Pentru zona

    Beton - care sunt proprietățile betonului ca material de construcție?

    Betonul este un material ale cărui începuturi de utilizare datează din trecutul îndepărtat, dar nici astăzi popularitatea sa nu scade. Se obține prin amestecarea agregatelor, apei și liantului, dar se pot adăuga anumiți aditivi pentru a-i îmbunătăți caracteristicile fizice și mecanice. În cele ce urmează, ne ocupăm de proprietățile betonului, dar și de curiozități interesante despre acest material de construcție.
    Articol de specialitate 497
    beton
    Avem 195 executanți pentru domeniul Produse din beton:

    Beton proaspăt și întărit - proprietăți

    După originea lor, materialele de construcție sunt împărțite în naturale și artificiale - betonul este artificial, deoarece nu se găsește în natură, ci este produs de om folosind procedee tehnologice speciale. Se formează prin solidificarea unui amestec de agregate (pot fi naturale și artificiale - pietriș și nisip natural, argilă expandată, așchii de lemn, zgură care au o pondere de 70-80% în amestec), material liant ( lianți minerali – cel mai des se folosește cimentul, var, gips sau lianți organici folosiți în mod obișnuit - asfalt și polimeri, au o pondere de 10-20% în amestec) și apă (permite procesul de lipire și întărire a cimentului, are o pondere de aproximativ 5-10% în amestec) . Pe lângă componentele enumerate, în amestec se adaugă anumiți aditivi, care sunt dozați în raport cu masa materialului de legare, de obicei ciment. Aditivii pot fi sub formă lichidă sau pulbere și includ: plastifianți care reduc frecarea apărută în amestecul de beton, aeranți care creează bule de aer în beton, ceea ce mărește rezistența la îngheț, acceleratori care grăbesc timpul de priză a cimentului și întărirea betonului, întârzieri. care încetinesc lipirea procesului, etanșanți care împiedică absorbția capilară a apei și îmbunătățesc etanșeitatea la apă, antigeluri care sunt aditivi pentru betonarea la temperaturi joase (sub 0 grade), deoarece micșorează punctul de îngheț al apei.

    După scopul său, betonul aparține materialelor de construcție de bază, alături de piatră, cărămidă, oțel, lemn, etc.  Betonul este cel mai răspândit material de construcție artificială în lume, aplicarea sa este cu adevărat vastă  - este folosit în producția de drumuri, clădiri, fundații, poduri, etc.

    Împărțirea de bază a betonului se bazează pe criterii bazate pe valorile masei volumetrice. Acestea sunt împărțite în betoane ușoare care sunt utilizate pentru elementele din beton care necesită o greutate volumetrică mai mică, betoane obișnuite care sunt utilizate în majoritatea cazurilor în domeniul construcțiilor și betoane grele care au o masă volumetrică mare și sunt obținute prin utilizarea de agregate grele.

    Amestecul componentelor de mai sus, până se întărește, se numește beton proaspăt. Proprietățile betonului întărit ulterior vor depinde de proprietățile acestuia.

    beton proaspăt
    Amestecul de componente, până se întărește, se numește beton proaspăt

    Una dintre proprietățile primare ale betonului proaspăt este tixotropia, care se reflectă în capacitatea betonului de a-și modifica proprietățile sub influența diferitelor efecte mecanice. Vorbim despre variabilitatea parametrilor de vâscozitate în funcție de mișcare, adică restul particulelor. De asemenea, se caracterizează prin variabilitatea constantă a parametrilor în funcție de timp, care este determinată de desfășurarea proceselor fizico-chimice în timpul hidratării cimentului - pierderea fluidității, creșterea vâscozității etc.

    Proprietățile reologice ale betonului proaspăt afectează foarte mult proprietățile sale tehnologice, precum și proprietățile betonului întărit. Betonul proaspăt trebuie să îndeplinească cerința tehnologică, adică să răspundă cu succes la cerințele dictate de etapele individuale ale procesului tehnologic de producere a betonului și de producere a unui element sau structură din beton. Proprietatea tehnologică a betonului proaspăt poate fi văzută și ca un ansamblu de anumite proprietăți care sunt importante în întregul lanț tehnologic – începând cu dozarea componentelor, omogenizarea, amestecarea acestora, până la tratarea finală a suprafețelor de beton și îngrijirea betonului înglobat. Proprietățile tehnologice sunt: ​​omogenitate, înglobare (este deosebit de important pentru calitatea betonului întărit, capacitatea de compactare a betonului proaspăt depinde de acesta, iar gradul de compactare depinde de gradul de compactare, precum și rezistența și durabilitatea betonului), coeziunea, stabilitatea (opozitia la segregarea si separarea apei), transportabilitate, pompabilitate, finisarea suprafetelor superioare... Deci, pentru a obtine beton întărit  cu caracteristicile dorite este necesar ca  betonul proaspăt să aibă proprietăți adecvate care vor apare  în timpul pregătirii amestecului, transportului, înglobării betonului și altor proceduri tehnologice.

    Proprietățile fizice și mecanice ale betonului întărit sunt: ​​rezistența la tracțiune și compresiune, rezistența la forfecarea pură, rezistența în stări complexe de solicitare, rezistența la încărcare dinamică, impermeabilizarea, rezistența la efectele înghețului și sării, rezistența la uzură, rezistența la agenți chimici. 

    găurire beton
    Betonul întărit se caracterizează prin rezistență la tracțiune și compresiune, rezistență la forfecare pură, rezistență în stări complexe de solicitare...

    Beton  - curiozități pe care poate nu le știați

    Betonul modern folosit astăzi, adică amestecurile de ciment Portland de astăzi, sunt opera industriașului britanic Joseph Aspdin. În 1824, la Leeds, a brevetat  cimentul pe care l-a numit Portland, deoarece semăna cu un tip de piatră din insula Portland din sudul Angliei. Cimentul Portland este cel mai utilizat tip de ciment vreodată, iar majoritatea elementelor și structurilor din beton sunt realizate din acesta în întreaga lume.

    Cu toate acestea, precursorii betonului, cu o compoziție foarte asemănătoare cu cea de astăzi, se întorc în istoria îndepărtată. Vechii egipteni foloseau ca materiale de construcție un amestec de nisip, așchii de piatră și noroi de râu. O substanță asemănătoare betonului a fost folosită și de vechii romani, ai căror constructori amestecau var, apă și cenușă vulcanică extrasă din Vezuviu.

    Singura clădire intactă din cele mai vechi timpuri și una dintre cele mai mari atracții ale Romei moderne, Panteonul, construit în jurul anului 126 e.n.. pe vremea împăratului Hadrian, era făcută dintr-un material care seamănă foarte mult cu betonul, pe care constructorii de atunci nu îl cunoșteau.

    Panteon Roma
    Panteonul este realizat dintr-un material care seamănă foarte mult cu betonul, pe care constructorii vremii nu l-au cunoscut

    Știați că betonul este folosit în construcții de două ori mai mult decât toate celelalte materiale de construcție combinate? Popularitatea sa, pe lângă proprietățile sale fizice și mecanice bune, constă în faptul că este realizat din componente care sunt în general disponibile peste tot.

    Cea mai mare structură de beton din lume se află în China. Este barajul celor Trei Chei de pe râul Yangtze, care este cea mai mare centrală hidroelectrică din lume. Are o capacitate instalată de 22,5 GW. Are 2.335 de metri lungime și o înălțime maximă de 185 de metri. Pentru construcția sa au fost folosiți 28 de milioane de m3 de beton.

    Datorită dezvoltării noilor tehnologii care au îmbunătățit procesul de producție, betonul de astăzi poate imita aproape perfect materialele mai scumpe, precum marmura, piatra reală, travertinul... Lustruit bine, se obține o suprafață lucioasă sau mată. Betonul poate fi vopsit, iar suprafața betonului poate avea o mare varietate de reliefuri, modele și texturi. Acest lucru oferă nenumărate posibilități atât pentru design interior, cât și pentru exterior.

    Celebrul inventator Thomas Edison a fost fascinat de beton și a creat până la 49 de brevete diferite legate de acest material. Acestea includ echipamente de prelucrare a cimentului, matrițe de construcție din beton monoturnat, chiar și case din beton cu mobilier din beton!

    Cât va costa betonarea? Prețul depinde direct de calitatea betonului. Dacă sunteți în căutarea unor antreprenori profesioniști  puteți solicita ajutor la daibau.ro, completând o cerere gratuit, rapid și simplu. Trebuie doar să completați cererea de pe site-ul nostru și în curând contractorii vă vor contacta cu o ofertă potrivită.

    497
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Produse din beton?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    Avem 195 executanți pentru domeniul Produse din beton:

    Serviciu gratuit
    Căutăm local
    Fără comisioane