Pentru zona

    Gardurile din beton

    Articolul a fost citit chiar de 6541+ utilizatori
    Zidurile din beton sunt considerate a fi construcții foarte solide, folosindu-se de obicei ca și ziduri de susținere pentru terasamente, ca ziduri de sprijin pentru susținerea pământului din amonte și ca garduri pentru delimitarea proprietăților între ele și separarea acestora de străzi. Pe lângă faptul că zidurile din beton pot avea utilizări variate, acestea pot fi executate în diferite feluri. De exemplu, există ziduri din bolțari din beton clasici sau din bolțari din beton goi sau din bolțari din beton prefabricați. Mai multe informații despre acest subiect veți afla în continuarea articolului.
    Articol de specialitate 6541
    zid beton
    Avem 1014 executanți pentru domeniul Gabioane:

    1. ZIDURILE DIN BETON DIN BOLȚARI CLASICI DIN BETON

    Bolțarii din beton au o mare rezistență la compresiune și, de aceea, sunt adecvați pentru execuția zidurilor construcțiilor, a pereților despărțitori ai acestora respectiv a gardurilor. Bolțarii din beton sunt un material de construcție cu utilizare versatilă, aceștia folosindu-se nu numai pentru zidirea de obiecte, ci și pentru amenajarea curților și a grădinilor, construirea zidurilor de susținere și de sprijin, ca și a stâlpilor. Bolțarii din beton au o durată de viață lungă și pentru că îndepărtează umezeala. Datorită structurii lor speciale, aceștia pot fi zidiți despărțiți între ei prin rosturi. Pentru a evita costuri suplimentare cu tencuirea, rosturile se umplu la sfârșit cu mortar, după care se zugrăvesc pereții.

    1.1 Bolțarii din beton care imită piatra spartă

    Bolțarii din beton care imită piatra spartă sunt un tip deosebit de bolțari, care se folosesc mai ales la execuția zidurilor, a gardurilor și a zidurilor de susținere, și au aspectul decorativ al pietrei naturale. Bolțarii cu acest aspect pe două din laturi se folosesc pentru execuția gardurilor din beton, iar cei care au acest aspect pe toate cele patru laturi se folosesc pentru execuția stâlpilor din beton. 

    Acești bolțari cu aspect de piatră spartă pot fi și goi. Bolțarii cu aspect de piatră spartă goi se lipesc mai întâi cu un adeziv adecvat utilizării în exterior și apoi se umplu cu beton, după care dacă este necesar se armează. Peste rândul superior sau ultimul rând de bolțari al gardului se aplică capace din beton pentru a înfrumuseța aspectul întregului gard din beton.

    1.2 Elementele de cofraj din beton

    Avantajul oferit de elementele de cofraj din beton este că nu este nevoie de un cofraj din lemn pentru betonare. Atunci când se zidește cu elementele de cofraj din beton, mai întâi se pune temelia, apoi se montează bolțarii prin montare uscată, pe orizontal și pe vertical montându-se și barele de armatură. După aceasta, în găurile din interiorul bolțarilor se toarnă beton. După întărirea betonului, gardul din beton zidit din elemente de cofraj se acoperă cu capace din beton.

    1.3 Execuția unui gard din beton cu bolțari care imită piatra spartă

    Zidirea cu bolțari care imită piatra spartă se face conform acelorași reguli care se aplică la zidirea cu bolțari clasici.

     În primul rând, trebuie să executăm corect temelia: mai întâi se sapă șanțul pentru fundație, după care urmează netezirea pământului; apoi se toarnă un material rezistent la îngheț cu grosimea de 10-20 cm. După acestea se betonează temelia, care după caz poate fi armată suplimentar. Dimensiunile temeliei din beton depind de înălțimea gardului. Este recomandabil, ca lățimea minimă a fundației să fie de 30 cm, adâncimea depinzând de condițiile de îngheț. Este necesar a încorpora bare de armatură (4x) la fiecare 2,5 - 3,0 m, executându-se astfel armarea verticală a zidului din beton. Înainte de a monta bolțarii cu aspect de piatră spartă trebuie să fie executată și hidroizolația orizontală, prin care se împiedică ridicarea umezelii respectiv a apei în zidul din beton.

    Putem zidi cu acești bolțari care imită piatra spartă în două moduri:

    a). La zidurile din beton cu înălțimea de până la 70 cm, acești bolțari pot fi foarte simplu lipiți unul de altul. Trebuie să avem grijă, ca bolțarii să nu se acopere unul pe altul pe verticală. Pentru lipire, trebuie să fie folosit un adeziv de uz extern. Peste ultimul rând putem lipi și capace din beton cu caneluri pentru scurgerea apei.

    b). Gardurile din beton cu înălțimea de peste 70 cm se execută puțin diferit față de cele de la litera a). Mai întâi se montează 4 rânduri de bolțari, lipindu-se între ei cu adeziv, după care se toarnă betonul, Zidul se construiește în acest mod turnându-se beton la fiecare 4 straturi. Adezivul trebuie să acopere în totalitate laturile superioare și pe cele laterale de contact ale bolțarilor. Astfel, se împiedică formarea de mici găuri și scurgerea betonului prin ele.

     Gardul din beton din bolțari goi poate fi după caz armat suplimentar. Armarea orizontală se realizează prin introducerea a două bare din fier în găurile de pe latura superioară a bolțarilor. La sfârșit, acoperim gardul cu capace din beton, care au rolul de a împiedica infiltrarea apei în gard și de a înfrumuseța aspectul acestuia.

    2. GARDURILE DIN BETON ZIDITE CU COFRAJE ȘI GARDURILE PREFABRICATE DIN BETON

    Următorul mod de executare a unui gard din beton este cu ajutorul unui cofraj din lemn; se incorporează bare de armatură și în final se toarnă betonul. În acest fel, împiedicăm lipirea bolțarilor din beton între ei.
    O execuție specială o constituie gardul prefabricat din beton. Elementele prefabricate se aduc pe șantier și se asamblează. Avantajele esențiale pe care le oferă această execuție față de gardul clasic este perioada scurtă de execuție pe teren, calitatea mult mai ridicată a produselor și prețul mai redus față de cel al gardurilor sau al zidurilor de susținere. Pentru că elementele prefabricate se transportă până la șantier deja prelucrate, nu se pierde timp cu execuția cofrajelor și betonarea pe șantier. Elementele prefabricare sunt mai de calitate pentru că sunt fabricate pe mese din oțel vibrante speciale.

    2.1 Execuția gardurilor prefabricate din beton

    Primul pas pentru executarea unui gard prefabricat din beton îl constituie pregătirea unei mese vibrante speciale din oțel, pe care se amplasează și pregătește cofrajul din lemn. În acest cofraj se pune plasa de armatură, care leagă betonul și preia tensiunea la întindere. Urmează turnarea betonului în cofrajul din lemn și uscarea acestuia timp de 28 de zile, respectiv până la atingerea rezistenței maxime la compresiune. După uscarea corespunzătoare a betonului, urmează înlăturarea cofrajului din lemn și prelucrarea finală a gardului din beton. Gardul prefabricat din beton se transportă pe șantier cu o macara și se amplasează în locul stabilit în prealabil.

    3. PREȚUL ZIDURILOR DIN BETON

    3.1 Prețul zidurilor de susținere din bolțari de beton care imită piatra spartă

    Prețul mediu al unui zid de susținere din beton cu aspect de piatră spartă, cu dimensiunile 40 x 15 x 15 cm, care conține 20-32 buc/m2 este 20 lei.

    3.2 Prețul bolțarilor cubici pentru stâlpi

    Prețul aproximativ al unui bolțar cubic cu dimensiunile 20 x 20 x 40 cm este 3,90 lei.
    Pentru un bolțar cubic cu dimensiunile 15 x 20 x 40 cm veți plăti în jur de 3,80 lei.
    Prețul mediu al unui bolțar cubic pentru stâlpi cu dimensiunile 10 x 20 x 40 cm este 2,90 lei.

    3.3 Prețul capacelor din beton pentru stâlpi

    Prețul mediu al unui capac din beton pentru stâlpi cu dimensiunile 20 x 20 cm este 10 lei.
    Pentru un capac din beton pentru stâlpi cu dimensiunile 30 x 30 cm veți plăti aproximativ 13 lei.

    3.4 Prețul bolțarilor din beton care imită piatra spartă

    Prețul unui bolțar cu 2 laturi care imită piatra spartă pentru garduri de grădină și curte și pentru ziduri decorative, cu dimensiunile 27 x 40 x 15 cm și consum de 14,5 buc/m2 este de aproximativ 30 lei.

    Prețul unui bolțar cu 4 laturi care imită piatra spartă destinat în special stâlpilor, cu dimensiunile 27 x 40 x 15 cm și consum de 14,5 buc/m2 este de 35 lei.

    3.5 Prețul capacelor din beton pentru bolțarii care imită piatra spartă și zidurile decorative

    Prețul unui capac din beton cu caneluri pentru bolțari care imită piatra spartă și ziduri decorative, cu dimensiunile 27 x 39 x 5,5 cm și consum de 4,3 buc/m este în jur de 15 lei.

     

     

     

    Articol de specialitate 6541
    Autorul: Daibau.ro

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Gabioane?

    Avem 1014 executanți pentru domeniul Gabioane:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 1014 executanți pentru domeniul Gabioane
    8.9
    0

    ACMS GENERAL CONTRACTOR SRL


    8.6
    0

    LAZAR KEVIN SRL


    8.9
    0

    CONS ALPIN BEST SRL


    8.9
    0

    R & I MUNO BULDING SRL