În continuare:
- 1. Pavajul curții
- 2. Pavajul curții - avantaje
- 3. Dale, blocuri și cuburi pentru pavarea curții
- 4. Care sunt dezavantajele pavării curții?
- 5. Prețul pavării curții
- 6. Asfaltarea curții - avantaje
- 7. Dezavantajele asfaltării curții
- 8. Procesul de asfaltare a curții
- 9. Prețul asfaltării curții
- 10. Asfaltare sau pavare?
1. Pavajul curții
Așezarea plăcilor sau a cuburilor pe o bază pregătită anterior este cea mai veche tehnică de întărire a suprafețelor. Avantajul pavajului este estetica și posibilitatea alegerii. Un număr mare de produse pentru acest tip de construcții civile se găsesc astăzi pe piață, deși în general pot fi împărțite în trei mari grupe: plăci, blocuri și cuburi. De asemenea, sunt produse într-o multitudine de forme, dimensiuni, din diverse materiale și cu diferite finisaje, adică suprafețe. Prin urmare, indiferent de stilul și designul pe care îl aveți în vedere pentru curtea dumneavoastră, cu siguranță veți găsi ceea ce căutați.
2. Pavajul curții - avantaje
2.1. Plăcile și cuburile sunt ușor de înlocuit
Marele avantaj al plăcilor, blocurilor și cuburilor este că pot fi înlocuite ușor și rapid. Dacă vă aflați într-o situație în care curtea trebuie să fie săpată din cauza unei defecțiuni a instalațiilor de utilități sau a conductelor, acest lucru va fi mult mai ușor de făcut - trebuie doar să ridicați unul sau mai multe elemente și când lucrarea este terminată, puneți-le la loc, iar curtea va arăta la fel ca înainte.
Pavarea curții permite ca reparația să fie efectuată doar acolo unde este necesar, iar lucrarea nu trebuie toată făcută de la început.
2.2. Estetica pavajului curții
Plăcile, blocurile și cuburile sunt produse din diverse materiale și au nenumărate tipuri și variante de decor, modele, textură, forme și culori. Asta înseamnă că aveți la dispoziție tot atât de multe opțiuni pentru un aspect unic al grădinii. Puteți alege un stil clasic, modern sau rustic exact așa cum se potrivește cu conceptul de design al casei dumneavoastră.
2.3. Diverse elemente de pavare
Pavajul curții permite amenajarea elegantă a diferitelor suprafețe precum cele pentru plimbare, scări, terase și altele. Toate acestea se pot face în același mod, care va arăta deosebit de stilizat, uniform și armonios și va lăsa o astfel de impresie.
3. Dale, blocuri și cuburi pentru pavarea curții
3.1. Blocuri de beton, dale, cuburi
Elementele din beton sunt foarte populare datorită durabilității, varietății de modele și forme și prețurilor relativ accesibile. Sunt rezistente la încărcări, ușor de întreținut și disponibile în diferite culori și texturi.
3.2. Piatra naturală pentru pavajul curții
Plăcile din piatra naturală precum granit, ardezie, calcar sau gresie oferă un aspect natural și o valoare estetică ridicată. Sunt foarte durabile sau, de obicei, mai scumpe decât alte materiale.
3.3. Cărămida ca material de pavare
Cărămizile sunt un material cunoscut și foarte vechi pentru construcția căilor de acces, aleilor, pasajelor și chiar a drumurilor și sunt cunoscute pentru aspectul lor cald și rustic. Sunt puternice, durabile și rezistente la alunecare, dar rezistă și la diferite condiții meteorologice.
3.4. Pavajul curții cu piatră de porfir
Piatra de porfir este populară pentru durabilitate, rezistență la frig, culoare (toate nuanțele de roșu, violet și verde) și textură. Este o alegere excelentă pentru zonele caracterizate de condiții meteorologice foarte variabile.
4. Care sunt dezavantajele pavării curții?
Dezavantajul pavării este așezarea neuniformă a plăcilor, blocurilor sau cuburilor individuale din cauza acțiunii factorilor naturali, pregătirea inadecvată a substratului sau altele asemenea, care necesită adesea o corecție. Unii rezolvă acest lucru punând elemente pe o bază de beton, ceea ce mărește drastic costul proiectului. Există și cei care consideră că pavajul este o alegere proastă din cauza denivelărilor suprafețelor care îngreunează curățarea și întreținerea (depunerile rămân ușor pe ele, dar apar și alge) precum și rosturile care trebuie reînnoite (umplute cu pietriș sau chiar distruse buruienile). Totuși, dacă doriți un aspect complet natural al curții, astfel de fenomene nu vor fi o problemă.
5. Prețul pavării curții
Pavajul curții este de obicei cu aproximativ 20% mai scump decât asfaltarea. Maeștrii încarcă foarte diferit, în funcție de material, substrat și modelul și aspectul plăcilor. Plătești mai mult pentru așezarea blocurilor pentru că tinde să fie mai solicitant, în timp ce blocurile și plăcile sunt cele mai ieftine – în tot cazul contați pe aproximativ 40-80 RON/m2.
6. Asfaltarea curții - avantaje
6.1. Durabilitate și duritate
Asfaltul este un material dur și rezistent care poate rezista la sarcini grele precum diverse tipuri de transport, vehicule de livrare sau echipamente grele. Un strat bun de asfalt în curte poate dura zeci de ani dacă este întreținut corespunzător. O curte asfaltată necesită relativ puțină întreținere. Curățarea și etanșarea regulată va asigura că toate suprafețele de circulație și de mers pe jos sunt în stare excelentă. Reînnoirea periodică a stratului de suprafață poate prelungi semnificativ durata de viață a asfaltului.
Avantajul asfaltului este că suprafața sa este relativ plană și uniformă, fără rosturi și margini, ceea ce implică deplasarea sau curățarea mai ușoară pe acesta. Murdăria încăpățânată se lipește mai greu de asfalt.
6.2. Asfaltarea curții este o lucrare rapidă
Asfaltarea suprafețelor de acces la casă este cea mai simplă și cel mai rapid de efectuat, motiv pentru care este atât de căutat. Avantajele asfaltării sunt, înainte de toate, viteza și fiabilitatea. Odată ce substratul este așezat, mașinile de finisare pot termina foarte repede suprafețe mari.
6.3. Asfaltarea curții permite executarea formelor organice
Atunci când se execută forme rotunde sau organice ale suprafeței, în timpul asfaltării, există mai puțină provocare. Deoarece asfaltul este o suprafață omogenă, nu există reziduuri ca la plăci, unde marginile trebuie tăiate, ceea ce creează și material rezidual. Asfaltarea unei curți rotunjite sau rotunde este, prin urmare, mult mai rapidă și mai simplă decât pavarea.
7. Dezavantajele asfaltării curții
Lipsa ofertei este considerată un dezavantaj al asfaltării sau pavării. Există opțiuni de utilizare a asfaltului cu pigmenți colorați, dar sunt foarte rar folosite. Un alt dezavantaj al asfaltului este aspectul monolit al acestuia - se spune că este „dintr-o bucată”, fără tranziții sau îmbinări. Prin urmare, dacă este nevoie să montați sau să reparați o parte a instalației care trece pe dedesubt, suprafața va trebui spartă, dar noul asfalt va arăta ca un „petic”. Problema poate fi, de asemenea, că asfaltul crăpă sau se așează neuniform.
Orice reabilitare a suprafeței de asfalt va fi foarte vizibilă, cu excepția cazului în care este acoperită cu straturi noi, ceea ce este iarăși mai scump.
8. Procesul de asfaltare a curții
8.1. Pregătirea substratului pentru asfaltare
Pregătirea corectă a substratului este de o importanță cheie pentru asfaltarea cu succes a curții. Primul pas este eliminarea stratului existent, dacă este necesar. Vechiul strat de asfalt sau macadam este îndepărtat, dar de multe ori se face și o săpătură de mică adâncime pentru a se obține o suprafață fermă și plană, ceea ce presupune îndreptarea și nivelarea acesteia. Este important ca substratul să fie consolidat, plan și ferm pentru a se preveni formarea fisurilor și găurilor. Fracțiunile de piatră și nisip sunt așezate peste noua bază înainte de începerea asfaltării (așa-numitul tampon), iar apoi baza este compactată pentru stabilitate.
8.2. Asfaltare
Când substratul este gata, urmează faza de umplere cu asfalt. Aceasta presupune încălzirea amestecului asfaltic la o temperatură ridicată pentru a-l face fluid și ușor de montat. După aceea, acest asfalt lichid este umplut și apoi este distribuit uniform pe întreaga suprafață planificată cu o rolă. În final, întregul strat este compactat și consolidat cu o rolă grea (finisher) pentru a se obține o suprafață fermă și netedă.
9. Prețul asfaltării curții
Partea bună a asfaltării în comparație cu pavajul este cu siguranță prețul. Asfaltarea este cu 20% mai ieftină decât pavajul. Prețul asfaltului în sine și execuția lucrării depind de tipul de material, de pregătirea substratului și de numărul de straturi. Între 30 și 40 RON/m2 vor fi necesari pentru pregătirea bazei, montarea asfaltului cu un strat sau cu două.
10. Asfaltare sau pavare?
Vă recomandăm să faceți un compromis atunci când amenajați grădina. Asfaltați suprafețele mari ale căilor de acces și parcării, dar pavați potecile din jurul casei sau spre grădină și marginea suprafețelor de asfalt. Pentru a împărți vizual suprafețele mari, le puteți înconjura și cu piatră, ceea ce le va face să pară mai puțin monotone.
Asfaltare | Pavaj | |
Avantaje | se lucrează repede și simplu, întreținerea nu este solicitantă | arată frumos, materialul este rezistent, intervențiile nu lasă urmă |
Dezavantaje | mai puțin atractiv din punct de vedere estetic, orice intervenție este vizibilă | mai scump, execuția durează mai mult, întreținere mai solicitantă |
Preț | 30-40 RON/m2 | 40-80 RON/m2 |