Există multe concepții greșit întemeiate despre încălzirea prin pardoseală și perete. Un număr mare de oameni sunt de părere că încălzirea în pardoseală nu poate încălzi complet casa, nu poate fi combinată cu pardoselile din lemn și provoacă în timp probleme de sănătate cum ar fi varicele. Nici măcar încălzirea prin perete nu este necriticată, spunându-se că ar fi ineficientă, că doar pereții rămân calzi în timp ce restul încăperii este rece. Atât încălzirea în pardoseală, cât și încălzirea prin perete sunt considerate a fi sisteme de încălzire prea scumpe. Este oare chiar așa?
Avantajele încălzirii în pardoseală și perete în comparație cu caloriferele provin în primul rând din faptul că sunt sisteme cu temperatură scăzută - temperaturile pardoselii, în funcție de scopul încăperii, sunt cuprinse între 21 și 28 de grade, iar în sistemele de încălzire prin perete intervalele de temperatură a apei de la 28 la maxim 40 de grade, deci puțin mai mult decât la pardoseală. Prin comparație, temperatura la calorifer depășește 65 de grade.
Pe lângă faptul că atât încălzirea în pardoseală, cât și încălzirea prin perete sunt sisteme cu temperatură scăzută, există o altă conexiune - ambele pot fi împărțite în cele pe apă sau electrice. Aceasta înseamnă că în perete sau podea, există o rețea ramificată de încălzitoare electrice sau o rețea de țevi prin care trece apa caldă.
De asemenea, ambele sisteme pot fi combinate cu cazanele pe peleți din ce în ce mai populare. Și cum este posibil acest lucru, ținând cont de faptul că încălzirea în pardoseală și perete funcționează până la 40 de grade temperatura maximă, iar cazanele pe peleți la temperaturi mult mai mari, peste 60 de grade? Este posibil prin instalarea unei supape de amestec cu cap termostatic pe cazan, care va regla temperatura apei de ieșire.
Sfaturi de la UNIVERSINSTALDAR S.R.L. Care sunt avantajele principale ale utilizării încălzirii în pardoseală comparativ cu alte sisteme de încălzire? Durată lungă de viață și costuri reduse de întreținere pentru toate componentele sistemului de încălzire prin pardoseală. Țevile de plastic folosite pentru distribuția apei nu se sparg, nu se fisurează și nu sunt supuse riscului de coroziune. Durata medie de viață a acestui sistem de încălzire este de până la 50 de ani. Încălzirea în pardoseală cu energie electrică Încălzirea în pardoseală cu apă Eficiența energetică este suținută în mod direct de către apa încălzită care circulă prin conductele montate în podea începând de la doar 35°C, față de calorifere, unde apa poate atinge 50-60°C. Dl. Pandele Liviu, UNIVERSINSTALDAR S.R.L. |
Încălzire prin pardoseală - avantaje
Unul dintre principalele avantaje ale încălzirii în pardoseală față de calorifere este că elementele de încălzire nu sunt vizibile. Pe măsură ce tot mai mulți oameni tind spre un design interior modern, acesta este un avantaj imens pentru mulți.
În cele din urmă, veți putea pune sub fereastră piesa de mobilier dorită, ceea ce înainte nu ați putut, pentru că acel loc a fost ocupat - era un calorifer.
Încălzirea în pardoseală radiază căldură în mod egal pe întreaga suprafață a podelei, ceea ce asigură o temperatură confortabilă în toate părțile încăperii. Probabil că sunteți familiarizați cu următoarea situație: cu ajutorul caloriferelor este prea cald într-o cameră, dar este încă frig în zona picioarelor. Motivul constă în faptul că, la calorifere, aerul cald se mișcă în sus.
Cu încălzirea în pardoseală, sistemele integrate în pardoseală distribuie căldura uniform și rezultă o utilizare optimă a sursei de căldură.
Un alt beneficiu uriaș față de calorifere: nu există aer uscat în timpul sezonului de încălzire și, prin urmare, nu este nevoie de umidificatoare și ventilație mai frecventă, care răcește suplimentar încăperea, adică pierde căldură. După cum am menționat mai sus, caloriferele sunt corpuri de încălzire care se caracterizează prin temperatură ridicată, datorită căreia are loc o mișcare intensă a aerului și circulația acestuia în interiorul încăperii, ceea ce are ca rezultat ridicarea prafului. Prin urmare, încălzirea în pardoseală este o alegere mai bună pentru persoanele cu astm, bronșită, alergii și alte probleme respiratorii.
Deși există o concepție greșită că încălzirea în pardoseală este incompatibilă cu pardoseala din lemn, acest lucru nu este adevărat, aproape toate suprafețele de finisare pot fi montate peste aceasta. Deși în trecut, parchetul nu era cea mai bună variantă când vine vorba de încălzirea în pardoseală, deoarece din cauza temperaturii ridicate se usca și crăpa, iar datorită grosimii mari a pardoselilor din lemn la acea vreme, transferul de căldură era împiedicat. Situația este însă diferită acum, peste încălzirea în pardoseală se poate pune parchet cu două sau trei straturi. O alegere bună este stejarul. Lacurile trebuie evitate ca strat final, sunt predispuse la crăpare din cauza temperaturii ridicate, de aceea se recomandă acoperirea cu ulei sau protejarea lemnului prin ceruire. O altă limitare: podelele din lemn pot fi montate numai peste un sistem de încălzire în pardoseală pe bază de apă, nu peste unul electric.
Cea mai bună combinație cu încălzirea în pardoseală este reprezentată de podelele din piatră, care pot fi văzute în exemplele de clădiri antice romane. Marmura și granitul sunt cel mai des folosite în acest scop. De ce pardoselile din piatră sunt atât de compatibile cu sistemele de încălzire în pardoseală? Piatra tolerează perfect fluctuațiile de temperatură, precum și temperaturile ridicate. Pe de altă parte, deoarece piatra este rece la atingere, ceea ce este cu siguranță plăcut vara, iarna nu este cazul, așa că încălzirea în pardoseală rezolvă problema. Datorită bunei conductivități termice a pietrei, căldura este rapid transferată în cameră și, deoarece este capabilă să acumuleze o cantitate mai mare de căldură, va radia căldură chiar și atunci când încălzirea în pardoseală este oprită.
Întrucât prețul pietrei este mare, o altă pardoseală, mult mai accesibilă, poate fi o soluție. este vorba de plăcile ceramice care au aceleași proprietăți atunci când vine vorba de încălzirea în pardoseală: sunt bune conductoare de căldură, rezistă foarte bine la temperaturi ridicate și la fluctuațiile lor. De asemenea, sunt reci sub picioare, astfel încât încălzirea în pardoseală în combinație cu plăcile ceramice este soluția optimă.
Pe lângă pardoseala din lemn, gresie și piatră, alegeri bune pentru încălzirea în pardoseală sunt și podelele de vinil (cu certificatul de compatibilitate corespunzător), precum și podelele din plută, dar cu o grosime de cel mult 10 mm. Deoarece pluta este un excelent izolator termic, o grosime mare ar împiedica trecerea căldurii.
Încălzire în pardoseală - dezavantaje
Încălzirea în pardoseală, dacă este instalată mai târziu, necesită investiții mai mari. Sistemul de încălzire în pardoseală pe bază de apă, care are prioritate față de încălzirea electrică în pardoseală din cauza facturilor mai mici, necesită ca nivelul podelei să fie ridicat cu 10 până la 12 cm. Prin urmare, dacă în timpul renovării se folosește încălzirea în pardoseală, este mai întâi necesar să se îndepărteze pardoseala și șapa existentă, pentru a face loc instalării sistemului de încălzire în pardoseală. După instalarea sistemului de încălzire, este necesar să instalați pardoselile noi, ceea ce cu siguranță nu este un cost de material mic. De asemenea, necesită și ridicarea ușii. Prin urmare, atunci când vine vorba de instalarea ulterioară, adică de schimbarea sistemului de încălzire în timpul renovării casei, încălzirea prin perete este o alegere mai bună.
Deoarece încălzirea în pardoseală funcționează la temperaturi semnificativ mai scăzute decât încălzirea cu radiatoare, iar țevile sunt ascunse sub podea, este nevoie de mai mult pentru încălzirea camerei. Fiindcă acest lucru este cel mai enervant la orele dimineții, se recomandă să nu opriți încălzirea în pardoseală în timpul nopții, ci doar să reduceți temperatura.
Un alt dezavantaj - încălzirea în pardoseală nu poate fi introdusă într-un apartament care este deja conectat la rețeaua de încălzire centrală. Este și cazul încălzirii prin perete - din partea legală, nu este permisă modificarea sistemului în apartamentele cu încălzire la distanță. De asemenea, în sistemele de termoficare, temperatura apei este semnificativ mai mare decât la încălzirea în pardoseală și perete.
Încălzire prin perete - avantaje
Datorită funcționarii la temperaturi mai scăzute (temperatura mai scăzută a apei în sistem) și transferului de căldură pe o suprafață mai mare, încălzirea prin perete are și numeroase avantaje față de calorifere.
Încălzirea prin perete, la fel ca și încălzirea în pardoseală, ridică mai puțin praf în timpul funcționării, deoarece există o diferență mai mică între temperatura elementului de încălzire și încăperea care este încălzită. Prin urmare, încălzirea prin perete este o alegere mai bună pentru persoanele cu probleme respiratorii. În plus, sunt mai puține zone în care este mai frig și zone în care este insuportabil de cald, spre deosebire de încălzirea cu ajutorul caloriferelor, care asigură locuirea mai confortabilă. Există avantajul pe care l-am menționat în cazul încălzirii în pardoseală - corpul de încălzire nu este vizibil, așa că puteți așeza o comodă, o măsuță de cafea sau vreo altă piesă de mobilier sub geam.
Așa cum sugerează și numele, încălzirea prin perete este un sistem în care elementele de încălzire sunt amplasate în pereți. Consumul de energie al încălzirii prin perete este cu până la 30% mai mic față de caloriferele.
Și acum ne vom ocupa de avantajele încălzirii prin perete în comparație cu încălzirea în pardoseală. În timp ce încălzirea în pardoseală, dacă este instalată ulterior, necesită investiții financiare mari, încălzirea prin perete este potrivită atât pentru clădirile noi, cât și pentru adaptările ulterioare. Si anume, sistemul de încălzire prin perete poate fi instalat peste pereții existenți, cu lucrări de volum mai mic.
Încălzirea prin perete poate fi instalată în două moduri: primul este prin plasarea țevilor de încălzire prin perete peste care trece un strat de ipsos și stratul final sub formă de netezire (un mod mai favorabil), iar a doua modalitate este instalarea uscată, adică acoperirea pereților cu plăci speciale de gips-carton în care au țevile pentru încălzirea peretelui (un mod mai ușor de instalat și mai eficient în funcționare).
Când vine vorba de modul de temperatură scăzută, încălzirea prin perete este excelentă în combinație cu o pompă de căldură, care câștigă tot mai multă popularitate datorită eficienței energetice pe care o oferă. Un alt avantaj rezultă din aceasta - atunci când sistemul de încălzire prin perete este conectat la pompa de căldură, în perioada mai caldă a anului poate fi folosit pentru răcirea încăperilor, de exemplu climatizare și chiar foarte eficient. Acesta este unul dintre cele mai importante avantaje ale încălzirii prin perete în comparație cu încălzirea în pardoseală.
Sistemul de pompă de căldură folosește temperatura scăzută a apei subterane (este la o temperatură constantă sub 15 grade) pentru a răci apa din sistemul de încălzire prin perete.
Încălzirea prin perete în combinație cu o pompă de căldură asigură o climatizare plăcută a spațiului și nu există suflare directă de aer rece ca la aparatele de aer condiționat.
De asemenea, încălzirea prin perete este o alegere mai bună decât încălzirea în pardoseală în băile mici și în alte spații înguste. În camerele de dimensiuni mici, cea mai mare parte a podelei este ocupată, iar pereții asigură o suprafață suficient de mare pentru încălzire.
Încălzirea prin perete - dezavantaje
Cu toate acestea, încălzirea prin perete are anumite dezavantaje în comparație cu încălzirea în pardoseală. Datorită modului în care funcționează încălzirea prin perete, peretele în care se află sistemul trebuie să fie „liber”, adică piesele de mobilier mai mari nu pot fi amplasate lângă acesta, altfel fluxul de căldură ar fi imposibil. Cum să faceți acest lucru în apartamentele mici unde fiecare centimetru de spațiu disponibil este important?
Un alt dezavantaj - deoarece există țevi în pereți, montarea rafturilor, agățarea pozelor sau a unui ceas de perete va fi dificilă. Pentru a face o gaură în perete, este necesar să se determine exact modul în care sunt poziționate țevile de încălzire din perete, iar acest lucru este posibil prin plasarea unei folii termografice care arată poziția lor exactă. Pentru ca o citire să fie posibilă, încălzirea prin perete trebuie să fie pornită.
Prețuri încălzire în pardoseală și perete
Și care este diferența de preț între încălzirea în pardoseală și perete? Suma pentru încălzirea în pardoseală va depinde de sistemul ales (apă sau electric), de suprafața sau dimensiunea sistemului și altele. Ar trebui alocate între 200 și 250 RON/m2 pentru achiziție, instalare, conectare la cutiile de distribuție și testarea presiunii în sistem.
Cantitatea de încălzire prin perete va depinde de aceiași factori ca și pentru încălzirea în pardoseală, cu adăugarea dacă este vorba doar de încălzire sau de încălzire combinată cu răcire. Prețul încălzirii prin perete cu montaj țevi aluplast cu diametrul de 16 mm, fără conectarea la tabloul electric și fără tencuieli suplimentare, este același ca pentru încălzirea în pardoseală, între 100 și 300 RON/m2.
Dacă sunteți în căutarea unor executanți profesioniști cărora le-ați încredința instalarea încălzirii în pardoseală sau perete, puteți solicita ajutor la daibau.ro și este complet gratuit, rapid și simplu. Trebuie doar să completați o cerere pe site-ul nostru și în curând executanții vă vor contacta cu o ofertă potrivită.