Pentru zona

    Este nevoie de autorizație de construire pentru vitrajul terasei?

    V-ați hotărât pentru vitrajul terasei din apartamentul dumneavoastră, dar nu sunteți siguri dacă aveți nevoie de autorizație de construire? Ne ocupăm de acest subiect în continuarea textului.
    Articol de specialitate
    vitraj terasa
    Avem 164 executanți pentru domeniul Veranda:

    De ce se face vitraj la terasă?

    Oamenii decid adesea să pună vitraj la terasă din diverse motive, principalul motiv fiind lipsa spațiului de locuit. Prin vitrajul terasei, veți obține câțiva metri pătrați în plus, iar spațiul suplimentar nou creat din apartamentul dumneavoastră va fi perfect iluminat și aerisit, plin de căldură și, în același timp, va oferi în continuare o vedere asupra împrejurimilor. Întrucât terasa este cel mai des accesată din camera de zi, terasele vitrate sunt considerate ca o extindere a acesteia. Pe lângă faptul că veți dobândi o încăpere suplimentară sau extinsă prin vitrajul terasei, veți contribui la eficiența energetică. Și anume, pierderile de căldură vor fi reduse deoarece geamul în sine va acționa ca o barieră termică - spațiul va fi încălzit pasiv iarna datorită suprafeței mari de sticlă, iar vara se va răci în mod natural și va împiedica pătrunderea directă a căldurii în interiorul apartamentului.

    Putem liber să spunem că terasele vitrate au atât caracteristicile spațiilor interioare, cât și ale celor exterioare, având în vedere că protejează în același timp împotriva influențelor meteorologice și transmit lumina soarelui și căldura.

    Vitrajul terasei se poate face în mai multe moduri: poate fi închisă total sau parțial cu elemente fixe sau mobile.

    De exemplu, dacă montarea geamurilor se face cu intenția de a se extinde utilizarea sezonieră a acestuia, alegeți geamurile glisante care asigură deschiderea completă a terasei pe timpul verii și închiderea completă în lunile de iarnă. Avantajul acestui tip de geam este că nu se pierde senzația de terasă deschisă, neexistând profile care să vă blocheze vederea. Un alt avantaj important este întreținerea. Prin glisarea panourilor de sticlă și deschiderea lor către peretele liber al terasei, sticla este complet accesibilă pentru o curățare ușoară.

    Mulți optează pentru panouri de sticlă care nu sunt mărginite de rame și a căror construcție constă din glisoare: un profil superior care este atașat de tavan al cărui rol este de a suporta întreaga greutate a panourilor de sticlă și un profil inferior atașat de podeaua terasei care are rolul de ghidare a panourilor de sticlă. Suporturile pentru sticlă superioare și inferioare sunt atașate chiar de panourile de sticlă.

    Și cum rămâne cu autorizația de construire? Aveți nevoie de aceasta pentru vitrajul terasei? Ce spune legea

    Vitraj terasă și autorizația de construire

    Dacă ați hotărât să vitrați terasa din apartamentul dumneavoastră, este important să nu uitați un lucru important - terasa face parte din fațada clădirii în care locuiți.

    Vitrarea terasei vă va oferi câțiva metri pătrați în plus de spațiu de locuit
    Vitrarea terasei vă va oferi câțiva metri pătrați în plus de spațiu de locuit

    În Legea 287/2009 cu privință la părțile comune se stabilesc următoarele:

    Dacă într-o clădire sau într-un ansamblu rezidenţial există spaţii cu destinaţie de locuinţă sau cu altă destinaţie având proprietari diferiţi, părţile din clădire care, fiind destinate întrebuinţării spaţiilor respective, nu pot fi folosite decât în comun sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată. Părţile comune sunt bunuri accesorii în raport cu spaţiile locative, care constituie bunurile principale în sensul art. 546.” 

    Tot conform Legii 287/2009 sunt considerate părţi comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:

    a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia; pentru eventuala suprafaţă excedentară proprietarii sunt titularii unei coproprietăţi obişnuite;
    b) fundaţia, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăți şi/sau spațiile comune, acoperișul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele;
    c) instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, precum şi alte asemenea părţi; 
    d) alte bunuri care, potrivit legii sau voinței părților, sunt în folosinţă comună.

    În consecință, deși terasa face parte din apartamentul dumneavoastră, face și parte din fațadă, care conform legii este inclusă în părțile comune ale clădirii, iar orice modificare a acesteia necesită obținerea autorizației de construire. Acest lucru este ușor de înțeles: dumneavoastră, ca persoană fizică, puteți supraîncărca terasa cu o anumită structură, iar asta nu numai că vă pune în pericol siguranța, ci și siguranța chiriașilor de sub dumneavoastră. De asemenea, doriți să faceți modificări pe terasă pentru a obține un anumit efect estetic, totuși, place oare și celorlalți locatari acea estetică, ținând cont că va influența estetica de ansamblu a fațadei, adică a întregii clădiri?

    Pentru a executa o închidere a terasei este nevoie de obținerea unei autorizații de construcție. Baza legală care reglementează acest aspect este articolul 2 legea Nr. 50/1991, cu completările ulterioare aduse prin legea 193/2019 privind lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinație a construcțiilor de orice fel. 

    Trebuie să angajați un expert care să stabilească cum a fost construită terasa, cum este armătura existentă, să facă un calcul și să proiecteze închiderea terasei astfel încât aceasta să îndeplinească cerințele atât statice cât și arhitecturale.

    Pentru a obține o autorizație de construire, este nevoie de următoarele documente:

    • Memoriu de arhitectură – este un extras de proiect folosit la proiectarea, modificarea sau extinderea unei construcții. Acest documente se poate obține de la o firmă care oferă servicii de proiectare și arhitectură.
    • Releveu – este un document ce conține detalii despre măsurători și desene ale elementelor ce urmează a fi construite. Acest documente se poate obține de la o firmă care oferă servicii de proiectare și arhitectură.
    • Propunere/ proiect de închidere a balconului
    • Acordul vecinilor (cu excepția apartamentelor de la parter)
    • Avizul proiectantului inițial sau, după caz, expertiza tehnică pentru spațiul aflat în proprietate.

    Sunt situații în care nu se poate obține o autorizație de construire în acest scop - când planul valabil nu o permite sau imobilul este sub protecție. Informațiile despre locație îți vor dezvălui dacă există vreunul dintre aceste două obstacole, adică dacă planul actual nu permite închiderea terasei pe teritoriul pe care se află apartamentul tău (cel mai adesea acest lucru se întâmplă cu planurile pentru zonele din centrul orașului, în special spre stradă) și dacă imobilul este protejat și care este gradul de protecție.

    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Avem 164 executanți pentru domeniul Veranda:

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Veranda?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    Avem 164 executanți pentru domeniul Veranda:

    Serviciu gratuit
    Căutăm local
    Fără comisioane
    Ajutor

    Suntem disponibili pentru dumneavoastră în fiecare zi lucrătoare, de la 9:00 la 17:00. Cum vă putem ajuta?

    Cereri: +40 31 229 8485
    Firme: +40 31 630 4864