Vă place aspectul pardoselelor din beton în clădirile rezidențiale și comerciale? Pardoselile din microciment sunt atunci o soluție excelentă pentru dvs.. În text, aflați cum sunt definite, aplicate, care sunt avantajele și dezavantajele lor și, bineînțeles, cât costă.
Ce este microcimentul?
Microcimentul este un material pe bază de ciment care poate fi utilizat atât pe suprafețe verticale, cât și pe cele orizontale. Pur și simplu, poate fi aplicat pe pardoseliși pereți. Se mai poate spune că este o acoperire decorativă din ciment, aditivi și pigmenți minerali. Singura condiție pentru aplicarea acestuia este ca suprafața să fie plană, solidă din punct de vedere constructiv, curată și uscată. Unul dintre cele mai mari avantaje ale microcimentului este că nu necesită îndepărtarea vechiului substrat (cu condiția să nu fie deteriorat), ci se aplică direct pe materialele existente. Microcimentul poate fi turnat pe beton, șapă de ciment, plăci ceramice, mortar, plăci de gips carton, suprafețe de piatră.
Microcimentul poate fi aplicat doar pe un suport fără fisuri, găuri, denivelări mari, părți care nu sunt bine fixate (de exemplu, plăci crăpate) și, mai presus de toate, fără umiditate. Dacă suportul nu este în stare optimă, acesta trebuie asanat înainte de aplicarea microcimentului.
Când este vorba de substratul de microciment de pe perete, acesta este în general din ipsos sau gips-carton. Acestea sunt substraturi portante care nu vor ceda atunci când se pune microciment pe ele (substratul primește umiditate din microciment), dar nici nu vor cădea. Chiar dacă este o alegere bună pentru vopselele de zugrăvit, chitul trebuie sărit în acest caz, deoarece se va ceda atunci când umezeala intră în el.
Din cauza durabilității și rezistenței sale, pardoselile din microciment se folosesc în general în spațiile comerciale cu o frecvență ridicată de oameni, iar astăzi sunt o alegere din ce în ce mai frecventă în spațiile rezidențiale și facilitățile de catering - hoteluri, restaurante. Motivul constă în estetica în sine - pot fi într-o gamă largă de culori și finisaje, despre care vom vorbi mai târziu. Microcimentul este o alegere frecventă a designerilor de interior și a arhitecților, tocmai datorită caracteristicilor sale.
Pardoselile din microciment sunt rezistente la un flux mare de oameni.
Microcimentul nu este potrivit doar pentru interioare, ci și pentru exterior. Referitor la interior, este o alegere comună pentru încăperile umede, adică băi și bucătării. Microcimentul se caracterizează printr-o valoare estetică ridicată: se obține o suprafață monolitică fără rosturi, mai ales dacă este folosit și pe pereți și pardoseli. Dacă nu există crăpături, atunci nu există niciun loc în care praful s-ar aduna, astfel că întreținerea suprafețelor de microciment este simplă și rapidă. Microcimentul este o soluție excelentă dacă doriți să personalizați spațiul și să-l amenajați în stil industrial.
Ca și socluri pentru pardoselile din microciment sunt folosite diferite muluri.
O altă caracteristică a microcimentului este că se aplică într-o grosime mică: de la 2 la 5 milimetri. Câți milimetri se vor depune depinde de metoda de aplicare, de substratul pe care se aplică microcimentul, de tipul de microciment. Deși sunt folosite mai rar, vom aminti și microcimenturile turnate, autonivelante, a căror grosime este mult mai mare: de la 10 la 40 de milimetri. Acestea servesc atât ca strat de nivelare al pardoselii, cât și ca strat de finisare. Datorită consumului mai mare de material, microcimenturile mai groase sunt mult mai scumpe.
Tocmai din cauza faptului că microcimentul se aplică în strat subțire, suportul trebuie să fie plat, fără fisuri. Câțiva milimetri de derivă nu pot „masca” denivelări mai mari. Prin urmare, antreprenorul selectat trebuie să niveleze și să pregătească substratul înainte de a aplica microcimentul.
Și cum se aplică microcimentul?
Este important de subliniat faptul că nu există diferențeînsemnate între aplicarea microcimentului pe suprafețele pardoselii și pereților. Aproape întotdeauna se aplică în două straturi. Înainte de aplicarea microcimentului, se aplică un grund pe suprafața pregătită (curat, uscat, plat), care ajută microcimentul să adere mai bine la suprafață și să prevină apariția bulelor de aer, iar când se usucă, se toarnă pe el primul strat de microciment.
Antreprenorul ales va verifica la fața locului starea substratului și va stabili cum ar trebui să fie pregătit, eventual reparat sau înlocuit.
Una dintre îndoielile frecvente este dacă microcimentul poate trece peste parchet. Aplicarea peste parchet este posibilă, dar este complexă și există riscul ca rezultatul să nu fie permanent, așa că se recomandă mai întâi îndepărtarea parchetului.
După aplicarea primului strat și uscare, microcimentul este lustruit și aspirat pentru a se îndepărta praful, urmat de grund și al doilea strat de microciment. Când este uscat, lustruit și curățat urmează tratamentul final - se aplică straturi adecvate. Cel mai des apare într-un finisaj mat, dar poate avea și o strălucire. Trebuie apoi să așteptați ca microcimentul să se usuce și să se întărească timp de 24-48 de ore (în funcție de grosimea stratului și de condițiile climatice). În medie, pardoselele din microciment sunt finisate în mai puțin de șapte zile, în funcție de starea substratului și de dimensiunea spațiului. Poate să pară că aplicarea sa nu este solicitantă, dar necesită atenție la detalii pentru a obține un rezultat perfect.
Dar cât costă microcimentul pe pardoseli și pereți? Prețul depinde de grosimea aplicației, de mărimea spațiului, de tipul de microciment, de starea suportului pe care se aplică, dar și de antreprenor. Prețul aproximativ este de la 35 la 50 EURO/m2 inclusiv materialul.
Căutați pe cineva căruia să-i încredințați producția de pardoseli și pereți din microciment? Trimiteți o cerere firmelor specializate din zona dvs. - gratuit și fără obligații!
Prin urmare, microcimentul este o alegere excelentă atât pentru construcții noi, cât și pentru renovarea diferitelor spații fără lucrări majore de construcție.
Avantajele pardoselilor și pereților din microciment
Ați putea vedea câteva dintre avantajele pardoselilor și pereților din microciment în prima parte a textului. În acest fel se obțin suprafețe monolitice, aparent nelimitate, fără îmbinări. Astfel, oferă vizual un spațiu mai mare, mult mai mare decât cel real. Dacă dilatările s-au redus la minimum, întreaga suprafață a fost realizată „într-o bucată”.
Pardoselile și pereții din microciment pot fi într-o multitudine de culori, deoarece microcimentul este colorat, dar cu siguranță cel mai popular aspect din beton este gri. De asemenea, suprafețele de microciment alb sunt larg răspândite, datorită aspectului lor modern, minimalist. Puteți alege o culoare care se va potrivi perfect în interiorul existent și puteți chiar să combinați diferite nuanțe și să obțineți suprafețe multicolore. Este bine de știut că microcimentul poate fi inscripționat sau gravat cu sigla companiei, ceea ce reprezintă o soluție excelentă pentru spațiile de afaceri, dar și pentru spațiile rezidențiale, dacă doriți să le personalizați.
Finisajul poate fi mat, semimat sau lucios. Aspectul final va depinde de șlefuire/lustruire, de straturile folosite pentru tratarea suprafețelor, de tipul de microciment, de procentul de apă din amestec. Chiar mai mult, rezultatul final va fi afectat de temperatura și umiditatea aerului din încăperea în care se lucrează.
Pardoselile din microciment pot fi netede ca marmura sau texturate ca betonul amprentat, cu o mulțime de modele și linii ascuțite. Granulele pot fi adăugate microcimentului ca elemente decorative dacă doriți să obțineți aspectul pardoselilor terrazzo.
Știați că fiecare podea din microciment este unică, adică nu există două podele din microciment la fel? Cu o varietate de culori și finisaje, fiecare suprafață de microciment este unică.
Un mare avantaj al pardoselilor din microciment, poate chiar și cel mai mare, este că nu trebuie să îndepărtați materialul existent dacă acesta este în stare optimă. Având în vedere că grosimea stratului este minimă, statica obiectivului nu este perturbată, înălțimea încăperii și nivelul pardoseli sunt ușor afectate, iar acțiunile ulterioare precum înlocuirea ușii nu sunt în general necesare.
Iar acum puțin mai multe despre caracteristicile mecanice. Ca material, microcimentul este rezistent la temperaturile ridicate (de aceea este folosit și pentru încălzirea în pardoseală), la uzură, fisuri, zgârieturi, impacturi și alte daune mecanice care apar de-a lungul anilor de utilizare. Suprafețele din microciment sunt rezistente la razele UV (nu se schimbă sub influența soarelui), precum și la traficul intens. Pardoselile din microciment vor avea toate aceste avantaje, desigur, dacă sunt montate corect.
Pardoselile din microciment sunt obișnuite în spațiile comerciale deoarece nu lasă urme de roți ale scaunului de lucru, oricât de dure, părțile metalice ale pieselor de mobilier mai mari ar trebui acoperite cu protecție.
Pardoselile din microciment pot avea un finisaj texturat și pot fi antiderapante, motiv pentru care sunt potrivite tocmai pentru zonele umede. După cum am menționat, pardoselele și pereții din microciment sunt foarte ușor de întreținut, deoarece se caracterizează printr-o bună rezistență la pete și suprafețe fără sudură. Având în vedere că aceste suprafețe sunt rezistente la apă, le puteți șterge cu o cârpă umedă utilizând un agent de curățare neutru.
Dezavantajele pardoselilor și pereților din microciment
Singurul dezavantaj al unor astfel de suprafețe este faptul că microcimentul trebuie se deteriorează rapid și necesită reparații dese. În primul rând, vom investiga care sunt cele mai frecvente cauze de deteriorare a suprafețelor de microciment. Dacă o casă/apartament este în curs de renovare și se execută și alte lucrări pe lângă turnarea pardoselilor din microciment, de multe ori antreprenorii nu acordă atenție pardoselilor proaspăt făcute. Experiența a arătat că, în acest caz, se produce cel mai adesea deteriorarea pardoselilor din microciment. Din această cauză, este mai bine ca pardoselile din microciment să fie făcute cât mai târziu, de preferință după plecarea meșterilor care se ocupă de lucrările brute.
În plus, trebuie să se asigure o ventilație constantă a încăperii în primele zile (de preferință o săptămână întreagă) după aplicarea pardoselei din microciment. Dacă camera este bine ventilată, se va asigura uscarea corespunzătoare a microcimentului.
Chiar dacă regula generală este că microcimentul are nevoie de cel mult două zile să se usuce, se recomandă să nu călcați pe microciment în prima săptămână după aplicare. De asemenea, nu trebuie vărsat niciun lichid pe microcimentul proaspăt turnat pentru a nu rămâne pete permanente. La început, se recomandă să nu mutați mobilierul, în special piesele mai mari, până când microcimentul ajunge la rezistență maximă. Dacă se aplică sfaturile de mai sus, nu veți avea probleme cu suprafețele de microciment.
Vă întrebați de ce este dificil să reparați pardoselile din microciment? Pentru că acestea sunt suprafețe monolitice fără îmbinări. Orice deteriorare majoră necesită refacerea întregii unități, ceea ce este singurul dezavantaj al unor astfel de suprafețe.
Dacă sunteți un iubitor al stilului industrial în designul interior, pe lângă a pardoselile din microciment, pardoselile din beton șlefuit pot fi o alegere buna pentru dvs. Șlefuirea conferă betonului un aspect complet nou, iar aspectul final seamănă chiar cu suprafețele din piatră naturală. Pe lângă rolul estetic, șlefuirea betonului își îmbunătățește și funcționalitatea: suprafața betonului devine mai puțin poroasă, mai rezistentă la zgârieturi și deteriorare, petele se menține într-o măsură mai mică. Se poate spune că betonul șlefuit combină un aspect „brut” și un luciu ridicat cu numeroase beneficii.