Pentru zona

  Retreat House : un vis în mijlocul naturii, departe de aglomerația urbană | Prographic Architecture Studio

  Articolul a fost citit chiar de 660+ utilizatori
  Bucureștiul este fără îndoială un oraș aglomerat iar visul multor cupluri este retragerea mai aproape de natură, într-o zonă pitorească din județul Ilfov, unde să se poată bucura de aer curat și relaxare. Proiectul Retreat House este o creație originală a biroului de arhitectură Prographic Architecture Studio, care propune o reședință intimă, o amenajare inspirată de arhitectura tradițională, poziționată aproape de București.
  Retreat_House_Domnești.jpg
  Retreat House Domnești Ilfov / sursă foto : Dan Călin

  Satul Țegheș din comuna Domnești a devenit preferatul clienților care doresc să își construiască o casă nouă, într-o zonă cu mult aer curat, pădure și liniște. 

  Retreat House din Domnești îți oferă sentimentul de relaxare și tihnă, aducând un plus de energie pozitivă, pe care o ai atunci când îți aduci aminte de vacanțele minunate din copilărie, pe ulița satului bunicilor. 

  Intrare_Retreat_House.JPG
  Intrare Retreat House / sursă foto : Dan Călin

  Despre conceptul Retreat House

  Conceputul arhitectural al casei este gândit similar unei case de vacanță, având avantajul utilizării pe tot parcursul  anului.

  Conexiunea facilă cu sectorul 6 al Bucureștiului garantează menținerea legăturii cu Capitala, în timp ce te poți bucura de confort  și relaxare, într-o zonă frumoasă din Ilfov.

  Retreat_House_vedere_laterala.JPG
  Retreat House / sursă foto : Prographic Architecture Studio/ / credit foto : Dan Călin

  Beneficiarii construcției și-au dorit un loc unde să se retragă în natură. Fiind convinși că starea de spirit prezentă aici va fi molipsitoare pentru restul familiei și pentru prieteni, zona de zi trebuia să reprezinte centrul spiritual al casei. Acest spațiu de luat masa, alături de șemineu, devine inima casei, locul în care familia și prietenii se reunesc și savurează cele mai frumoase momente împreună.

  Ferestre_generoase_parter_Retreat_House.JPG
  Ferestre generoase, un spațiu interior inspirat amenajat / sursă foto : Dan Călin

  Spațiul arhitectural comunică prin partiții de sticlă cu zona de grădină din spatele casei, unde există locul amenajat pentru grătar, zona de luat masa, iar livingul conduce la tranziția spre exterior și curte.

  Interiorul casei

  Formal, casa urmărește o siluetă arhetipală de locuință joasă, iar în proiect s-a intenționat crearea unor spații la scară umană, ușor controlabile vizual și fizic, pentru a stimula legătura dintre locuitor și casă. Formele simple și direcțiile clare de dezvoltare orizontală a volumului sporesc legătura casei cu pământul și îi dau stabilitate în spațiu. 

  Culorile de inspirație telurică ( lemnul natur, negrul metalic, cărămida reutilizată) creează o apropriere și mai accentuată de natură.

  Interior_sufragerie_Retreat_House.JPG
  Interior Retreat House / sursă foto : Dan Călin

  Din punct de vedere funcțional, casa este desfășurată pe două niveluri, existând o zonă de zi generoasă ce ocupa mai mult de jumătate din suprafața parterului, cu scopul principal de a găzdui întreaga familie și întâlnirile cu prietenii. Pe lângă zona de zi,  parterul include și un dormitor matrimonial spațios, cu o baie proprie, oferind intimitate și confort. 

  Dormitor_Retreat_House.JPG
  Dormitor parter / sursă foto : Dan Călin

  Accesul către mansardă se face printr-o scară situată în proximitatea intrării în locuință. 

  Scara_interioara_Retreat_House.JPG
  Scara interioară Retreat House / sursă foto : Dan Călin

  Mansarda este de asemenea amplă și luminoasă, cu ferestre care permit luminii naturale să pătrundă în fiecare încăpere. La acest nivel se găsesc trei dormitoare generoase, fiecare cu propriul său spațiu de depozitare precum și două băi. Mansarda este construită din lemn tratat prin impregnare cu soluții performante împotriva microorganismelor și insectelor, oferind protecție și împotriva focului conform standardelor de siguranță și normelor legale în vigoare.

  Zona_dormitor_mansarda_Retreat_House.JPG
  Dormitor mansardă / sursă foto : Dan Călin

  La exterior, pereții sunt protejați cu tencuială decorativă, îmbinată armonios cu elemente din cărămidă aparentă. La parter, terasa este amenajată cu pardoseală care are aspect din lemn de tip deck – WPC, amplasată în imediata vecinătate a zonei de zi, dotată cu un spațiu pentru barbecue, complet utilat. 

  Învelitoarea casei este din țiglă metalică de calitate superioară, iar ferestrele de la mansardă, completează o atmosferă arhitecturală interioară caldă, potențată de multă lumină naturală.

  Interior mobilat_Retreat_House.JPG
  Accente coloristice de negru, lemn și cărămidă / sursă foto : Dan Călin

  Finisajele casei sunt adaptate noilor cerințe de confort, fiind asigurate de companii cunoscute ce oferă soluții de calitate, performanță, rezistență în timp și garanție îndelungată. La interior, spațiile sunt amenajate cu pardoseli din parchet stratificat, plăci ceramice porțelanate și mochetă, iar pereții beneficiază de zugrăveli cu vopsele lavabile de înaltă calitate sau decoruri speciale precum cărămidă aparentă, finisaje alese de arhitecți cu experiența de peste 15 ani în amenajări interioare.

  O construcție solidă, sustenabilă și prietenoasă cu mediul

  Proiectarea și execuția structurii de rezistență este conformă noilor standarde de calitate. Construită din beton armat, cu pereți din cărămidă Porotherm, casa din Domnești asigură confortul, sustenabilitatea și siguranța celor care locuiesc, oferind o arhitectură durabilă în timp.

  Structura de rezistență și pereții din sticlă care se deschid spre natură sunt special aleși pentru a oferi luminozitate. Tâmplăria de aluminiu și sticla tripan de calitate superioară oferă o atmosferă caldă și confortabilă pe tot parcursul anului. 

  Detalii_lemn_natur_interior.JPG
  Detalii interior / sursă foto : Dan Călin

  Un cămin adevărat înseamnă un spațiu de locuit adaptat cerințelor beneficiarilor. Iar casa nu putea fi completă fără un termoșemineu, conectat la rețeaua termică principală a casei susținută de o centrală murală în condensație. Prezența termoșemineului reprezintă un avantaj major, fiind în legătură cu încălzirea în pardoseală și încălzirea centrală a casei, reprezentând un real ajutor în optimizarea costurilor de întreținere în lunile reci de iarnă. Totodată, proiectul arhitectural urmează noile tendințe de eficiență, sustenabilitate și independență energetică, fiind adăugat și un sistem de producere a energiei electrice din surse regenerabile solare.

  Zona_bucatarie_Retreat_House.JPG
  Zona de bucătărie /sursă foto : Dan Călin

  Despre Prographic Architecture Studio

  Cu peste 26 de ani de experiență în domeniu, Prographic Architecture Studio oferă servicii complete de proiectare și arhitectură, dând viață celor mai originale și îndrăznețe idei. De-a lungul timpului, echipa de la Prographic Architecture Studio a reușit să creeze proiecte variate, oferind clienților posibilitatea de a-și exprima pe deplin personalitatea, creionând o lume mai valoroasă și mai bună prin design și concept.

  Portofoliul Prographic Architecture Studio include proiecte numeroase: spații de birouri, reședințe private, centre medicale, dar și amenajări de spații comerciale: restaurante, baruri și cafenele.

  Arhitectul fondator, Stefan Alberto Bianco, are o experiență solida ca șef de proiect, responsabil pentru dezvoltarea conceptului, relația cu clientul si supervizarea întregului proces de design. Cu o experiență variată în proiectarea customizată, Prographic Architecture Studio preferă o abordare echilibrată a conceptului, care respectă deopotrivă aspectele funcționale ale designului, cele economice și cele legate de adaptabilitatea proiectului la cerințele viitoare ale beneficiarului. Echipa Prographic Architecture Studio integrează toate tipurile de servicii legate de domeniul proiectării și design-ului interior pentru a oferi un răspuns unitar la cerințele oricărui client.

  Informații despre proiect:  
  Nume proiect: Retreat House / P+M
  Locație: Str Latina nr. 11 – Domnesti, Teghes, Ilfov
  Anul începerii și încheierii șantierului: 2021-2022
  Proiect arhitectură:  Prographic Architecture Studio
  Structură: Ing. Liviu Neamu - Livplan
  Instalații: Ing. Marius Briciu - Instaltek
  Suprafață construita (parter+mansarda) pentru o unitate locativa: 200 MP
  Fotografii:  Dan Calin
  660
  Autorul: Revista Daibau

  Cum v-au fost de folos aceste informații?


  CăutațI executanțI buni pentru domeniul Arhitect, arhitectură?

  Idei de amenajare a casei

  O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.