Pentru zona

  Zărnești – Piatra Craiului, locul în care te întorci mereu cu drag

  Destinația turistică Zărnești – Piatra Craiului este mereu în atenția iubitorilor de munte, de experiențe inedite, dar și a celor doritori de relaxare și odihnă activă. Nu lipsesc obiectivele turistice cu o arhitectură aparte, clădiri cu un trecut frumos și o istorie străveche. Cei ce vor să admire frumusețea zonei Piatra Craiului și să guste din farmecul acestui oraș minunat, sunt invitați cu drag la Zărnești !

  Despre Zărnești

  Deși există dovezi de locuire a zonei încă din perioada romană (monede, pietre funerare, cărămizi imprimate cu ștampila Legiunii a XIII-a Gemina), prima atestare documentară a localității datează din anul 1373, sub numele de Zârna. În 1395, localitatea este menționată ca “possession regalis Zerne”, iar de-a lungul istoriei, numele său a variat între Villa Czerne și Zernyest.

  În secolele XIII-XIV, odată cu colonizarea sașilor în Transilvania, este atestat documentar și Tohanul (1294) sub numele de Tuhan. Localitatea apare și în documente din 1731, care menționează existența unei școli românești, iar în 1769 este atestat documentar și Tohanul Nou.

  Centru Istoric - oras Zarnesti.jpg
  Centrul orașului Zărnești / sursă foto: Visit Zărnești
  Zona Turistica Plaiul Foii Zarnesti.jpg
  Zona Turistică Plaiul Foii / sursă foto: Visit Zărnești

  Evenimentele istorice majore includ bătălia de la Zărnești (1690), ultima incursiune otomană în Transilvania, și participarea la Războiul de Independență (1877-1878).

  Activitățile principale ale locuitorilor au fost silvo-pastorala, agricultura și cărăușia. Procesul de industrializare a început la începutul secolului XIX, odată cu înființarea primelor manufacturi, care au condus la deschiderea primelor fabrici, precum cea de hârtie (1852) și de armament (1936).

  Imagine cu Centrul Istoric sursa Andreea Wagner.jpg
  Centrul Istoric - sursa foto : Visit Zărnești

  Din 1951, Zărnești a devenit oraș, cunoscând o dezvoltare semnificativă din punct de vedere industrial și urbanistic.

  În prezent, orașul este în plină ascensiune, cu un turism în dezvoltare rapidă, iar destinația turistică Zărnești-Piatra Craiului devine un punct de referință pentru turismul românesc și european.

  Zărnești - Piatra Craiului

  Destinația turistică Zărnești – Piatra Craiului este și în acest sezon în atenția iubitorilor de munte, de experiențe inedite, dar și a celor doritori de relaxare și odihnă activă. 
  În această perioadă turiștii caută în general locuri neaglomerate, aproape de natură,de liniștite. O astfel de destinație este zona noastra, care oferă numeroase posibilități de petrecere a timpului liber. 

  Masivul Piatra Craiului este magnetul care atrage turiștii cu traseele de drumeție și cicloturism, plimbările călare, iar în sezonul de iarnă cu sporturile de iarnă. Turistii pot descoperi zona printr-o scurta drumetie in Cheile Zarnestiului, și Cabana Curmătura- pentru a degusta populara plăcintă cu răvaș, cel mai accesibil loc care-ti deschide perspectiva spre minunatia muntelui, dar si o plimbare la Manastirea de la Coltul Chiliilor va bucura nu doar trupul ci si sufletul calatorului. 

  Dacă ajungeți prin zonă nu trebuie să ratați Sanctuarul de urși „Libearty” – unică în Europa, unde peste 120 de ursi traiesc intr-un mediu natural, ocrotiti, fara griji. 

  Sanctuarul de Ursi Libearty.jpg
  Sanctuarul de Ursi Libearty / sursă foto: Visit Zărnești

  De asemenea, zona turistică Plaiul Foii, este la fel de atractivă pentru cei ce caută liniște și relaxare, vederea panoramică a Masivului Piatra Craiului fiind o încântare la orice pas.

  Plaiul Foii Zărnești.jpg
  Plaiul Foii / sursă foto : Visit Zărnești

  Printre obiectivele turistice cu o arhitectură aparte se numără:

  Centrul de vizitare al Parcului Național Piatra Craiului 

  Este o construcție impozantă, din lemn, pe care nu o poți rata, în drumul spre Plaiul Foii, având o formă arhitecturală distinctă care reproduce conturul masivului Piatra Craiului, pentru acoperișul muzeului  fiind folosită placarea tradițională din zonă cu șindrilă.

  Centrul de vizitare Zarnesti.jpg

  Deschis în anul 2016, centrul de vizitare este un spațiu expozițional, care îmbină traseele din parc cu informația, fiind bazat pe tehnici interactive, machete tridimensionale și exponate legate de biodiversitatea zonei.

  Centru de vizitare Parcul National Piatra Craiului imagine interior.jpg
  Centru de vizitare Parcul National Piatra Craiului / sursă foto: Visit Zărnești
  Interior centru de vizitare Muzeul Piatra Craiului.jpg
  Imagine de interior - Centrul de vizitare Parcul Național Piatra Craiului / sursă foto : Visit Zărnești

  Cu ajutorul dispozitivelor touch screen vizitatorii pot vedea peisaje din Piatra Craiului şi pot afla toate informaţiile necesare despre flora şi animalele sălbatice care trăiesc aici, dar şi despre rocile care alcătuiesc masivul. În centrul de vizitare a fost amenajată şi o stână artificială pentru ca vizitatorii să vadă cum arată pe interior, dar şi o peşteră artificială unde sunt lilieci şi alte insecte care trăiesc în acest mediu. 

  Tot interiorul centrului este amenajat să simuleze cât mai bine ideea de stâncă, astfel că vizitatorii vor avea senzaţia că se află chiar pe munte. În plus efectele speciale cu tunete, fulgere sau ciripitul păsărelelor vor aduce vizitatorul şi mai aproape de frumuseţea Pietrei Craiului.

  Centrul istoric al orașului Zărnești

  Conservă monumente ale patrimoniului arhitectural, edificii construite în secolul al XIX-lea. Zona este ca o scenă avănd ca decor o colecție de stiluri arhitecturale. Clădirile reprezentative sunt: Casa Comunală (1875)- actuala Casă de cultură, Judecătoria (1886), Școala Confesională (1875) - actualul Liceu Teoretic și Biserica Sf. Nicolae (1515).

  Imagine cu centrul istoric- Zarnesti.jpg
  Centrul Istoric al orașului / sursă foto: Visit Zărnești
  Cladiri din centrul istoric Zarnesti.jpg
  Frumosul Centru Istoric - Zărnești / sursă foto: Visit Zărnești

  Biserica Sf. Nicolae

  Această frumoasă clădire este cea mai veche biserică din oraș, monument de artă medievală românească ctitorită de domnitorul Neagoe Basarab (1515). Extinsă la forma actuală în anul 1810, biserica adăpostește în paraclis o expoziție de obiecte de cult, icoane și cărți bisericești din secolele XVIII-XIX.

  Vedere exterioara Biserica Sf Nicolae.jpg
  Exterior Biserica Sfântul Nicolae / sursă foto: Visit Zărnești
  Biserica Sf Nicolae Zarnesti.jpg
  Interior Biserica Sf Nicolae - Zarnesti / sursă foto: Visit Zărnești
  Biserica Sf Nicolae - sursa Andreea Wagner.jpg
  Biserica Sf Nicolae - Zărnești / sursă foto : Visit Zărnești
  Frumoasa Biserica Sf Nicolae -sursa foto Andreea Wagner.jpg
  Exterior Biserica Sf Nicolae din Zărnești / sursă foto: Visit Zărnești

  Biserica „Nașterea Maicii Domnului” 

  Ridicată în anul 1791, biserica se remarcă prin proporțiile bine echilibrate și pictura murală interioară originală foarte bine conservată până în zilele noastre. Ușile altarului prezintă picturi realizate de către preotul Arsenie Boca.

  Vedere exterioara Biserica Nasterea Maicii Domnului.jpeg
  Biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului - Zărnești / sursă foto: Visit Zărnești

  Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” 

  Ctitorită în anul 1779 biserica din Tohanul Nou a constituit o realizare artistică a vremii, arhitectura ei respectând-o pe cea a lăcașurilor de cult transilvănene din secolul al XVIII-lea. Și la acest edificiu de cult se remarcă pictura murală originală foarte bine conservată și restaurată.

  Intrarea Maicii Domnului in biserica Tohanul Nou.jpeg
  Intrarea Maicii Domnului în biserică -  Tohanul Nou/ sursă foto : Visit Zărnești
  Biserica Intrarea Maicii Domnului in Biserica Tohanul Nou.jpeg
  Imagine panoramică Biserica Intrarea Maicii Domnului în biserică - Zărnești/ sursă foto : Visit Zărnești

  Schitul de la Colțul Chiliilor

  Este cel mai vechi așezământ religios din Zărnești (1414), fiind constituit dintr-o capelă amenajată într-o grotă, care constituia un loc de refugiu și rugăciune pentru populația locală în perioada medievală, dar și un ansamblu monahal, reconstruit în deceniul 9 al secolului XX pe locul celui distrus în 1718 de autoritățile imperiale austriece.

  Peisaj Zarnesti - Coltul Chiliilor - foto Andreea Wagner.jpg
  Peisaj Zărnești - Coltul Chiliilor / sursă foto: Visit Zărnești
  Mănăstirea de la Colțul Chiliilor.jpg
  Mănăstirea de la Colțul Chiliilor / sursă foto: Visit Zărnești

  Puțin mai sus de ansamblul monahal, urcând în pădure, se află grota în care este amenajat un Sfânt Altar închinat Sfintei Cuvioase Parascheva.

  Coltul Chiliilor - sursa foto Andreea Wagner.jpg

  Masivul Piatra Craiului

  Orașul Zărnești deschide porțile spre bijuteria Carpaților românești, masivul Piatra Craiului -  un castel de calcare și păduri dese, unde decorul natural sălbatic se îmbină cu tradițiile locului, creând cadrul ideal de petrecere al vacanțelor.

  Parcul National Piatra Craiului Zarnesti.jpg
  Parcul Național Piatra Craiului / sursă foto: Visit Zărnești

  Activitățile din destinația turistică sunt complexe, atractive, iar localnicii întâmpină bucuroși oaspeții, aceștia beneficiind de natură, experiențe și relaxare. Odată ajuns aici, te vei umple de energie și sigur vei reveni cu drag!

  Zarnesti centru - foto Andreea Wagner.jpg
  Zarnesti centru / sursă foto : Visit Zărnești

  Pentru mai multe informații turistice, recomandări, vizitatorii sunt aşteptați la sediul Centrului Național de Informare şi Promovare Turistică Zărneşti,  situat pe Str. Dr. Tiberiu Spârchez, nr.12A, în centrul oraşului Zărnești.

  Cabana Curmătura.jpg
  Cabana Curmătura / sursă foto : Visit Zărnești

  Orașul Zarnesti te invită sa-i treci pragul în orice anotimp, pentru a descoperi o zonă minunată de vacanțe și experiențe inedite cu familia sau prietenii!

  Multumim CNIPT Zărnești și Primăriei orașului Zărnești pentru amabilitatea cu care ne-au oferit informații și fotografii ce au stat la baza acestui articol. 

  398
  Autorul: Revista Daibau

  Cum v-au fost de folos aceste informații?


  CăutațI executanțI buni pentru domeniul Arhitect, arhitectură?

  Idei de amenajare a casei

  O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.