Siguranța sporită este subliniată ca principalul avantaj al supravegherii video, fie că este vorba de o clădire rezidențială sau comercială. Supravegherea video nu numai că previne accesul neautorizat la clădiri, dar oferă și dovezi semnificative sub formă de înregistrări care vor ajuta la investigarea furtului, vandalismului sau a altor infracțiuni.
Supravegherea video este o măsură preventivă excelentă pentru prevenirea faptelor criminale, deoarece descurajează făptuitorii.
Au fost efectuate și cercetări privind impactul supravegherii video asupra activităților infracționale. Acestea au indicat că în locurile care sunt adesea „țintite” de hoți, instalarea de supraveghere video a redus procentul infracțiunilor.
Supravegherea video joacă un rol important în monitorizarea proceselor de lucru, contribuind astfel la eficiența afacerii. Filmările de la camerele de supraveghere video indică managerilor zonele care necesită optimizare. Astfel, de exemplu, supravegherea video în unitățile de vânzare cu amănuntul dezvăluie multe despre obiceiurile consumatorilor și îi îndrumă pe manageri asupra modului în care să gestioneze mai bine resursele și să mărească vânzările. De asemenea, supravegherea video permite monitorizarea și gestionarea evenimentelor în timp real, precum și răspunsul rapid în cazul unei urgențe sau amenințări. În acest fel, riscurile și vătămările la locul de muncă sunt minimizate.
Un lucru este sigur - din ce în ce mai mulți oameni sunt dispuși să plătească bani și să renunțe la intimitate pentru a preveni infracțiunea sau furtul. Există din ce în ce mai multe clădiri rezidențiale, case și cabane care sunt protejate de hoți cu ajutorul supravegherii video.
Acest lucru a contribuit la faptul că sistemele de supraveghere video se dezvoltă în mod constant și avansează în pas cu cerințele pieței. Sistemele moderne de supraveghere video devin mai eficiente, mai inteligente, mai fiabile și pur și simplu mai sigure.
Dezvoltarea tehnologică a supravegherii video se referă în principal la îmbunătățirea rezoluției imaginii. Astăzi, camerele nu se limitează la rolul lor principal - înregistrarea, ci oferă și alte posibilități, mai ales odată cu dezvoltarea IoT (Internet of Things) despre care vom discuta mai multe în continuare.
Camerele de securitate pentru supraveghere video au astăzi capacități tehnice mult mai bune de înregistrare, ele apar sub diferite forme, cu o gamă largă de rezoluții și funcții.
Am evidențiat șapte tendințe actuale care au apărut în ultimii 5 ani în ceea ce privește supravegherea video.
Supravegherea video se bazează tot mai mult pe comunicarea IP
În ultimii ani, a existat o tendință remarcabilă ca supravegherea video să devină parte a rețelei wireless de acasă, adică sistemele să se bazeze pe comunicația IP. Camerele IP (Internet Protocol Cameras) sau camerele de rețea oferă supraveghere video digitală prin trimiterea și primirea de imagini prin Internet sau prin rețeaua locală (LAN). Deoarece camerele sunt de o rezoluție mai mare decât sistemele analogice (cel mai adesea HD adică 720p și Full HD adică 1080p), pot fi văzute chiar și cele mai mici detalii.
Cea mai simplă explicație: sunteți în vacanță, iar printr-o aplicație pe un telefon „inteligent”, prin rețea Wi-Fi, accesați sistemul de supraveghere video de acasă pentru a verifica. Și asta nu este tot: urmăriți ce se întâmplă în timp real și revizuiți filmările salvate de DVR. Dacă este vorba de o absență mai lungă și nu există loc pentru înregistrări noi, sistemul de supraveghere video va șterge automat înregistrările vechi pentru a face loc pentru înregistrări noi, conform principiului FIFO (first in, first out). Această tendință este aplicată de tot mai mulți producători mondiali de sisteme de supraveghere video.
De asemenea, puteți primi o notificare în timp real dacă sistemul detectează o activitate neobișnuită, adică atunci când o alarmă este declanșată dintr-un motiv anume. În acest fel, puteți contacta autoritățile în caz de furt, chiar dacă sunteți departe de casă.
De asemenea, un alt avantaj – prin intermediul aplicației puteți răspunde la interfon și comunica cu vizitatorul de la distanță. Aceasta este o soluție excelentă dacă ați angajat pe cineva să vă ude plantele în timp ce sunteți în vacanță. Dacă nu ați avut acces la Internet în acel moment, puteți urmări mesajul video înregistrat.
Întotdeauna la curent cu camerele de supraveghere video GSM
Totuși, ce se întâmplă dacă doriți să instalați supraveghere video la o cabană sau o proprietate departe de oraș care nu are acces constant la Internet? Pe lângă aceasta, căutați o soluție economică, adică supraveghere video pentru care nu va trebui să plătiți mult pentru că nu stați în acea locație în fiecare zi?
Camerele GSM pot fi o soluție de supraveghere video a spațiilor în care nu stați des și trebuie să le monitorizați. Camerele GSM sunt folosite acolo unde nu există o rețea Wi-Fi. Cea mai simplă definiție este că sunt camere de siguranță wireless care necesită doar un semnal din rețea pentru a transmite date.
Pentru camerele GSM, este important să existe o rază de semnal a rețelei mobile.
De asemenea, majoritatea camerelor GSM funcționează pe baterii și au și opțiunea de energie solară, deci nu este necesară nicio priză electrică. Multe camere GSM trimit un mesaj de avertizare prin SMS atunci când bateriile din cameră sunt descărcate.
Supraveghere video și stocare în cloud
Înregistrările UHD (Ultra HD) necesită mult mai mult spațiu de stocare, iar stocarea în cloud a apărut ca o soluție practică, scalabilă, dar și o măsură excelentă pentru protecția datelor. Stocarea în cloud este o tendință vizibilă pe care se bazează tot mai mulți producători de supraveghere video. De ce? Deoarece sistemele de supraveghere video devin din ce în ce mai flexibile, se bazează mai puțin pe stocarea locală și pe dispozitivele DVR. Utilizatorii au posibilitatea de a accesa videoclipuri de oriunde, nu numai prin aplicații anume, ci și printr-o interfață web.
Stocarea în cloud face posibilă stocarea în siguranță a unor cantități mari de date. De asemenea, oferă acces la distanță, flexibilitate și scalabilitate mai mari.
În acest fel, se reduce nevoia de stocare masivă costisitoare, acolo unde sunt posibile defecțiuni. „Cloud-ul” oferă alte posibilități – acces ușor, este o opțiune de rezervă dacă discul se defectează într-un moment crucial.
Integrarea supravegherii video
Am menționat deja Internetul lucrurilor (IoT) mai sus. Integrarea supravegherii video cu Internetul lucrurilor permite camerelor să comunice cu alte dispozitive, sisteme și senzori, oferind soluții mai bune, mai complexe.
Integrarea Internet of Things oferă o comunicare mai bună între diferite componente ale sistemelor CCTV, cum ar fi alarmele și controlul accesului. În acest fel, robustețea sistemului de protecție este sporită.
O altă tendință s-a remarcat aici - îmbunătățirea securității cibernetice. Și anume, pe măsură ce sistemele de supraveghere video sunt conectate la alte dispozitive, centrul atenției este tot mai mult atât pe securitatea sistemului în sine, cât și a datelor valoroase pe care le stochează. Deci, noile sisteme CCTV au funcții de securitate mai avansate. Se acordă din ce în ce mai multă importanță protecției împotriva amenințărilor cibernetice.
Supraveghere video la rezoluție înaltă
Progresele în sistemele de supraveghere video sunt cele mai vizibile în calitatea imaginii video. Calitatea bună a imaginii devine inevitabilă, mai ales în integrarea cu noile tehnologii precum recunoașterea facială.
Camerele UHD au îmbunătățit considerabil capacitățile sistemelor CCTV.
Deși 1080p este cel mai răspândit standard, mulți apelează la rezoluția 4K, iar noua tendință este rezoluția 8K, care oferă imagini „clare de cristal”, până la cele mai mici detalii. Videoclipurile la rezoluție 8K arată cu acuratețe contururile feței, plăcuțele de înmatriculare. În acest fel, oferă o identificare mai eficientă, protecție proactivă.
Cât costă sistemele de alarmă? Prețurile sistemelor de alarmă depind de complexitate și tip (wireless și cu fir), calitate, numărul dispozitivelor de siguranță, metoda de gestionare și furnizorul de servicii. Instalarea unui sistem antiefracție mediu cu o unitate principală, senzori și camere variază între 600 și 1.200 RON.
Cui ar trebui să încredințați planificarea și instalarea sistemului de alarmă? Trimiteți o cerere către producătorii și furnizorii de sisteme de alarmă adecvați și evaluați din zona dumneavoastră - gratuit și fără obligații!
Supraveghere video și învățare automată
În primul rând, vom defini ce este învățarea automată. Este o ramură a informaticii care se concentrează pe a da voie inteligenței artificiale (AI) să imite oamenii pentru rezolvarea anumitor sarcini. Învățarea automată și AI, la fel ca și alte ramuri, au transformat sistemele de supraveghere video, oferind posibilități avansate, analiză sofisticată a datelor - detectarea obiectelor, recunoașterea facială, analiza comportamentului neconvențional.
Învățarea automată reduce numărul de amenințări false și crește acuratețea acestora, îmbunătățind algoritmul de detectare în timp.
Explicat în cel mai simplu mod - integrarea supravegherii video cu inteligența artificială oferă posibilitatea recunoașterii automate a fețelor, obiectelor, acțiunilor.
Camere de supraveghere video si multisenzoriale
În ultimii ani, camerele de supraveghere video multisenzoriale cu mai multe direcții au câștigat tot mai multă popularitate. Acest lucru nu este surprinzător având în vedere că oferă aceeași acoperire ca mai multe camere standard, adică oferă o acoperire uriașă, cu un consum redus de energie, fără a compromite calitatea video.
Camerele multisenzoriale pentru supraveghere video sunt disponibile în format IP și HDCVI. Nu necesită investiții mari când vine vorba de instalare, întreținere, consum de energie.