Pentru zona

    CASA LI – proiect premiat la BIG SEE 2024| Bloc Office

    Proiectul Casa Li a fost premiat la BIG SEE 2024 – în semn de apreciere pentru valoarea și originalitatea acestui proiect.

    Lacul Snagov, pe al cărui mal se află terenul casei LI, e marcat de contrastele, nu de puține ori poetice, ale zonelor periurbane, în metamorfoza de la un caracter rural la cel al cartierelor satelit de lux. 

    casa_LI_vedere_frontala.jpg
    Vedere frontală casa LI / sursă foto: Gabi Hiriț

    Arhitecta Raluca Vișinescu s-a familiarizat pentru prima oară în august 2015, cu spațiul viitorului proiect - senzațiile distonante ale marginii satului Ciofliceni: zmeura și fragii întinzându-se pe parcelele rămase necultivate; pasările bucurându-se nestingherite de roadele cireșilor; liniștea lacului și lumina apusului oglindindu-se în apă, silueta unei case moderniste de beton pe malul opus, impozantă dar anacronică față de blândețea restului satului; proporția foarte adâncă a terenului casei LI, altfel de o îngustime foarte restrictivă; casa de alături, dominând în stil sovietic întreaga vecinătate.  

    Casa_LI_vedere_exterioara_alb_negru.jpg
    Casa LI / imagine de exterior / sursă foto: Gabi Hiriț

    Pentru beneficiari, un cuplu foarte tânăr, esența casei era un proiect în care își investeau energia pentru a contopi viața lor cu cea a casei, un spațiu care să se modeleze în concordanță cu viziunea lor asupra locuirii.

    Construcția urma să includă atât spații de locuit, cât și o zonă de birouri, adaptată pentru munca de la domiciliu și pentru întâlnirea cu clienții. Cerința era să existe două intrări cu importanță similară: una pentru locuință, destinată familiei și prietenilor, și cealaltă pentru birouri, pentru relațiile de afaceri.

    Provocari_ale_terenului_casa_LI.jpg
    Provocări ale terenului - Casa LI / sursă foto: Gabi Hiriț

    Conceptul casei a luat naștere din calitățile și restricțiile terenului: o construcție dezvoltată pe lungime, deschizând zona de locuit spre lac și zona de lucru spre stradă, în lungul curții. 

    Casa emană o aparentă duritate, din beton, dorind să domine prin prezență mai mult decât prin dimensiuni, în fața casei învecinate copleșitoare; totuși, această duritate este fragmentată de intrări, curți și rampe prin care natura și lumina pătrund în volumul construit.

    Casa_LI_beton_si_sticla.jpg
    Contrast beton - sticlă : Casa LI / sursă foto: Gabi Hiriț

    Accesul către locuință urmează panta naturală a terenului către lac, în timp ce o rampă artificială ajunge la primul etaj al clădirii, unde se află birourile.  Ferestrele panoramice din podea până în tavan permit luminii naturale să inunde spațiile interioare și oferă vederi minunate asupra peisajului exterior.

    Dormitor_ferestre_ample_casa_LI.jpg
    Dormitor cu ferestre generoase / sursă foto: Gabi Hiriț
    Imagine_dormitor_vedere_lac.jpg
    Vedere direct la lac - Casa LI / sursă foto: Gabi Hiriț

    Casa LI se distinge printr-o structură modernă, realizată din materiale de înaltă calitate. Betonul sticla și lemnul sunt elementele principale utilizate în construcția acestei locuințe. Betonul aduce o notă de robustețe și durabilitate, sticla oferă transparență și o legătură vizuală constantă cu natura, iar lemnul amenajărilor interioare adaugă căldură și un sentiment de intimitate.

    Scari_interior_casa_LI.jpg
    Zona de interior - lemn și sticlă / sursă foto: Gabi Hiriț
    Lemn_sticla_beton.jpg
    Lemn , sticlă, beton : Casa LI  / sursă foto: Gabi Hiriț
    Contrast_lemn_beton.jpg
    Scări interioare casa LI / sursă foto: Gabi Hiriț

    Lacul Snagov reprezintă atracția principală a locului. Cu toate acestea, parcursul prin casă nu este unul liniar, axat doar pe imaginea lacului, ci prezența sa se dezvăluie prin intermediul volumelor și grădinilor casei.

    Interior_casa_LI.jpg
    Interior Casa LI /  sursă foto: Gabi Hiriț

    Realizarea proiectului a dobândit, prin efortul pasionat și meticulos al constructorilor, acea vibrație specifică unei opere de artă, pe care proiectul de arhitectură, înainte de construire, o poate doar sugera. Dispunerea interioară a casei a fost concepută pentru a maximiza confortul și funcționalitatea. La parter, spațiile de zi, bucătăria deschisă și zona de dining se află într-o configurație fluidă, favorizând interacțiunea socială și oferind acces direct la terasa exterioară.

    O_casa_puternica_pe_malul_lacului.jpg
    O casă cu o personalitate puternică / sursă foto: Gabi Hiriț

    În prezent, casa în sine este finalizată, urmând ca terasele către lac, amenajările peisagistice ale rampei de acces către birouri și curtea să fie finalizate în anii următori, în paralel cu locuirea casei. 

    fereastra_lac_casa_LI.jpg
    O casă cu vedere la lac - Casa LI / sursă foto: Gabi Hiriț

    Despre biroul de arhitectura Bloc Office

    Bloc Office a fost fondat în 2005 de către arhitectul Raluca Visinescu. Deși scopul inițial a fost o echipă în creștere, începând cu 2011 și-a dat seama că dorește să se concentreze pe proiecte de dimensiuni mici și mijlocii, realizate cu grijă și specific pentru clienți și locații, având în vedere și suprevizarea fazelor de proiectare și construcție - prin urmare, echipa Bloc Office este formată dintr-un arhitect (Raluca) și un motan (Itzik).

    Raluca Vișinescu este absolventă a Facultății de Arhitectură Ion Mincu, M.A. Staatliche Hochschule für Bildende Künste – Städelschule, Frankfurt am Main.

    Studiile de arhitectură i-au fost marcate de îndrumarea lui Enric Miralles și de prezențele lui Cecil Balmond, Peter Cook și Mark Wigley, împreună cu întâlnirea cu scena internațională a artei contemporane, pentru care Staedelschule Frankfurt își are aportul său generator. După absolvire, calea sa profesională a început cu lucrul la dezvoltări industriale la scară largă, în paralel cu predarea unui studio de proiectare în departamentele de arhitectură peisagistică atât ale Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, cât și ale Universității Naționale de Studii Agricole, apoi, trecând la propria practică privată, în cadrul biroului de arhitectură Bloc Office.

    De-a lungul timpului, se poate mândri cu premii precum Bronze ADesign Award and Competition, 2011, pentru scaunul Yarra, Premiul Anualei de Arhitectura București, 2018, mențiune BNA 2018 (sectiunea Rural), Big See Wood Design Award 2018, Ljubljana, Slovenia pentru casa de vacanță în satul Magura.

    Informații despre proiect

    Autor:  arhitect Raluca Vișinescu (Bloc Office Srl)
    Colaborator arhitectură: Ioana-Ramona Zanfir
    Structura: inginer Cristian Botoi
    Instalații:  inginer Florin Iordache
    Diriginte de șantier:  inginer Victor Cornea
    Constructor: Parauanu & Tudor 
    Montaj tâmplarii Schueco:  Terpan
    Scara:  Haute Couture Metalcraft
    Fotografii:  Gabi Hiriț
    56
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Arhitect, arhitectură?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.