Pentru zona

    Serviciile de geodezie, prețul studiului geodezic

    Articolul a fost citit chiar de 2471+ utilizatori
    Geodezul este de obicei prima persoană cu care vă veți întâlni înainte de începerea lucrărilor de construire a casei. Înainte ca arhitectul să înceapă a lucra la planurile și documentația proiectului, aveți nevoie de un studiu geodezic al tuturor structurilor naturale și deja construite pe parcela dumneavoastră. Pe lângă acestea, geodezul mai prestează și alte servicii, cum ar fi: stabilirea locației exacte a obiectului, trasarea limitelor de proprietate, parcelarea și multe altele. Unele dintre procedurile cele mai frecvente sunt descrise mai jos.
    Articol de specialitate 2471
    geodetske storitve
    Avem 101 executanți pentru domeniul Studiu geotehnic:

    1. Studiul geodezic

    Studiul geodezic cuprinde toate structurile fizice deja existente pe un anumit segment al suprafeței pământului. Bineînțeles, că acesta este schițat la o anumită scară. Acest studiu cuprinde date cu privire la relief, ape, plante, obiectele și parcelele existente, punctele geodezice, infrastructură și la alte structuri fizice. Studiul geodezic se realizează de obicei în baza datelor înscrise în evidențele oficiale și a celor obținute pe teren prin măsurători geodezice. Studiul este de obicei realizat la scara 1:1000 pentru clădiri și 1:5000 pentru obiecte de inginerie civilă.

    Prețul unui studiu geodezic variază între 800-1200 lei.

    2. Trasarea limitelor de proprietate

    Printre altele, geodezii efectuează și procedurile de delimitare a proprietăților. Aceștia obțin mai întâi datele oficiale existente privind proprietățile, apoi fac măsurătorile pe teren în lipsa proprietarilor. După obținerea acestor date de teren, urmează delimitarea oficială proprietăților, la care sunt invitați proprietarii parcelelor și vecinii limitrofi. În principiu, în cadrul acestei proceduri, proprietarul arată unde se află exact proprietatea sa, iar geodezul compară delimitarea acestuia cu datele existente în cadastru și cartea funciară. Dacă toți proprietarii sunt de acord cu limitele de proprietate indicate de geodez, acesta le consemnează în documentul oficial de stabilire a limitelor de proprietate. Dacă proprietarii și vecinii nu sunt de acord cu limitele de proprietate stabilite, iar geodezul nu poate ajunge la o înțelegere cu ei, acesta trebuie să consemneze și să schițeze în document toate limitele propuse de către proprietarii interesați. Dacă nici Institutul Național de Geodezie nu poate lua o hotărâre cu privire la aceste limite de proprietate în urma unei ședințe, se declanșează un litigiu în instanță pentru stabilirea limitelor de proprietate de către instanța competentă.

    Prețul trasării limitelor de proprietate depinde de numărul de marcaje de delimitare. De obicei, costurile încep de la 600-1000 lei, la care se mai adaugă câte 100 lei pentru fiecare marcaj de delimitare.

    3. Marcarea limitelor de proprietate

    Marcarea limitelor de proprietate se realizează de obicei prin amplasarea de marcaje de delimitare. Și acest serviciu este prestat de către geodez, care obține informațiile privind proprietatea din cadastru și din cartea funciară. Bineînțeles, că și proprietarii parcelelor limitrofe trebuie să fie de acord cu amplasarea marcajelor de delimitare. După terminarea procedurii, geodezul trebuie să trimită marcarea limitelor de proprietate sub forma unui raport tehnic tuturor proprietarilor interesați și Institutului Național de Geodezie.

    Prețul marcării limitelor de proprietate este de aproape 300 lei, la care se adaugă câte 50 lei pentru fiecare marcaj de delimitare a proprietății. 

    4. Comasarea

    Și comasarea este un serviciu geodezic. Geodezii unesc și apoi redelimitează terenurile unei anumite regiuni, care aparțin de obicei unor proprietari diferiți, pentru ca fiecare dintre aceștia să primească un teren nou, cât mai optimal. Prin comasare, se formează parcele cât mai egale ca și valoare, care să faciliteze o utilizare mai ușoară, mărimea și valoarea proprietăților inițiale păstrându-se. Geodezul trebuie să facă un studiu de comasare și un contract de comasare și să anexeze declarațiile tuturor proprietarilor. Prin comasare apar parcele independente noi și de aceea și marginile parcelelor se schimbă. Noile limite de proprietate trebuie să fie înregistrate în evidențele din cadastru și din cartea funciară.

    Prețul serviciilor de comasare este greu de determinat, pentru că acesta depinde de mărimea și numărul terenurilor, ca și de numărul marcajelor de delimitare.

    5. Parcelarea

    Parcelarea este procedura prin care geodezul unește mai multe parcele mici învecinate sau împarte o parcelă mare în mai multe parcele mici. Înainte de începerea acestei proceduri trebuie să fie în mod oficial delimitate parcelele existente. După terminarea procedurii, noile limite de proprietate se înscriu în evidențele din cadastru și cartea funciară.

    La fel ca în cazul comasării, și prețul parcelării este greu de evaluat, de obicei acesta începe de la 1000 lei în sus.

    6. Stabilirea locației obiectului

    Geodezul trebuie să emită acest document atunci când clientul dorește să înscrie în evidențe construcția. De obicei, această procedură este declanșată de către proprietarul parcelei sau de către investitorul construcției, dacă acesta nu este proprietarul parcelei.

    Prețul pentru stabilirea locației obiectului variază între 800-1000 lei pentru o casă familială.

    geodetske meritve.jpg
    Măsurători geodezice

     

    Articol de specialitate 2471
    Autorul: Daibau.ro

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Studiu geotehnic?

    Avem 101 executanți pentru domeniul Studiu geotehnic:

    SERVICIU GRATUIT
    CĂUTĂM LOCAL
    FĂRĂ COMISIOANE
    Avem 101 executanți pentru domeniul Studiu geotehnic
    10
    2

    GEO PROJECT S.R.L.

    11
    9.4
    0

    GEOSOND SA


    10
    1

    AGISFOR SRL


    9.5
    0

    ARHIGIST TBD PROIECT SRL

    R7