevității și eficienței sistemului solar. De ce este important să lăsăm pe seama experților instalarea unei centrale solare? Companiile cu experiență vor maximiza producția de energie electric, deoarece vor plasa panourile solare la unghiul și orientarea optimă către soare. Acesta va asigura conformitatea cu reglementările legale și va oferi o garanție pentru activitatea sa. În felul acesta   vă vor oferi o soluție în cazul unor probleme sau eventuale reparații. Ca să nu mai vorbim de faptul că instalarea unei centrale solare presupune munca la înălțime, pentru care instalatorii sunt instruiți și echipați.

    mesteri instalatori panouri fotovoltaice
    Instalarea corectă este cheia longevității și eficienței sistemului solar.

    Ce tip de centrală solară este cea mai bună pentru acoperișul dvs?

    Este important de subliniat că experții solari vă vor oferi cele mai bune sfaturi și recomandări legate de situația dvs. Vă vor ajuta să alegeți tipul potrivit de centrală solară, dimensiunile acesteia, dar și să vă asigurați că sistemul este instalat în conformitate cu toate standardele și reglementările tehnice. 

    Centralele solare sunt proiectate de la caz la caz, iar pentru aceasta este necesară angajarea unei firme experte și cu experiență.

    Instalarea centralei solare în sine durează de obicei o zi. Furnizorii de centrale solare oferă în general un serviciu „la cheie”, care include totul: de la pregătirea proiectului ținând cont de situația de pe teren până la instalarea finală. În cele din urmă, antreprenorii ar trebui să vă familiarizeze cu modul de utilizare a dispozitivelor și echipamentelor. 

    Căutați o companie în care să aveți încredere cu instalarea și întreținerea ulterioară a unei centrale solare? Trimiteți o cerere experților corespunzători și cu experiență din zona dumneavoastră - gratuit și fără obligații!

    Cât costă centralele solare? În medie, o centrală solară standard pentru o casă de familie este estimată să coste între 2.000 și 3.000 EURO, adică aproximativ 100 până la 180 EURO/m2.

     

    454
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Panouri solare, fotovoltaice?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    Avem 1462 executanți pentru domeniul Panouri solare, fotovoltaice:

    Serviciu gratuit
    Căutăm local
    Fără comisioane