Despre Zărnești
Deși există dovezi de locuire a zonei încă din perioada romană (monede, pietre funerare, cărămizi imprimate cu ștampila Legiunii a XIII-a Gemina), prima atestare documentară a localității datează din anul 1373, sub numele de Zârna. În 1395, localitatea este menționată ca “possession regalis Zerne”, iar de-a lungul istoriei, numele său a variat între Villa Czerne și Zernyest.
În secolele XIII-XIV, odată cu colonizarea sașilor în Transilvania, este atestat documentar și Tohanul (1294) sub numele de Tuhan. Localitatea apare și în documente din 1731, care menționează existența unei școli românești, iar în 1769 este atestat documentar și Tohanul Nou.
Evenimentele istorice majore includ bătălia de la Zărnești (1690), ultima incursiune otomană în Transilvania, și participarea la Războiul de Independență (1877-1878).
Activitățile principale ale locuitorilor au fost silvo-pastorala, agricultura și cărăușia. Procesul de industrializare a început la începutul secolului XIX, odată cu înființarea primelor manufacturi, care au condus la deschiderea primelor fabrici, precum cea de hârtie (1852) și de armament (1936).
Din 1951, Zărnești a devenit oraș, cunoscând o dezvoltare semnificativă din punct de vedere industrial și urbanistic.
În prezent, orașul este în plină ascensiune, cu un turism în dezvoltare rapidă, iar destinația turistică Zărnești-Piatra Craiului devine un punct de referință pentru turismul românesc și european.
Zărnești - Piatra Craiului
Destinația turistică Zărnești – Piatra Craiului este și în acest sezon în atenția iubitorilor de munte, de experiențe inedite, dar și a celor doritori de relaxare și odihnă activă.
În această perioadă turiștii caută în general locuri neaglomerate, aproape de natură,de liniștite. O astfel de destinație este zona noastra, care oferă numeroase posibilități de petrecere a timpului liber.
Masivul Piatra Craiului este magnetul care atrage turiștii cu traseele de drumeție și cicloturism, plimbările călare, iar în sezonul de iarnă cu sporturile de iarnă. Turistii pot descoperi zona printr-o scurta drumetie in Cheile Zarnestiului, și Cabana Curmătura- pentru a degusta populara plăcintă cu răvaș, cel mai accesibil loc care-ti deschide perspectiva spre minunatia muntelui, dar si o plimbare la Manastirea de la Coltul Chiliilor va bucura nu doar trupul ci si sufletul calatorului.
Dacă ajungeți prin zonă nu trebuie să ratați Sanctuarul de urși „Libearty” – unică în Europa, unde peste 120 de ursi traiesc intr-un mediu natural, ocrotiti, fara griji.
De asemenea, zona turistică Plaiul Foii, este la fel de atractivă pentru cei ce caută liniște și relaxare, vederea panoramică a Masivului Piatra Craiului fiind o încântare la orice pas.
Printre obiectivele turistice cu o arhitectură aparte se numără:
Centrul de vizitare al Parcului Național Piatra Craiului
Este o construcție impozantă, din lemn, pe care nu o poți rata, în drumul spre Plaiul Foii, având o formă arhitecturală distinctă care reproduce conturul masivului Piatra Craiului, pentru acoperișul muzeului fiind folosită placarea tradițională din zonă cu șindrilă.
Deschis în anul 2016, centrul de vizitare este un spațiu expozițional, care îmbină traseele din parc cu informația, fiind bazat pe tehnici interactive, machete tridimensionale și exponate legate de biodiversitatea zonei.
Cu ajutorul dispozitivelor touch screen vizitatorii pot vedea peisaje din Piatra Craiului şi pot afla toate informaţiile necesare despre flora şi animalele sălbatice care trăiesc aici, dar şi despre rocile care alcătuiesc masivul. În centrul de vizitare a fost amenajată şi o stână artificială pentru ca vizitatorii să vadă cum arată pe interior, dar şi o peşteră artificială unde sunt lilieci şi alte insecte care trăiesc în acest mediu.
Tot interiorul centrului este amenajat să simuleze cât mai bine ideea de stâncă, astfel că vizitatorii vor avea senzaţia că se află chiar pe munte. În plus efectele speciale cu tunete, fulgere sau ciripitul păsărelelor vor aduce vizitatorul şi mai aproape de frumuseţea Pietrei Craiului.
Centrul istoric al orașului Zărnești
Conservă monumente ale patrimoniului arhitectural, edificii construite în secolul al XIX-lea. Zona este ca o scenă avănd ca decor o colecție de stiluri arhitecturale. Clădirile reprezentative sunt: Casa Comunală (1875)- actuala Casă de cultură, Judecătoria (1886), Școala Confesională (1875) - actualul Liceu Teoretic și Biserica Sf. Nicolae (1515).
Biserica Sf. Nicolae
Această frumoasă clădire este cea mai veche biserică din oraș, monument de artă medievală românească ctitorită de domnitorul Neagoe Basarab (1515). Extinsă la forma actuală în anul 1810, biserica adăpostește în paraclis o expoziție de obiecte de cult, icoane și cărți bisericești din secolele XVIII-XIX.
Biserica „Nașterea Maicii Domnului”
Ridicată în anul 1791, biserica se remarcă prin proporțiile bine echilibrate și pictura murală interioară originală foarte bine conservată până în zilele noastre. Ușile altarului prezintă picturi realizate de către preotul Arsenie Boca.
Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”
Ctitorită în anul 1779 biserica din Tohanul Nou a constituit o realizare artistică a vremii, arhitectura ei respectând-o pe cea a lăcașurilor de cult transilvănene din secolul al XVIII-lea. Și la acest edificiu de cult se remarcă pictura murală originală foarte bine conservată și restaurată.
Schitul de la Colțul Chiliilor
Este cel mai vechi așezământ religios din Zărnești (1414), fiind constituit dintr-o capelă amenajată într-o grotă, care constituia un loc de refugiu și rugăciune pentru populația locală în perioada medievală, dar și un ansamblu monahal, reconstruit în deceniul 9 al secolului XX pe locul celui distrus în 1718 de autoritățile imperiale austriece.
Puțin mai sus de ansamblul monahal, urcând în pădure, se află grota în care este amenajat un Sfânt Altar închinat Sfintei Cuvioase Parascheva.
Masivul Piatra Craiului
Orașul Zărnești deschide porțile spre bijuteria Carpaților românești, masivul Piatra Craiului - un castel de calcare și păduri dese, unde decorul natural sălbatic se îmbină cu tradițiile locului, creând cadrul ideal de petrecere al vacanțelor.
Activitățile din destinația turistică sunt complexe, atractive, iar localnicii întâmpină bucuroși oaspeții, aceștia beneficiind de natură, experiențe și relaxare. Odată ajuns aici, te vei umple de energie și sigur vei reveni cu drag!
Pentru mai multe informații turistice, recomandări, vizitatorii sunt aşteptați la sediul Centrului Național de Informare şi Promovare Turistică Zărneşti, situat pe Str. Dr. Tiberiu Spârchez, nr.12A, în centrul oraşului Zărnești.
Orașul Zarnesti te invită sa-i treci pragul în orice anotimp, pentru a descoperi o zonă minunată de vacanțe și experiențe inedite cu familia sau prietenii!
Multumim CNIPT Zărnești și Primăriei orașului Zărnești pentru amabilitatea cu care ne-au oferit informații și fotografii ce au stat la baza acestui articol.