Pentru zona

    Dimensionarea scărilor

    Articolul a fost citit chiar de 47402+ utilizatori
    Scările sunt elemente constitutive ale construcțiilor, fiind foarte importante pentru orice obiect, care are cel puțin un etaj. Funcția primară a scărilor este aceea de a face legătura dintre diferitele nivele ale clădirii. Scările împart înălțimea etajului în trepte, care sunt adaptate și dimensionate la scară umană. Pentru a proiecta corect niște scări, trebuie să ținem seama de următorii factori: înălțimea etajelor sau distanța pe verticală dintre etaje; spațiul disponibil destinat scărilor, care are un efect determinant asupra formei acestora; lățimea, înălțimea și adâncimea fiecărei trepte; grosimea treptelor, incluzând stratul exterior final al acestora. În acest articol, vă expunem care sunt factorii de care se ține seama la proiectarea unor scări și care sunt dimensiunile ideale ale diferitelor tipuri de scări.
    Articol de specialitate 47402
    favorit
    1
    Avem 269 executanți pentru domeniul Mobilă la comandă:

    1.jpg
    Dimensiunile standard ale utilizatorului au servit dintotdeauna ca și punct de plecare pentru stabilirea dimensiunilor treptelor unei scări

     

    1. CARE SUNT FACTORII, CARE INFLUENȚEAZĂ ASUPRA DIMENSIUNILOR SCĂRILOR?

    Asupra dimensiunilor scărilor influențează doi factori importanți:
    a) dimensiunile standard ale utilizatorului, care au servit dintotdeauna ca și punct de plecare pentru proiectarea scărilor;
    b) spațiul disponibil destinat scărilor.

    Dimensiunile standard ale utilizatorului

    După cum am menționat mai sus, dimensiunile standard ale utilizatorului servesc ca și punct de pornire pentru stabilirea cerințelor minime, care trebuie să fie îndeplinite pentru asigurarea deplasării confortabile și, mai ales, în siguranță pe scări. Care sunt deci aceste dimensiuni standard ale utilizatorului? Lățimea minimă standard este de 60 cm, iar lățimea maximă de 90 cm; lungimea pasului utilizatorului în poziția sa statică este de 35 cm, în timp ce lungimea de deplasare a pasului utilizatorului este de 75 cm; lungimea medie a pasului utilizatorului este de 63 cm, iar înălțimea de 180 cm; distanța minimă măsurată pe verticală dintre două rânduri de trepte suprapuse este de 200 cm.

    Spațiul disponibil destinat scărilor

    Spațiul disponibil destinat scărilor este al doilea factor important, de care se ține seama la proiectarea scărilor și stabilirea formei acestora. Dacă dispunem de suficient spațiu, putem proiecta și monta fără probleme scări cu dimensiuni peste standardul minim în vigoare. Pe astfel de scări, vom putea circula - urca și coborî - confortabil și în siguranță. Cu cât mai mare este spațiul disponibil destinat scărilor, cu atât mai multe posibilități avem de a proiecta niște scări practice și funcționale, care să se integreze armonios în interiorul locuinței și să îl îmbogățească. Din studiile existente reiese, că majoritatea beneficiarilor doresc scări la scară minimă, pentru ca acestea să nu ocupe prea mult spațiu. Foarte puțini clienți se gândesc și la faptul că folosirea unor astfel de scări va fi mai puțin confortabilă și sigură. Acesta este motivul pentru care vă recomandăm să alegeți scări cu dimensiuni, care depășesc standardul minim, pentru a le putea utiliza cu plăcere.

    2. CARE SUNT DIMENSIUNILE IDEALE ALE DIFERITELOR TIPURI DE SCĂRI?

    Pentru toate tipurile de scări există anumite cerințe standard privind dimensiunile acestora, care trebuie să fie îndeplinite. Și aceasta pentru că este extrem de neplăcută utilizarea unor scări cu trepte prea puțin adânci sau a unor scări cu o lățime prea mică sau prea mare; iar urcarea pe niște scări cu un grad de înclinare prea mare este mult prea obositoare pentru utilizatori în general. În continuare, vă prezentăm dimensiunile ideale ale mai multor tipuri de scări.

    Lățimea scărilor

    Lățimea scărilor este dimensiunea cea mai importantă a acestora și este strâns legată de destinația clădirii. Lățimea scărilor depinde de scopul pentru care este folosit obiectul în care acestea sunt incorporate.

    75 cm

    Lățimea minimă obligatorie a scărilor de interior este de 75 cm. Scările cu lățimea între 75 cm și 80 cm sunt caracteristice pentru apartamentele duplex și pentru conectarea a două etaje ale unui obiect destinat efectuării de activități lucrative.

    90 cm

    Casele familiale au scări interioare cu lățimea standard de 90 cm.

    120 cm

    În clădirile cu cel mult 6 etaje și mai puțin de 20 de apartamente sau spații separate, se folosesc scări cu lățimea de 120 cm. Cu alte cuvinte, scările cu lățimea de 120 cm sunt proiectate pentru cel mult 100 de persoane.

    150 cm 

    2.jpg

    Pentru clădirile cu peste 6 etaje, se folosesc scări cu lățimea de 150 cm, care permit circulația pe ele a maxim 200 de persoane.

    180 cm

    Scările cu lățimea de 180 cm sunt adecvate pentru clădirile publice sau cu scop lucrativ, care au o capacitate de 200 – 300 de persoane.

    210 cm

    Scările cu lățimea de 210 cm sunt adecvate pentru clădirile publice sau cu scop lucrativ, care au o capacitate de 300 – 400 de persoane.

    Înălțimea treptelor

    Înălțimea treptelor variază între 17 cm și 21 cm. Înălțimea maximă admisibilă a treptelor este de 21 cm, aceasta facilitând încă urcarea și coborârea confortabilă și în siguranță pe ele. Înălțimea standard a treptelor scărilor este de 17,5 cm.

    Adâncimea treptelor

    Adâncimea minimă a treptelor este de 23 cm. Factorul care determină adâncimea ideală a treptelor este mărimea tălpii, care trebuie să aibă loc pe treaptă în întregime sau cel puțin să putem călca pe trepte lăsând suspendată în aer numai o parte din călcâi. Pentru că majoritatea persoanelor adulte au tălpi mari, cerințele minime privind adâncimea treptelor nu corespund în întregime cu dimensiunile tălpilor oamenilor. Adâncimea standard a treptelor este între 27 cm și 30 cm.

    Gradul de înclinare a scărilor

    Prin stabilirea înălțimii și a adâncimii treptelor, obținem automat și unghiul de înclinare a scărilor. Se consideră, că gradul ideal de înclinare a scărilor interioare este de 30° . Gradul se înclinare a scărilor se calculează conform formulei : 2 x î + a = 63 cm (î=înălțimea, a=adâncimea). Din această formulă reiese, că dacă înălțimea treptelor este mică, avem nevoie de o adâncime mai mare a treptelor, adică ca acestea să fie mai late. De aceea, treptele prea scunde nu sunt o alegere adecvată, pentru că ocupă mult prea mult spațiu. Formula ne oferă informații bazice privind numărul total de trepte și lungimea minimă necesară a scărilor.

    Regula platformei scărilor

    Platforma scărilor joacă un rol important în cazul în care scările au o înălțime mai mică decât înălțimea etajului. Folosirea unei platforme este obligatorie, atunci când scara conține peste 18 trepte. Adâncimea minimă a platformei este de 90 cm, aceasta fiind dimensiunea standard folosită în cazul caselor familiale. Cu alte cuvinte, adâncimea platformei trebuie să fie egală cu lățimea scărilor.

    Balustrada

    Orice scară interioară trebuie să fie prevăzută cu o balustradă, pe care să ne putem sprijini cu mâna în timp ce circulăm pe scări și care să ne asigure siguranța. Acest lucru este important mai ales pentru persoanele în vârstă. Înălțimea ideală a balustradei este de 85 cm până la 95 cm. Dimensiunile maxime ale eventualelor goluri dintre balustrade și scări este de 15 cm.

    Scările de incendiu

    În cazul scărilor de incendiu închise - caracteristice mai ales pentru clădirile de apartamente și pentru clădirile publice - este în vigoare regula, că ușile de evacuare ale acestor scări nu se deschid înspre interiorul scărilor, ci în afara lor.

    Diferențele de mărime acceptabile dintre treptele unei scări

    Treptele unei scări trebuie să aibă aceleași dimensiuni. Dacă există diferențe de mărime între treptele aceleași scări, acestea trebuie să fie minime. În majoritatea manualelor de specialitate, diferența maximă admisibilă dintre dimensiunile treptelor aceleași scări este de 6 mm. Bineînțeles, că pentru a putea circula în siguranță pe scări, cel mai bine este să nu existe diferențe de mărime între trepte.

    Articol de specialitate 47402
    Autorul: Daibau.ro

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Mobilă la comandă?

    Avem 269 executanți pentru domeniul Mobilă la comandă:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 269 executanți pentru domeniul Mobilă la comandă
    8.9
    0

    B.P.C. Executive


    8.9
    0

    ENIPAU PRODEXIM S.R.L.


    8.9
    0

    TOPO EXPERT PAI SRL

    NR. 1
    8.9
    0

    DESIGN PROIECTARE EXECUTIE MONTAJ MOBILIER PAL COMANDA S.R.L.