Pentru zona

    Ghid complet pentru acoperișuri: tipuri, materiale și prețuri

    După ce ați construit casa, trebuie să instalați structura acoperișului. Nu se spune fără motiv să ai acoperiș deasupra capului, acoperișul este unul dintre cele mai importante elemente ale fiecărei clădiri. Protejează casa de scurgeri, vânt, radiații UV și alți factori externi. Important este și rolul său estetic, dar nu în detrimentul calității. În continuare este un ghid care vă va informa detaliat despre acoperișuri și vă va ajuta să decideți ce fel de acoperiș se va potrivi cel mai bine pentru casa dvs.
    Articol de specialitate
    acoperiș
    Avem 2258 executanți pentru domeniul Acoperisuri:

    Când vine vorba de acoperișuri, există mai multe feluri: în funcție de numărul planurilor de acoperiș, în funcție de muchie, în funcție de învelișul acoperișului.

    Dar pentru început, ar trebui mai întâi să înțelegeți:

    Din ce este alcătuit acoperișul?

    Acoperișurile includ mai multe elemente: structura acoperișului cu substructură, învelișul acoperișului, stratul de izolație și elemente de finisare precum jgheaburi, paratrăsnet și altele. Linia orizontală superioară a acoperișului se numește coamă, iar cea inferioară streașină.

    Structura acoperișului este un element al acoperișului care poartă învelișul acoperișului și transferă sarcini în părțile inferioare ale casei (de la zăpadă, vânt...). Poate fi realizat din oțel, beton armat, piatră si lemn. În funcție de tipul de structură a acoperișului, împărțim acoperișurile în masive și cele din elemente căptușite (construcții de acoperiș din lemn clasic sau laminat, grile din lemn, metal sau beton).

    Construcția acoperișului este determinată de tipul de acoperire, relief, condițiile climatice, scopul spațiului mansardei și cerințele estetice. Muchia acoperișului este, de asemenea, determinată de acești factori.
    construirea acoperisului

    Structura acoperișului este un element al acoperișului care poartă învelișul și transferă sarcinile către părțile inferioare ale casei.

    Substructura acoperișului nu trebuie să fie realizată din același material ca și structura acoperișului. Sarcina sa este de a transfera sarcinile acoperișului (izolație și strat de protecție) către structura acoperișului. Substructura acoperișului este formată din elemente auxiliare de susținere. De exemplu, atunci când țigle sau plăci de tablă sunt folosite ca acoperire pentru acoperiș, se folosesc șipci auxiliare pentru a asigura acoperirea.

    Tâmplarul se ocupă de realizarea structurii acoperișului. Producția structurii, care include achiziția completă, construcția, transportul și montarea structurii de acoperiș din cherestea de clasa a doua împreună cu elementele de legătură și materialele și șuruburile necesare costă  între 20 și 28 EURO/m2.

    Căutați un meșter căruia să îi încredințați lucrările de dulgherie ? Trimiteți o cerere către dulgherii potriviți și apreciați din zona dvs. - gratuit și fără obligații!

    Acoperișul este un element care vă protejează casa și structura acoperișului de influențele externe. Despre materialele folosite în acest scop se vor spune mai multe în restul textului.

    foaie de acoperis
    Acoperișul este un element care vă protejează casa și structura acoperișului de influențele externe.

    Este bine cunoscut faptul că prin acoperiș se pierde o cantitate enormă de căldură. De aceea izolarea este un element extrem de important al acoperișului. Trebuie remarcat  faptul că până la 30% a căldurii  din interior se poate pierde din cauza grosimii insuficiente a izolației sau a instalării necorespunzătoare a acesteia. Fie că folosiți mansarda ca spațiu de locuit sau ca tavan, trebuie izolată.

    În acest scop se folosesc polistirenul sau vata minerală. Styrofoam este folosit într-o măsură mai mare datorită montării mai ușoare și a prețului mai mic. Vata minerală are însă numeroase avantaje – având în vedere că acumulează bine căldura, previne supraîncălzirea mansardei în perioada verii, ceea ce este una dintre cele mai mari probleme. Oferă și o izolare fonică adecvată. Cu toate acestea, unul dintre cele mai importante motive pentru care vata minerală este o alegere mai bună pentru izolarea mansardelor, mai ales când se montează izolație între coame.

    izolatie vata minerala
    Fie că folosiți mansarda ca spațiu de locuit sau tavan, trebuie izolată.

    Izolarea se poate face cu celuloză și vată de sticlă. Și cât costă împreună cu bariera de vapori si și manopera, variază între 7 și 10 EURO/m2.

    Căutați meșteri cărora să le încredințați  izolarea mansardei, adică a tavanului? Trimiteți o cerere experților adecvați și apreciați din zona dvs. - gratuit și fără obligații!

    Când vine vorba de elementele finale ale acoperișului, le vom aminti pe cele mai importante - jgheaburi. Acestea sunt sisteme de colectare și drenare a apei pluviale, astfel încât apa să nu curgă direct de pe acoperiș pe pământ sau pe fațadă. Ce tip de jgheab veți alege depinde în primul rând de condițiile climatice locale (cantitatea de precipitații, zăpadă), construcția acoperișului, tipul de acoperire... Jgheaburile din PVC sunt mai accesibile. Se montează ușor și sunt ușoare. . Cu toate acestea, au o durată de viață mai scurtă decât jgheaburile metalice (puțin mai mult de 20 de ani), sunt fragile, așa că trebuie să aveți grijă când vă sprijiniți pe ele.

    jgheaburi

    Jgheaburile sunt sisteme de colectare și drenare a apei pluviale pentru ca apa să nu curgă direct de pe acoperiș pe pământ sau  pe fațadă. 

    Cea mai populară alegere sunt jgheaburile galvanizate, care au un raport bun preț-calitate. Durata lor de viață este estimată la peste 50 de ani. Sunt rezistente la coroziune, foarte tolerante la condițiile meteorologice nefavorabile, dar sunt cu aproximativ 20% mai scumpe decât cele din PVC.

    Dacă aveți un buget mai mare, puteți opta pentru jgheaburi din aluminiu, care sunt de o calitate excepțională  și pot rezista un secol. Ele vin în multe culori, care contribuie foarte mult la estetica acoperișului. Cu toate acestea, jgheaburile din aluminiu nu merg bine cu acoperișurile din fier sau din cupru, deoarece  corodează împreună. Vom aminti și jgheaburile de cupru, care sunt extrem de durabile, dar și mai scumpe.

    Cât vă vor costa jgheaburile? Prețul unui jgheab zincat obișnuit dezvoltat este între 3 și  5 EURO/m.

    Căutați meșter căruia să-i încredințați montarea jgheaburilor? Trimiteți o cerere tinichigiilor cu experiență din zona dvs. - gratuit și fără obligații! 

    Împărțirea acoperișurilor în funcție de muchii și numărul de ape

    Împărțirea de bază a acoperișurilor este în acoperișuri plate și înclinate. 

    Acoperișurile plate sunt acele acoperișuri a căror muchie este mai mică de 10 grade.

    Sunt o alegere populară în zonele în care ploile și vânturile puternice nu sunt frecvente. Desi sunt numite acoperisuri plate, acest tip de structură a acoperișului trebuie să aibă o pantă ușoară, minimă datorită scurgerii apei către burlane și jgheaburi. Prețul pentru construirea unui acoperiș plat cu hidroizolație, izolare și umplutură, fără scurgeri de ploaie, este de aproximativ 45 EURO/m2.

    Este vorba de structuri multistratificate care, pe lângă structura de susținere, includ și izolația termică, dar  și un strat hidroizolator, impermeabil. Materialul de hidroizolație are cea mai mare influență asupra durabilității unui acoperiș plat. Un material folosit frecvent este cauciucul EPDM, care este extrem de rezistent la razele UV și la fluctuațiile de temperatură și durează peste 50 de ani. Există și membrane din PVC, precum și TPO. De asemenea, bitumul este extrem de popular, în special benzile de bitum. Hidroizolația unui acoperiș plat este în jur de 16 EUR/Om2.

    Acoperișurile plate sunt o alegere excelentă pentru instalarea sistemelor solare și pot servi și ca terase și zone verzi.
    acoperis plat
    Acoperișurile plate sunt o alegere excelentă pentru instalarea sistemelor solare.

    Acoperișurile plate le împărțim în trei tipuri de bază: acoperiș clasic cald, inversat la rece, ventilat și verde.

    Un acoperiș plat clasic „cald” este un acoperiș în care hidroizolația este montată ca strat final, în timp ce izolația termică este montată dedesubt. În cazul unui acoperiș plat răsturnat, în schimb, izolația termică este deasupra hidroizolației. În acest caz trebuie aleasă o termoizolație care are o capacitate scăzută de absorbție a apei și ale cărei caracteristici fizice nu se modifică datorită acționării umezelii.

    Un acoperiș plat ventilat se caracterizează prin existența a două straturi între care se află un strat de ventilație. La fel ca și în cazul unei fațade ventilate, servește la îndepărtarea umezelii. Partea inferioară a acoperișului ventilat este formată dintr-o structură de susținere și izolație termică, iar stratul superior este hidroizolație și o acoperire. 

    În final, tot mai populare sunt acoperișurile verzi. Acestea sunt în mare parte acoperișuri plate a căror suprafață este acoperită parțial sau complet cu o anumită vegetație. Ele transformă acoperișul într-un ecosistem viu. Un acoperiș verde are numeroase avantaje: clădirea se încălzește mai puțin în perioada de vară, eficiența energetică a clădirii crește datorită proprietăților izolatoare ale vegetației și solului, crește izolarea fonică, gestionează mai bine apele pluviale (previne scurgerile bruște, deoarece apele pluviale se evaporă ușor), protejează suplimentar acoperișul de efectele meteorologice nefavorabile, mărește estetica casei.

    acoperis verde

    Acoperișurile verzi sunt în general acoperișuri plate a căror suprafață este acoperită parțial sau complet cu o anumită vegetație. 

    Pe lângă elementele standard, un acoperiș verde este format dintr-un strat de vegetație, pământ, un strat filtrant (membrană care împiedică spălarea solului), un strat de drenaj care drenează excesul de apă, o membrană de protecție sau antirădăcină a cărei sarcină este să prevină rădăcinile să afecteze structura acoperișului.

    Este important de menționat că acoperișurile verzi se împart în extensive (grosimea mică a solului, vegetație rezistentă cum sunt mușchii și vegetația joasă), semiintensive (strat de sol mai gros, vegetație precum tufișuri și plante perene) și intensive (strat de sol mai adânc, dens). și vegetație înaltă care necesită întreținere – este necesară udarea regulată, precum și  fertilizarea...).

    Chiar dacă sunt mai scumpe, acoperișurile verzi economisesc energie pentru încălzire și răcire și oferă numeroase alte beneficii. Prețul unui acoperiș verde (fără construcție AB și drenaj), cu strat protector și strat de vegetație, hidroizolație termică poate fi între 55 și 150 EURO/m2.

    Acoperișurile înclinate au de obicei o pantă între 30 și 60 de grade. Panta acoperișului înclinat în sine va depinde de clima și relieful terenului pe care se află clădirea. În funcție de claritatea unghiului, acoperișurile înclinate se împart în cele cu pantă abruptă, pantă moderată (medie) și ușoară. În funcție de numărul planurilor de acoperiș, acestea sunt împărțite într-un singur fronton, două frontoane, trei frontoane și mai multe frontoane. Panta lor permite o scurgere mai rapidă și mai bună a apei atmosferice.

    Acoperișurile înclinate au de obicei o pantă între 30 și 60 de grade.

    acoperis cu ape
    Acoperișurile înclinate au de obicei o pantă între 30 și 60 de grade.

    Pentru acoperișurile înclinate cu o pantă mai mare de 20 de grade, țiglele de lut sunt o alegere bună, iar pentru cele cu pante mai mari, de la 20 la 45 de grade, țiglele de beton. Pentru acoperișuri abrupte, șindrila din lemn este cea mai bună alegere.

    Acoperiri pentru acoperiș

    Care din acoperișurile enumerate este cel mai bun? Răspunsul la această întrebare nu este simplu - fiecare dintre materialele pentru acoperirea acoperișului are anumite avantaje și dezavantaje.

    Să vorbim mai întâi despre țiglă, care este cea mai comună acoperire pentru acoperiș la noi. Țiglele pot fi din lut (țigla tradițională) șl beton. Țigla din argilă se face din lut și apă și apoi se arde la temperaturi ridicate. Densitatea sa va depinde de durata de timp a  arderii țiglei de lut. Tiglele din beton sunt realizate dintr-un amestec de ciment, nisip nisip și apă, apoi turnate în matrițe. Pe suprafața țiglei se aplică acoperiri speciale, ceea ce îi conferă rezistență la influențele atmosferice și culoare.

    tigla-lut.jpg
    Țigla poate fi din lut sau din beton.

    Țiglele din lut au numeroase avantaje față de țigla din beton. Pe măsură ce țiglele din lut sunt angobate (un strat protector, decorativ, este adăugat la suprafața superioară a țiglei înainte de arderea la temperaturi ridicate, apoi se integrează cu acesta), culoarea acesteia nu se va schimba sub influența luminii solare sau a umezelii. În cazul țiglelor din beton, suprafața superioară este vopsită după realizarea țiglei. Există și rata de absorbție a apei - pentru țiglele din lut este de 6%, iar pentru țiglele de beton este mai mult decât dublă, 13%. Acolo unde este umezeală, există și mucegai, astfel că întreținerea acoperișurilor din lut este mai simplă.

    Țiglele din beton au un dezavantaj mai important în comparație cu țiglele din lunt - sunt cu aproape 40% mai grele. De asemenea, un alt avantaj important al țiglelor din  lut este durata de viață mai mare, care se ridică la aproape un secol, în timp ce țiglele din beton durează până la 60 de ani.

    Totuși, țiglele din beton au anumite avantaje față de țiglele din lut. Unul dintre ele este rezistența mai mare la crăpare și rupere din cauza temperaturilor scăzute. Tiglele din beton rezistă bine la diferite condiții meteorologice. Un alt avantaj al țiglelor beton este că se pot găsi în multe culori, în timp ce țiglele din lut pot fi găsite în cea mai mare parte în culoarea naturală a teracotei. Și nu în ultimul rând, țiglele din beton sunt mai ieftine decât țiglele din lut cu aproximativ 25%.

    tigla din beton
    Țigla din beton rezistă bine la diferite condiții meteorologice.

    Un alt material de acoperiș popular în țara noastră este șindrila din țiglă sau bitum. Este un material multistrat pe bază de bitum. Pe partea inferioară a tegolei există un strat de nisip de cuarț, iar pe partea superioară un strat granulat ceramic. Tocmai granulele de la suprafață fac acest material distinctiv.

    Tegola este un material care are numeroase avantaje. Are chiar de cinci ori mai puțină masă pe metru pătrat decât țigla. Este usor de montat  (are sigilii autoadezive pe suprafață sau  spatele foii) și este foarte potrivit pentru reconstrucții și reparații. Tegola are o gamă largă de aplicații - este potrivită pentru pante de acoperiș de la 5 la 90 de grade. Este o soluție excelentă pentru acoperișuri complexe cu pliuri multiple și insigne de acoperiș. Este produs într-o gamă largă de culori. Este un material extrem de rezistent la influențele externe negative, dar cu condiția să aibă o masă mai mare. Calitatea tegolei crește odată cu greutatea acesteia. Desigur, există un alt avantaj important - prețul accesibil. 

    Cu toate acestea, tegola are și anumite dezavantaje. Necesită o suprafață complet plană, adică un strat de bază complet al acoperișului. Are o durată de viață semnificativ mai scurtă decât țigla - până la 30 de ani.

    tegola
    Tegola este o soluție excelentă pentru acoperișuri complexe cu dolii  multiple și insigne de acoperiș.

    Există, de asemenea, acoperișuri metalice care pot fi realizate din diferite materiale precum aluminiu, cupru, tablă de oțel inoxidabil. Au un avantaj semnificativ față de țigla clasică din  lut. Este o masă mult mai mică - acoperișul de tablă are o masă de 4,5 kilograme pe metru pătrat, iar o țiglă complexă de acoperiș cântărește 40 de kilograme. Nu rămâne în urma țiglelor din punct de vedere al duratei de viață - de exemplu, țigla din cuprs  este practice veșnică.. Deși mulți sunt de părere că un acoperiș metalic produce mai mult zgomot în timpul ploilor, acest lucru nu este adevărat..

    acoperis metalic
    Învelișurile metalice de acoperiș pot fi realizate din diferite materiale precum aluminiu, cupru, tablă de oțel inoxidabil. 

    Cu toate acestea, dezavantajul unui acoperiș metalic este că sunt mai puțini meșteri care sunt instruiți să-l monteze în comparație cu țigla clasică. De asemenea, eventualele reparații ale acoperișului din tablă pot fi mai solicitante.

     

    Învelitoare acoperiș Avantaje Dezavantaje
    Țiglă din lut

    - Durata de viață  (până la 100 de ani)
    - Culoarea nu se schimba sub influenta soarelui sau a umezelii
    - Rata mai mica de absorbție a apei (6%)
    - Întreținere mai ușoară

    - Prețuri mai mari 
    - Greutate  (40% mai greu decât țigla din beton) 
    - Selecție limitată de culori (în cea mai mare parte culoare teracotă naturală)

    Țiglă din beton

    - Rezistență mai mare la crăpare și rupere
    - O selecție mai largă de culori
    - Preț mai mic (cu 25% mai ieftin decât țigla din lut)

    - Durată de viață mai scurtă decât țigla din lut (de la 30 la 60 de ani)

    - Rată mai mare de absorbție a apei (13%) 
    - Construcție mai grea (greu de montat)

    Tegola (șindrilă de bitum) - Ușor si șimplu de montat
    - Potrivit pentru reconstrucție și reparații 
    - Gamă largă de culori
    - Rezistență la influențe externe negative 
    - Preț accesibil

    - Durata de viață mai scurtă (până la 30 de ani) 
    - Necesită o suprafață complet plană și acoperiș

    - Trebuie să aibă o masă mai mare pentru a atinge performanța dorită  

    Învelitoare metalice pentru acoperiș - Greutate mai mică (4,5 kg/m2) 
    - Durată lungă de viață (acoperișul din cupru este practic etern) 
    - Prin formă și culoare pot semăna cu țigla din lut 
    - Număr mic de meșteri pentru montat
    - Reparații mai solicitante 

    Cât costă acoperirea acoperișului cu materialele menționate? Prețul realizării unui acoperiș clasic din țiglă, incluzând toate lucrările de tâmplărie și acoperișuri, precum și achiziționarea și montarea acoperișului  , este de aproximativ 35 EURO/m2. Prețul achiziționării și montării acoperișului din țiglă împreună cu materialul consumabil, va costa între 8 și 12 EURO/m2. Un acoperiș de tablă fără izolație vă va costa în jur de 28 EURO/m2.

    Căutați meșteri cărora să le încredințați acoperirea acoperișului? Trimiteți o cerere către meșterii pentru acoperișuri corespunzători și apreciați din zona dvs. - gratuit și fără obligații!

    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Avem 2258 executanți pentru domeniul Acoperisuri:

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Acoperisuri?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    Avem 2258 executanți pentru domeniul Acoperisuri:

    Serviciu gratuit
    Căutăm local
    Fără comisioane
    Ajutor

    Suntem disponibili pentru dumneavoastră în fiecare zi lucrătoare, de la 9:00 la 17:00. Cum vă putem ajuta?

    Cereri: +40 31 229 8485
    Firme: +40 31 630 4864