Atât motoarele porților, cât și barierele de parcare au scopul de a controla accesul, oferind o securitate mai mare, accelerând procesul de intrare/ieșire, sporind valoarea proprietății.
Motoare porți - utilizări și importanță
Principalul avantaj al motoarelor pentru porți este că facilitează parcarea zilnică a vehiculelor. Și anume, șoferul nu trebuie să coboare din mașină pentru a deschide poarta, dar deschiderea se poate face cu ajutorul telecomenzii, lucru deosebit de convenabil în zilele ploioase sau cu zăpadă. Aceeași telecomandă poate fi folosită pentru a deschide ușa garajului, dacă aceasta există, astfel încât șoferii să nu fie nevoiți să fie încărcați cu telecomenzi - o telecomandă deschide două uși. Pe lângă telecomandă, în acest scop pot fi folosite chei-tag, iar unele sisteme citesc plăcuțele de înmatriculare de pe mașină și deschid automat poarta. Există și posibilitatea instalării unui sistem de interfon în fața porții, care permite monitorizarea vizuală și sporește securitatea controlului accesului.
Motoarele pentru porți s-au dovedit a fi foarte utile pe străzile aglomerate, adică acolo unde traficul este intens, deoarece facilitând și grăbind procesul de parcare reduc ambuteiajele.
Motoarele pentru porți sunt o soluție pentru deschiderea și închiderea sigură și fără probleme a diferitelor tipuri de porți. Pe lângă faptul că oferă posibilitatea deschiderii/închiderii automate a porților, acestea servesc la protejarea proprietății și controlul accesului.
Și acum vom răspunde la întrebarea din introducere - este posibil să instalați un motor pe poarta actuală, adică să automatizăm poarta existentă sau este necesar să instalați o nouă poartă de curte? Răspunsul este: pentru ca proprietatea dumneavoastră să aibă intrare automată pentru vehicule, nu este nevoie să instalați o poartă nouă, este suficient să obțineți motoare cu montare ulterioară cu care porțile standard sunt ușor automatizate. Răspunsul la o altă întrebare de la începutul textului: da, motoarele pot fi instalate atât pe porți glisante, cât și pe porți cu canaturi. Deci, există motoare pentru porți batante și motoare pentru porți glisante, care vor fi discutate mai detaliat în continuare.
Atunci când achiziționați un motor adecvat, este important să luați în considerare lungimea și greutatea porții în sine. Dacă nu aveți experiență în acest sens, este ușor să faceți greșeli, așa că cel mai bine este să consultați un expert. Cel mai bine este ca un expert să evalueze direct pe teren condițiile tehnice și ce tip de motor este necesar. Pentru mai ce este important să vă bazați pe un expert? Pentru că este necesară asigurarea energiei electrice pentru automatizarea porților, iar instalațiile electrice complete până la motorul în sine trebuie protejate de precipitații si deteriorări mecanice.
Motoarele pot fi alimentate AC sau DC, adică pot fi alimentate cu acest curent alternativ sau continuu. Motoarele de curent alternativ pot funcționa pe electricitate monofazată (cel mai adesea pentru porți cu mai puțini utilizatori și cu frecvență de utilizare mai mică, cum ar fi clădirile rezidențiale private) sau electricitate trifazată (cel mai adesea acolo unde există o frecvență mai mare și mai multe persoane, cum ar fi clădirile comerciale) sau porțile de garaj ale unei clădiri rezidențiale) și sunt conectate la rețeaua electrică a orașului. Motoarele are au curent continuu de joasă tensiune, adică motoarele cu acest curent continuu, au avantajul că deschiderea automată este posibilă chiar și atunci când se întrerupe curentul - pot fi alimentate și de o baterie.
În cazul unor pene de curent, poarta poate fi deschisă manual, deoarece toate motoarele sunt echipate cu încuietoare de deblocare.
Puterea motorului este determinată de volumul porții. La instalarea motoarelor pentru poartă, este esențial ca poarta să se miște fără rezistență suplimentară. Problema apare dacă șina, pe care poarta glisează, oferă multă rezistență sau dacă ghidajele superioare ale porții produc frecare. Pe lângă faptul că îngreunează deschiderea porții, va crea o sarcină suplimentară asupra motorului și a întregului sistem.
Se tinde întotdeauna să se asigure că porțile sunt „la nivelă”, adică să nu cadă într-o parte. Uneori, acest lucru este inevitabil din cauza însăși configurației terenului, în acest caz folosindu-se motoare care pot depăși o pantă mai mică.
Pe lângă greutatea și lungimea porții, alegerea motorului va fi influențată și de tipul de poartă în sine. Porțile glisante pot fi definite ca porți care se deschid/închid prin alunecare laterală de-a lungul unei șine. Sunt cea mai comună alegere atunci când nu există suficient spațiu pentru ușile batante. Una batantă sau o poartă clasică, pe de altă parte, este folosită atunci când există suficient spațiu „în adâncime” și constă de obicei din două segmente.
Motoarele pentru porți pot fi instalate atât în porți cu un singur canat, cât și în porți duble.
Când vine vorba de porțile glisante, există pe piață mai multe tipuri de motoare electromecanice de reducere, autoblocante, iar transmisia se realizează cu roți dințate și cremaliere. Ce motoare pentru porți glisante vor fi folosite vor depinde de greutatea porții și de frecvența sau intensitatea utilizării.
De asemenea, diferite tipuri de motoare electromecanice sunt proiectate pentru porți batante, care pot răspunde la toate dimensiunile porților. Ce motoare pentru porți batante vor fi folosite vor depinde de anvergura și greutatea canaturilor, de intensitatea utilizării, dar și de posibilitatea de instalare, adică situații de pe teren.
Și acum mai multe despre siguranța motorului porților, atât când vine vorba de motoarele pentru porți batante, cât și de motoarele pentru porți glisante. Sistemele de automatizare a porților sunt, din motive de siguranță, echipate cu fotocelulă. Dacă fotocelula înregistrează un anumit obstacol (mașina, animal de companie, copil), la fel ca la ușa liftului, închiderea va fi oprită și poarta se va deschide din nou. Există sisteme care sunt programate astfel încât poarta, după un anumit timp, să se închidă automat din nou, dacă de data aceasta nu detectează un obstacol. De asemenea, astfel de sisteme sunt echipate cu un semnal luminos, a cărui utilitate iese în prim-plan atunci când se întunecă. Și anume șoferilor și trecătorilor, în condiții de vizibilitate slabă, li se dă un semnal cu o lumină intermitentă clar vizibilă că poarta se deschide sau se închide.
Unele motoare pentru poartă sunt, de asemenea, echipate cu o funcție de oprire soft, care permite închiderea fără zgomot.
Preț pentru motor poartă
Motoarele pentru porți glisante variază în general între 1.200 și 1.800 RON, iar prețul poate merge și mai sus, în funcție de caracteristicile alese. Motoarele porților batante sunt puțin mai scumpe și încep de la 1.900 RON.
Bariere de parcare - utilizare și importanță
Barierele automate pentru parcare sunt o soluție excelentă acolo unde există circulație mai mare de vehicule, adică acolo unde există o frecvență și lățime mai mare a pasajului. Este vorba de obicei de parcările publice, centre comerciale, hoteluri, spitale, stații de autobuz și tren, dar și alte locuri în care este necesar să se prevină accesul neautorizat al vehiculelor în zona împrejmuită și să se controleze desfășurarea traficului. Barierele de parcare automate se ridică și coboară foarte repede. Acesta este principalul lor avantaj față de motoarele pentru porți, adică porțile motorizate - viteza de funcționare. O poartă motorizată, în funcție de tip, necesită în medie 20 de secunde pentru a se deschide complet și a permite trecerea unui vehicul. Barierele de parcare se deschid mult mai repede, ceea ce se observă mai ales în parcările aglomerate.
O altă diferență evidentă între un motorul pentru poartă și o barieră de parcare este că barierele de parcare blochează doar trecerea vehiculelor, dar nu și a pietonilor.
Astăzi, acestea sunt o alegere din ce în ce mai populară pentru clădirile de afaceri, clădirile rezidențiale și casele private cu loc de parcare rezervat.
Atunci când alegeți o barieră de parcare, este important să vă ghidați după numărul viitorilor utilizatori. Și anume, frecvența utilizării sale și numărul de cicluri de deschidere și închidere vor depinde de aceasta. Astfel, de exemplu, barierele de parcare cu o tensiune de funcționare de 220 volți se încălzesc mai repede și este posibil ca după mai multe utilizări continue să fie activată protecția termică a acestora. Întrucât bariera de parcare este inutilizabilă în acest caz până când motorul se răcește, acestea sunt recomandate pentru case particulare, precum și clădiri comerciale și rezidențiale cu un număr mai mic de utilizatori și, prin urmare, cu o frecvență de utilizare mai mică. Pe de altă parte, barierele de joasă tensiune cu motoare de 24 V DC pot rezista la o frecvență de utilizare semnificativ mai mare.
Nu alegem bariera de parcare doar în funcție de motor, ci acordăm atenție și echipamentelor suplimentare. Cel mai adesea în centrele comerciale putem vedea bariere ridicate și coborâte prin cititoarele de carduri. Totuși, aceasta nu este singura posibilitate, o putem gestiona și prin intermediul unui cititor de amprente sau o telecomandă, care este cel mai frecvent caz în clădirile private, mai mici.
Una dintre soluțiile din ce în ce mai des întâlnite este instalarea unui modul GSM. Modulul GSM permite operarea barierei cu ajutorul unui telefon mobil - atunci când vrem să ridicăm bariera este suficient să sunăm la numărul modulului GSM sau să trimitem un mesaj cu un telefon mobil. Dacă este un număr care se află în memoria lui ca număr de la care este posibil să se deschidă poarta, bariera este ridicată. Modulul GSM este o soluție deosebit de bună pentru spațiile comerciale mai mari, deoarece poate stoca până la 100 de numere de telefon.
Chiar și în cazul unei bariere de parcare sunt instalate fotocelulele (senzori în infraroșu), care înregistrează dacă din cauza unui anumit obstacol (vehicul, pieton sau altceva) fasciculul de lumină infraroșu, care este invizibil pentru ochiul uman, a fost întrerupt, la fel ca în cazul telecomenzilor TV . Prin urmare, senzorii cu infraroșu detectează dacă există ceva sub barieră, dacă există un obstacol este imposibil să coborâți bariera, reducând astfel potențialele răniri ale pietonilor sau daunele vehiculelor.
Prețul pentru barierele de parcare
Prețul barierei de parcare va depinde de caracteristicile acesteia, începând de la 3.300 RON în sus.
Prețul unei porți pentru curte va fi mult mai mare dacă doriți o poartă pentru curte automată cu acționare electrică. Motorul și dispozitivele și echipamentele însoțitoare vor crește semnificativ cheltuielile.
Dacă v-ați hotărât să automatizați poarta sau bariera de parcare și căutați ofertanți și meșterii care să le monteze, puteți cere ajutor la daibau.ro și este complet gratuit, rapid și simplu. Trebuie doar să completați cererea de pe site-ul nostru și în curând executanții vă vor contacta cu o ofertă potrivită.