Pentru zona

    Hidroizolația fundației casei

    Articolul a fost citit chiar de 2677+ utilizatori
    Hidroizolația este o protecție obligatorie și fiabilă împotriva efectelor apei pluviale. Aceasta protejează atât împotriva umezelii, cât și a altor fenomene meteorologice. Infiltrarea apei poate cauza multe daune imobilului și, de aceea, la acest capitol nu are rost să facem economii. Cele mai importante metode de protecție a casei sunt hidroizolarea fundației și a acoperișului.
    Articol de specialitate 2677
    hidroizolatie beton
    Avem 2444 executanți pentru domeniul Hidroizolație fundație:

    1. Unde avem nevoie de hidroizolație?

    Unde anume este necesar a executa hidroizolații la construcții? Balcoanele, terasele, acoperișurile plate, zona de contact a clădirii cu solul și placa fundației trebuie să se izoleze împotriva intrării apei, aceasta realizându-se cu un strat continuu de hidroizolație din poliuretan sau bitum. Execuția hidroizolației este importantă și pentru eliminarea efectelor negative ale înghețului, precipitațiilor cum ar fi grindina și zăpada, ca și ale încălzirii și răcirii puternice, care cauzează dilatarea și contractarea materialelor. 

    Sfaturi de la KIRMAN CONSTRUCT S.R.L. 

    Ce v-a determinat să vă lansați în domeniul hidroizolațiilor și termoizolațiilor? 

    Am știut de mic că îmi doresc să fiu antreprenor, este o înclinație moștenită de la tatăl meu iar din facultate mi-am dat seama că domeniul construcțiilor este cel mai potrivit pentru mine. 

    După o discuție cu cumnatul meu, Andrei, probabil cel mai talentat coordonator de șantier dintre câți am cunoscut până acum, mi-am dat seama că pe zona de execuție a teraselor, mai exact în hidroizolații, există o mare nevoie în piața atât locală, cât și în cea europeană. 

    Am îndrăgit instant acest domeniu pentru că mi-a plăcut din primul moment tehnologia de aplicare și mai ales pentru că o înțelegeam din ce în ce mai bine din discuțiile cu toți reprezentanții de la companiile producătoare de materiale premium cum ar fi Icopal Polonia, Sika, Bauder, Soprema, etc. Cu unii dintre acești oameni, care au avut răbdare cu mine și întrebările mele zilnice și stresante atunci, când eram la început, am rămas până astăzi prieteni apropiați. 

    Încă din primul moment mi-am dorit să cresc un brand în cel mai responsabil, dificil și sensibil domeniu din zona de construcții, și anume cel al HIDROIZOLAȚIILOR, pentru ca ulterior să trec în zona de dezvoltare de case de o calitate premium. Când spun PREMIUM spun calitate & responsabilitate, nu doar preț mare, așa cum se practică acum. Și astăzi sunt mai sigur că oricând că în viitor KIRMAN va reprezenta un etalon al calității premium în România și de ce nu, chiar în UE. 

    Având în vedere multitudinea de lucrări greșit executate pe care le-ați întâlnit pe șantierele din România și experiența pe care o aveți, care este misiunea pe care v-ați propus-o? 

    Misiunea Kirman este de a aduce o contribuție semnificativă evoluției calității în construcții, de a ajuta la educarea echipelor, meșterilor, și de a face corect lucrarea din punct de vedere tehnic. 

    Kirman
    Sursă foto: Ion Chirilov

    Am văzut foarte multe lucrări în care se observă dorința meseriașilor de a face bine, dar din păcate nu au avut ocazia de a învăța meserie în compania în care se află. La Kirman, eu (administratorul, CEO, managerul general) cunosc aceste tehnologii, le-am învățat de la zero și înțeleg stratificația în funcție de destinația teraselor, în funcție de stratul superior sau de compatibilitatea chimică dintre straturi. 

    Echipa rămâne fără mine pe șantier doar dacă există un alt specialist pe șantierul respectiv, altfel nu are cum să rămână doar cu oameni necalificați, care învață din video-uri de pe youtube, așa cum se întâmplă de multe ori la concurență. La Kirman, relația cu angajații este foarte importantă, iar aceștia trec printr-un training complex la angajare și sunt încurajați să facă practică cu feonul și cu arzătorul în depozit, pe machete, mai ales în perioadele cu ploi și când nu se poate lucra pe șantiere. 

    Cu ce veniți nou pe piață, din punct de vedere tehnologii și materiale cu care realizați lucrările de hidroizolații? 

    Nu știu dacă materialele sau tehnologiile folosite de noi sunt noi, unele sunt chiar vechi, dar Kirman vine în piață cu ceva mult mai important: obsesia calității premium din toate punctele de vedere. 

    Satisfacția supremă la Kirman este feedback-ul beneficiarilor la sfârșit de colaborare. Ca să înțelegeți cât de meticulos abordăm noi lucrările noastre, o să vă povestesc despre cum, la execuția terasei unei case pasive certificate, am eliminat eroarea de 5 mm cu care venea termoizolația din fabrică. Poate exista o eroare de 5 mm la lățimea plăcilor. Ca să le putem aranja cât mai lipite și fără spumă în exces, am măsurat fiecare placă și am tăiat astfel încât să fie perfect egale, atunci când le-am montat nu au rezultat distanțe între plăci iar spuma poliuretanică nu am folosit aproape deloc. 

    Casa respectivă astăzi este certificată, iar beneficiarul a apreciat foarte mult modul nostru de abordare și meticulozitatea cu care am executat fiecare zonă de detaliu. Noi suntem specializați în sisteme cu membrane bituminoase, lichide poliuretanice, sintetice PVC și FPO și EPDM. 

    Ce sfaturi aveți pentru cei care doresc să își construiască o casă? 

    Aș începe cu primul sfat pe care-l consider cel mai important și anume BUGETAREA. Această fază este foarte importantă, pentru că au existat situații în care șocul costurilor mari i-au dus în spital pe beneficiari, și nu, nu este o glumă, este un caz real. 

    Al doilea sfat ar fi să aibă mare grijă la fundație. Indiferent dacă are sau nu subsol casa, fundația trebuie termoizolată și hidroizolată obligatoriu, iar după ce se ridică structura, remedierea este foarte limitată. 

    Al treilea sfat important ar fi să nu lase constructorul să facă toate lucrările din șantier: un diriginte de șantier bun sau un Project Manager cu experiență o să-l salveze de foarte mult stres. Sunt anumite lucrări în construcții unde graba chiar strică treaba, iar pentru a fi evitată o astfel de eroare, este foarte important ca beneficiarul să se documenteze despre acestea și să le înțeleagă complexitatea și importanța. Dacă există terase, hidroizolatorul profesionist/specialistul tehnic este esențial și este nevoie ca acesta să fie unul dintre consultanții beneficiarului pe toată durata execuției. 

    Și ultimul sfat important ar fi ca atunci când există o curte oricât de mică, aș recomanda ca din proiectare să se evite balcoanele inutile și terasele inutile care doar pe planurile 3D dau și arată frumos, însă în realitate pe aceste terase nu se face nimic. Costul pentru execuția lor este foarte mare pentru că termoizolația, bariera de vapori, hidroizolația și stratul final circulabil, toate acestea costă, iar terasele respective la o casă pe pământ unifamilială nu sunt folosite prea mult. 

    Ce vă deosebește de concurență? 

    Consider că în România, și nu doar aici, în domeniul construcțiilor se aleargă prea mult după profit. Consider că nu doar la profit, ci anume la bunăstarea clientului ar trebui să se gândească un antreprenor, pentru că pe termen lung asta contează cel mai mult. Ce dai aceea primești.

    În opinia mea un antreprenor care face doar bani, dar nu rezolvă o problemă în societate, este doar un bișnițar, un escroc care se gândește doar la el și la ai lui, căruia nu îi pasă de ceilalți. Prefer să cred că din ce în ce mai mulți oameni încep să fie empatici și să-și educe copiii în acest mod, la a se gândi la binele general, iar în viitor lucrurile vor sta mai bine în acest domeniu. 

    Am văzut oameni care fac afaceri în construcții de 20-30 ani și nu arată deloc a oameni sănătoși sau fericiți, dar am văzut și oameni care fac de doar 3-5 ani construcții și sunt foarte împliniți, pentru că lasă în urmă proiecte executate corect și beneficiari fericiți, iar energia pe care o simt eu din ce în ce mai bine îmi spune să nu mă opresc și să continui pentru că oamenii au nevoie de mine și echipa Kirman. Așadar, principala deosebire dintre noi și ”așa zisa concurență” este umanitatea și empatia care ne definește pe noi, echipa Kirman, și pentru care luptăm s-o păstrăm și în continuare.

    Echipa Kirman
    Sursă foto: Ion Chirilov

    Dl.ing Ion Chirilov, CEO KIRMAN CONSTRUCT S.R.L. 

    2. Materialele folosite pentru execuția hidroizolației

    Pentru execuția hidroizolației avem la dispoziție mai multe tipuri de materiale. Cele mai folosite sunt membranele poliuretanice sau bituminoase, care se aplică într-un strat continuu și se sigilează pe margini. Elementele de contact se sigilează cu o membrană suplimentară, pentru a le proteja. Membranele por fi și autocolante pentru a fi mai ușor incorporate în construcție. Avantajul oferit de membranele poliuretanice este că sunt impermeabile și rezistente la efectele negative ale fenomenelor meteorologice, cum ar fi: razele UV, diferențele mari de temperatură și furtunile, care cauzează defecțiuni mecanice. Aceste membrane asigură o protecție de 100 % împotriva intrării sau a infiltrării apei în construcție.
    Soluțiile bituminoase, cum ar fi produsele Fragmat și Ibitol sunt destinate execuției hidroizolației fundației prin procedeul la cald, incorporării membranelor bituminoase autocolante și lipirii plăcilor izolatoare. Acestea se aplică direct pe construcție înainte de incorporarea membranelor bituminoase.

    3. Hidroizolarea imobilelor fără subsol

    Până la ora actuală hidroizolația clasică se făcea în interiorul obiectului la placa fundației. Partea inferioară a zidurilor se protejează mai întâi cu styrodur, în conformitate cu SIST EN 13163 și directiva europeană privind produsele pentru lucrările de construcții. Acesta se folosește atât ca și hidroizolație, cât și ca și izolație termică. 

    (1) Înainte de montarea hidroizolației, pe fundație și pe partea exterioară a zidurilor se aplică Ibitol. (2) În zona plintei până la înălțimea de aproximativ 30 cm, deasupra fundației și deasupra plăcii fundației se folosesc membrane bituminoase cu sudare rapidă conform directivei europene. (3) Dacă obiectul este foarte expus apei, se aplică două sau trei membrane bituminoase cu sudare rapidă. Numărul de straturi ale hidroizolației depinde de adâncimea obiectului.  

    4. Montarea corectă a hidroizolației

    Tehnica cea mai avansată de execuție a hidroizolației este izolarea plăcii pe partea exterioară, adică chiar la zona de contact dintre obiect și pământ. (1) Din cauza pericolului intrării și adunării apei, care în caz de îngheț ar putea ridica fundația, sub placa fundației se montează mai întâi placa grosieră din polistiren cu grosimea între 5-8 cm. Aceasta se aplică pe baza întărită sau din beton. (2) Pe polistiren se lipește membrana bituminoasă autocolantă și se sudează elementele de contact.(3) Peste stratul hidroizolației se pune apoi polistiren cu grosimea 2 x 10 cm sau 20 cm. (4) Zidul se unge pe partea exterioară cu Ibitol, după care pe acesta se aplică în straturi membranele bituminoase care se sudează, (5) iar apoi se lipește izolația din polistiren. (6) În cazul în care apa exercită o presiune mare sau apare tensiunea hidrostatică, se montează o folie izolatoare.

    5. Hidroizolarea acoperișului plat

    Din cauza efectului negativ direct al apei pluviale, hidroizolarea acoperișului plat este extrem de importantă pentru asigurarea durabilității acestuia. Avem la dispoziție mai multe feluri de acoperișuri plate, care se montează pe construcții din beton sau de alt fel. Acestea trebuie să aibă un grad de înclinare de minim 2%, altfel există pericolul stagnării apei pe acoperiș. Dacă apa se adună pe acoperiș, produce efecte negative, care nu pot fi înlăturare cu nici un fel de hidroizolație.
    Pentru toate tipurile de acoperișuri plate sunt valabile următoarele indicații: (1) mai întâi, construcția trebuie să fie unsă cu Ibitol, (2) apoi se aplică membrana bituminoasă destinată execuției barierei de abur, dacă aceasta nu a fost executată în interiorul obiectului. În funcție de cerințe, pe acoperiș se montează o izolație din polistiren cu grosimea între 10-25 cm, (3) căptușită cu material adeziv. (4) Stratul final al acoperișului se execută cu două membrane bituminoase, primul strat fiind sudat în puncte pe izolație, în timp membrana superioară se sudează complet.

    Hidroizolarea acoperișului plat
    Hidroizolarea acoperișului plat

    6. Membrană cramponată, folie drenaj

    6.1. Pentru ce se folosește membrana cramponată?

    Membrana cramponată, adică membrana de suprafață este realizată din polietilenă de înaltă densitate. Este rezistent la presiune și impermeabil. Crampoanele, de fapt acele umflături pe suprafața foliei, creează o anumită și uniformă distanță care fiind un „strat intermediar”, protejează o anumită suprafață. Această membrană este utilizată pentru hidroizolarea fundațiilor și a zidurilor de sprijin, a îmbinărilor de fațadă și podea precum și pentru grinzi la înălțime.

    6.2. Membrana cramponată, folie drenaj - preț

    Cât costă folia? Prețul foliei drenaj, membrană cramponată depinde dacă o cumperi ca persoana fizică sau juridică, dar și de cantitate. În general, această folie, la 1.5x20, 30mp, FDR1.5 costă în jur de 150 lei.

    7. Membrane bituminoase

    7.1 Ce sunt membranele bituminoase?

    Membranele bituminoase pot fi cu armătura din fibră de sticlă împreună cu o membrană armată cu poliester. Ele sunt utilizate în principal pentru izolarea clădirilor rezidențiale, în unul sau două straturi. Instalarea membranelor bituminoase este aceeași cu montarea bitumului, cu diferența că membranele bituminoase sunt sudate și acoperite prin suprapunerea marginilor.

    7.2. Membrane bituminoase – preț

    Membrana bituminoasă, cu armătura din fibra de sticlă, 4 kg/mp, 10 mp/rolă costă aproximativ 12 lei/m2.

    Dacă decideți să instalați hidroizolație la casă, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    2677
    Autorul: Daibau.ro

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Hidroizolație fundație?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    Avem 2444 executanți pentru domeniul Hidroizolație fundație:

    Serviciu gratuit
    Căutăm local
    Fără comisioane